ΚΟΣΜΟΣ

Οι επιστήμονες βρήκαν στον Πλούτωνα «μπλε ουρανό και παγωμένο νερό» (pics)

Οι επιστήμονες βρήκαν στον Πλούτωνα «μπλε ουρανό και παγωμένο νερό» (pics)

Νέες φωτογραφίες που έστειλε το διαστημικό σκάφος New Horizons της NASA από τον Πλούτωνα, αποκαλύπτουν ότι ο πλανήτης-νάνος έχει μπλε ουρανό και παγωμένο νερό στην επιφάνειά του.

Σύμφωνα με τον Independent, ο επικεφαλής της αποστολής του διαστημοπλοίου New Horizons (Νέοι Ορίζοντες) στον Πλούτωνα Δρ. Άλαν Στερν δήλωσε: «Ποιος θα περίμενε έναν μπλε ουρανό στην Ζώνη του Κάιπερ; Είναι υπέροχο».

Από την πλευρά της, η ερευνήτρια της αποστολής Κάρλι Χάουετ, ανέφερε ότι ο μπλε ουρανός είναι αποτέλεσμα της διάσπασης του φωτός από τον ήλιο σε πολύ μικρά σωματίδια. Στη Γη, αυτά τα σωματίδια είναι μικροσκοπικά μόρια αζώτου. Στον Πλούτωνα μοιάζουν μεγαλύτερα, αλλά παραμένουν σχετικά μικρά».

Πάντως, όπως στην περίπτωση του τρεχούμενου νερού στον Άρη, έτσι και σε αυτή του Πλούτωνα η NASA έχει αποκαλύψει ελάχιστα, ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα θα μπορούσε να πρόκειται για τον εντοπισμό «μίας πλανητικής κηλίδας (planetary stain) ή ενός συγκεκριμένου τύπου ορυκτού».

Η βρετανική Mirror, αναφέρει ότι το παγωμένο νερό κάτω από την επιφάνεια του Πλούτωνα θα μπορούσε να μετατοπιστεί και να προκαλέσει ρωγμή στο έδαφος, οδηγώντας στο σχηματισμό «κρύων ηφαιστείων» στην επιφάνεια.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο καθηγητής Μπράιαν Κοξ είχε δηλώσει ότι υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν την ύπαρξη ωκεανού κάτω από την επιφάνεια του Πλούτωνα, που σημαίνει πως «αν είναι σωστή η εκτίμησή μας για τη ζωή στη Γη, θα μπορούσαν να υπάρχουν ζωντανά όντα εκεί». Εντούτοις, είχε επισημάνει πως ακόμα και αν υπάρχει αρκετό νερό στον πλανήτη αυτό το στοιχείο δεν επαρκεί για να ξεκινήσει η ζωή στον Πλούτωνα.

Σχετικές ειδήσεις