ΚΟΣΜΟΣ

Στο Κουαρτέτο Εθνικού Διαλόγου Τυνησίας το Νόμπελ Ειρήνης 2015 (pics+vid)

Στο Κουαρτέτο Εθνικού Διαλόγου Τυνησίας το Νόμπελ Ειρήνης 2015 (pics+vid)

Στο Κουαρτέτο Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας θα δοθεί τελικά το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης του 2015.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της νορβηγικής Ακαδημίας Νόμπελ, οι Τυνήσιοι κέρδισαν το βραβείο «για την αποφασιστική συμβολή τους στην δημιουργία μίας πλουραλιστικής δημοκρατίας στην Τυνησία, μετά την Επανάσταση των Γιασεμιών, το 2011».

Το Κουαρτέτο συστάθηκε το καλοκαίρι του 2013, σε μια στιγμή κατά την οποία η διαδικασία του εκδημοκρατισμού βρισκόταν σε κίνδυνο λόγω πολιτικών δολοφονιών και μεγάλων κοινωνικών αναταραχών.

Το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, αξίας οκτώ εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (972.000 δολάρια ΗΠΑ), θα απονεμηθεί στις 10 Δεκεμβρίου στο Όσλο.

Αποτελούμενο από το UGTT, το ιστορικό συνδικάτο στην Τυνησία και αιχμή του δόρατος για την ανεξαρτησία του, από την ένωση των εργοδοτών (Utica), την τυνησιακή Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (LTDH) και την Τάξη των δικηγόρων της Τυνησίας, διοργάνωσε έναν μακρύ και δύσκολο "εθνικό διάλογο" ανάμεσα στους ισλαμιστές και στους αντιπάλους τους, υποχρεώνοντάς τους να συνεννοηθούν για την έξοδο από μια θεσμική παράλυση.

Το κουαρτέτο ξεκίνησε «μια εναλλακτική, ειρηνική πολιτική διαδικασία, σε μια στιγμή που η χώρα βρισκόταν στο χείλος του εμφυλίου πολέμου», ανέφερε η επιτροπή.

«Ήταν κρίσιμος ο ρόλος του προκειμένου η Τυνησία, βυθισμένη στο χάος των επαναστάσεων της Αραβικής Άνοιξης, να θεσπίσει ένα συνταγματικό κυβερνητικό σύστημα που θα εγγυάται τα θεμελιώδη δικαιώματα για το σύνολο του πληθυσμού χωρίς διάκριση φύλου, πολιτικών φρονημάτων (και) θρησκευτικών πεποιθήσεων», ανέφερε η νορβηγική επιτροπή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι διαψεύστηκαν οι προβλέψεις καθώς σύμφωνα με τα βρετανικά γραφεία στοιχημάτων, το φετινό φαβορί ήταν η Άνγκελα Μέρκελ, με απόδοση ένα προς δύο μετά την ανακοίνωσή της ότι η Γερμανία θα φιλοξενήσει 800.000 πρόσφυγες.

Δεύτερο κατά σειρά φαβορί ήταν ο Δρ. Ντενις Μουκέγκε, γυναικολόγος-χειρουργός από το Κονγκό που αγωνίζεται για να τερματιστεί η πρακτική των ομαδικών βιασμών ως πολεμικό όπλο.

Ανάμεσα στα φαβορί συγκαταλεγόταν και ο πάπας Φραγκίσκος, κυρίως λόγω του ρόλου που έπαιξε στην αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων ΗΠΑ και Κούβας.