ΚΟΣΜΟΣ

Σοκ στην Τουρκία: Δεκάδες νεκροί από βομβιστική επίθεση (pics&video)

Σοκ στην Τουρκία: Δεκάδες νεκροί από βομβιστική επίθεση (pics&video)

Ισχυρές εκρήξειςσημειώθηκαν το πρωί του Σαββάτου στην Άγκυρα και συγκεκριμένα σε κεντρικό δρόμο της πρωτεύουσας, κοντά στον σταθμό των τρένων. Τους 86 έχουν φτάσει οι νεκροίενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 120, καθώς η επίθεση σημειώθηκε την ώρα που χιλιάδες Κούρδοι ετοιμάζονταν για ειρηνική πορεία.Για «τρομοκρατική επίθεση» κάνει λόγο η τουρκική κυβέρνηση.

Συγκλονισμένη παρακολουθεί η παγκόσμια κοινή γνώμη τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ώρες στην Τουρκία που επλήγη από ένα ακόμη τρομοκρατικό χτύπημα, όπως ξεκάθαρα το χαρακτήρισε η τουρκική κυβέρνηση. Λίγο μετά τις 10.00 το πρωί του Σαββάτου (ώρα Ελλάδος) κι ενώ χιλιάδες Κούρδοι βρίσκονταν συγκεντρωμένοι στο κέντρο της Άγκυρας για να πραγματοποιήσουν ειρηνική πορεία και να διαμαρτυρηθούν για τις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ του PKK και του τουρκικού στρατού, δύο εκρήξεις σημειώθηκαν δίπλα από τον σιδηροδρομικό σταθμό της πρωτεύουσας.

Οι στιγμές που ακολούθησαν ήταν δραματικές. Δεκάδες άνθρωποι κείτονταν στην άσφαλτο, άλλοι προσπαθούσαν να τους προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες, κάποιοι άλλοι σταματούσαν ταξί και αυτοκίνητα προκειμένου οι οδηγοί να μεταφέρουν τους τραυματίες σε νοσοκομεία της πόλης. Φαινόταν εξαρχής ότι πρόκειται για τραγωδία, καθώς αυτόπτες μάρτυρες έγραφαν στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «υπάρχουν νεκροί».

T2



Ο αρχικός και ο επίσημος απολογισμός

Λίγη ώρα μετά το χτύπημα, το φως της δημοσιότητας είδε ένας πρώτος απολογισμός που έκανε λόγο για τουλάχιστον 20 θύματα και περισσότερους από 100 τραυματίες. Ακολούθησε η επίσημη τοποθέτηση του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας βάσει της οποίας οι νεκροί είναι 30 και οι τραυματίες 126, κάποιοι εκ των οποίων νοσηλεύονται σε πολύ σοβαρή κατάσταση. Όσο περνούσε όμως η ώρα, αρκετοί εκ των τραυματιών άφηναν την τελευταία τους πνοή σε νοσοκομεία με αποτέλεσμα ο απολογισμός των θυμάτων να έχει αυξηθεί δραματικά φτάνοντας τους 86.

Για τρομοκρατική επίθεση κάνει λόγο η κυβέρνηση

Σε τρομοκρατική επίθεση αποδίδει η τουρκική κυβέρνηση τις δύο εκρήξεις που συγκλόνισαν το πρωί του Σαββάτου την Άγκυρα. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, θεωρείται ως πολύ πιθανό το σενάριο υπεύθυνος για το διπλό χτύπημα να είναι βομβιστής καμικάζι

TU5

Η στιγμή της τραγωδίας (video)

Ερασιτεχνικό βίντεο κατέγραψε την πρώτη από τις δύο συνολικά φονικές εκρήξεις που σημειώθηκαν το πρωί του Σαββάτου στην Τουρκία, λίγο πριν ξεκινήσει ειρηνική πορεία Κούρδων.

Προειδοποιητικά πυρά από την αστυνομία και ένταση με διαδηλωτές

Προειδοποιητικά πυρά στον αέρα έριξε η τουρκική αστυνομία στην προσπάθειά της να διαλύσει μια ομάδα εξοργισμένων διαδηλωτών οι οποίοι επιχειρούσαν να φτάσουν στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού όπου νωρίτερα σήμερα σημειώθηκε διπλή έκρηξη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 30 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 126.

Οι διαδηλωτές, που σκόπευαν να συμμετάσχουν το απόγευμα σε μια διαδήλωση υπέρ της ειρήνης στο σημείο όπου έγιναν οι πολύνεκρες επιθέσεις, φώναζαν συνθήματα όπως «Δολοφόνοι αστυνομικοί» όταν απωθήθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Διαταγή του PKK στα μέλη του: Σταματήστε τη δράση στην Τουρκία

Σαφή διαταγή προς τα μέλη του να σταματήσουν τη δράση τους στην Τουρκία, με μόνη εξαίρεση σε περίπτωση ενδεχόμενης επίθεσης, έδωσε το PKK γνωστό ως Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν.

Το πρακτορείο Firat, το οποίο πρόσκειται στο PKK υποστηρίζει ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε έπειτα από πιέσεις που ασκήθηκαν τόσο από το εσωτερικό της Τουρκίας, όσο και από το εξωτερικό.

Η διαταγή αυτή ήρθε λίγες μόνο ώρες μετά τις δύο φονικές εκρήξεις που συγκλόνισαν την Άγκυρα και έγιναν αιτία να χαθούν 30 ανθρώπινες ζωές.

«Επίθεση μίσους» χαρακτήρισε ο Ερντογάν το μακελειό στην Άγκυρα

Κατηγορηματικά καταδίκασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη σημερινή βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 30 άτομα και να τραυματιστούν 126.

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για επίθεση μίσους και στη συνέχεια απηύθυνε έκκληση για αλληλεγγύη στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

«Καταδικάζω κατηγορηματικά αυτήν την επίθεση μίσους εναντίον της ενότητας και της ειρήνης της χώρας μας» ανέφερε, σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της τουρκικής προεδρίας.

«Αυτοί που ευθύνονται για την επίθεση έχουν ως στόχο να σπείρουν τη διχόνοια στην τουρκική κοινωνία», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι πρώτες στιγμές μετά τις εκρήξεις








Σχετικές ειδήσεις