ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία και ΗΠΑ συνομίλησαν για το Συριακό - Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί

Ρωσία και ΗΠΑ συνομίλησαν για το Συριακό - Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Ρωσίας συνομίλησαν μέσω τηλεδιάσκεψης για τα «μέτρα που μπορούν να ληφθούν από τη Ρωσία και το διεθνή συνασπισμό (υπό την ηγεσία των ΗΠΑ) εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος με στόχο να εγγυηθούν την ασφάλεια των αεροπορικών επιχειρήσεων στη Συρία» όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε από την πλευρά του ότι πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με το Πεντάγωνο με επίκεντρο την ασφάλεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Οι αρχές της Ρωσίας δήλωσαν χθες (10/10) πως εντατικοποίησαν τις αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Την ίδια στιγμή τοπικοί παρατηρητές δήλωναν πως αρκετές από τις επιθέσεις έπληξαν περιοχές στη δυτική Συρία, όπου η εξτρεμιστική οργάνωση έχει μικρή παρουσία.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας υποστράτηγος Ίγκορ Κονασένκοφ δήλωσε ότι μόνο σε ένα 24ωρο έγιναν 64 αεροπορικές επιδρομές που έπληξαν 55 στόχους. Ο Κονασένκοφ ανέφερε πως οι στόχοι που επλήγησαν ελέγχονταν από το Ισλαμικό Κράτος, σημειώνοντας ότι ανήκαν σε μαχητές και τρομοκράτες, ενώ επισήμανε πως ανάμεσα στους στόχους ήταν κέντρα διοίκησης και ελέγχου, αποθήκες οπλισμού, βάσεις εκπαίδευσης σε θέσεις στις επαρχίες Ράκα, Χάμα, Δαμασκό και Χαλέπι.

Ενώ η Ράκα αποτελεί το βασικό προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στην ανατολική Συρία, στις άλλες τρεις επαρχίες στη δυτική Συρία η οργάνωση είναι πρακτικά αδύναμη. Παρόλα αυτά, την Παρασκευή, άνδρες του Ισλαμικού Κράτους κατέλαβαν χωριά στην ίδια επαρχία του Χαλεπίου, εκδιώκοντας αντίπαλες ομάδες ανταρτών σε μάχες που διεξήχθησαν κοντά στο Χαλέπι.

Ο Κονασένκοφ ανέφερε πως οι στόχοι που χτυπήθηκαν κοντά στο Χαλέπι ήταν μια κρυφή βάση με στρατιωτικά οχήματα, η οποία ανέφερε πως δέχτηκε απευθείας χτύπημα από ένα βομβαρδιστικό τύπου Su-24M.
Περισσότερα από δέκα οχήματα καταστράφηκαν, ανάμεσα τους και δύο τεθωρακισμένα και πέντε οχήματα πεζικού, τόνισε σε δηλώσεις που μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε αργά την Παρασκευή ότι οι πρώτες ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις στη βόρεια Χομς τον περασμένο μήνα σκότωσαν τουλάχιστον 17 αμάχους και πρέπει να διεξαχθεί έρευνα για πιθανές παραβιάσεις του Δικαίου του Πολέμου
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα πως αναφορές για θάνατο άμαχου πληθυσμού από ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία ήταν μια "επίθεση πληροφοριών".

Σχετικές ειδήσεις