ΚΟΣΜΟΣ

Αυτοκινητοπομπή του ΝΑΤΟ ήταν ο στόχος επίθεσης αυτοκτονίας στην Καμπούλ

Αυτοκινητοπομπή του ΝΑΤΟ ήταν ο στόχος επίθεσης αυτοκτονίας στην Καμπούλ

Καμικάζι ανατινάχθηκε σήμερα το πρωί ρίχνοντας το παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημά του σε αυτοκινητοπομπή των ξένων στρατευμάτων στο κέντρο της Καμπούλ, ανακοίνωσε αξιωματούχος διευκρινίζοντας ότι ο καμικάζι έριξε το αυτοκίνητο στο πλαϊνό μέρος θωρακισμένου οχήματος. Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των θυμάτων.

Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση στο κέντρο της πόλης, η οποία διέκοψε μια περίοδο σχετικής ηρεμίας στην Καμπούλ έπειτα από το κύμα βομβιστικών επιθέσεων τον Αύγουστο. Ο εκπρόσωπός τους Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ είπε ότι "αυτοκινητοπομπή των ξένων δυνάμεων ήταν ο στόχος επίθεσης μάρτυρα των μουτζαχεντίν μας στο τομέα Τζόι Σιρ στην Καμπούλ.

Δύο από τα οχήματά τους υπέστησαν ζημιές και όλοι όσοι επέβαιναν σε αυτά σκοτώθηκαν".

Η οργάνωση συνήθως υπερβάλλει στους απολογισμός των θυμάτων στις επιθέσεις της εναντίον των αφγανικών και των δυνάμεων του συνασπισμού.

Τηλεοπτικά πλάνα έδειξαν το πλαϊνό μέρος του θωρακισμένου οχήματος και τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας να έχουν αποκλείσει το δρόμο στη γειτονιά Τζόι Σιρ, ενώ πολλά ασθενοφόρα βρίσκονταν στο σημείο της επίθεσης.

"Ήταν επίθεση αυτοκτονίας εναντίον αυτοκινητοπομπής των ξένων δυνάμεων σε ώρα αιχμής της κυκλοφορίας και σε πολυσύχναστο μέρος της πόλης, υπάρχουν θύματα", δήλωσε ο Νατζίμπ Ντάνις, αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, χωρίς να διευκρινίσει αν μεταξύ των θυμάτων είναι μέλη των ξένων δυνάμεων.

Ο υπό τις ΗΠΑ στρατιωτικός συνασπισμός στην Καμπούλ επιβεβαίωσε ότι μία από τις αυτοκινητοπομπές του επλήγη από βόμβα. "Δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα μέχρι τώρα", δήλωσε ο εκπρόσωπός του, συνταγματάρχης Μπράιαν Τράιμπους.

Η επίθεση στην Καμπούλ, ένδειξη της επιτεινόμενης αστάθειας στη χώρα, σημειώνεται σε ιδιαίτερα τεταμένη περίοδο, μετά τις σφοδρές μάχες μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των Ταλιμπάν γύρω από τη βόρεια πόλη Κουντούζ, η οποία έπεσε στα χέρια των ισλαμιστών ανταρτών στα τέλη Σεπτεμβρίου ύστερα από συγκρούσεις μερικών ωρών. Οι μάχες συνεχίζονται στα περίχωρα της Κουντούζ μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των Ταλιμπάν που πολεμούν για την ανατροπή της υποστηριζόμενης από τους ξένους κυβέρνησης στην Καμπούλ.

Ο αφγανικός στρατός, επωφελούμενος από την αεροπορική υποστήριξη του συνασπισμού του ΝΑΤΟ που βρίσκεται στην Καμπούλ στο πλαίσιο της διεθνούς αποστολής Resolute Support, άρχισε επιχείρηση αντεπίθεσης για την ανακατάληψη της Κουντούζ. Η πόλη αυτή όμως ίσως δεν είναι ο μόνος στόχος των Ταλιμπάν, οι οποίοι έχουν επίσης επεκτείνει τις επιχειρήσεις τους στις επαρχίες Μπαντακσάν, Μπαγλάν και Ταχάρ.