ΚΟΣΜΟΣ

Ζιμπάμπουε: Δεν θα διωχθεί ο οδοντίατρος που σκότωσε το λιοντάρι Σέσιλ

Ζιμπάμπουε: Δεν θα διωχθεί ο οδοντίατρος που σκότωσε το λιοντάρι Σέσιλ

Οι αρχές της Ζιμπάμπουε δεν θα ασκήσουν δίωξη στον Αμερικανό οδοντίατρο που σκότωσε τον Ιούλιο τον Σέσιλ, ένα από τα διασημότερα λιοντάρια της χώρας, επειδή είχε φροντίσει να λάβει νόμιμη άδεια για το «σαφάρι» του και αγνοούσε ότι παραβίαζε τον νόμο.

«Αποδείχτηκε ότι ο Γουόλτερ Πάλμερ ήρθε στη Ζιμπάμπουε επειδή όλα τα έγγραφά του ήταν εντάξει», είπε η υπουργός Περιβάλλοντος Όπα Μουτσινγκούρι, προσθέτοντας ότι ο οδοντίατρος και κυνηγός τροπαίων είναι καλοδεχούμενος στη χώρα, όχι όμως για να κυνηγήσει θηράματα.

Το πρόβλημα, εξήγησε η υπουργός, ήταν ότι ο ιδιοκτήτης της έκτασης στην οποία έγινε το κυνήγι δεν είχε το δικαίωμα να προτείνει στον Αμερικανό να σκοτώσει ένα λιοντάρι στο κτήμα του. Ο Πάλμερ, που ακολουθούσε τον οδηγό του, αγνοούσε σε ποια περιοχή βρισκόταν όταν σκότωσε, με τόξο και βέλος, τον Σέσιλ. Είχε όμως καταβάλει νωρίτερα στις αρχές το ποσό των 55.000 δολαρίων για να του επιτρέψουν να κυνηγήσει. «Πώς θα μπορούσαμε να του ασκήσουμε δίωξη; Το πρόβλημα είναι εσωτερικό, δικό μας. Θα πρέπει να ξαναδούμε την πολιτική μας», συνέχισε η υπουργός.

Ως εκ τούτου, ο μόνος που έχει κατηγορηθεί μέχρι σήμερα είναι ο οργανωτής του σαφάρι, ο επαγγελματίας κυνηγός Τέο Μπρόνκχορστ. Η δίκη του, στα τέλη Σεπτεμβρίου, αναβλήθηκε για τις 15 Οκτωβρίου. Ο Μπρόνκχορστ, που δηλώνει ότι δεν έχει κάνει τίποτα παράνομο και ότι ο Αμερικανός πελάτης του είναι «εντελώς αθώος», έχει αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 1.000 δολαρίων. Ταυτόχρονα ωστόσο κατηγορήθηκε ότι πουλούσε παράνομα αντιλόπες και θα δικαστεί ξεχωριστά για αυτήν την υπόθεση.

Ο θάνατος του Σέσιλ, ενός σπάνιου αρσενικού λιονταριού με μαύρη χαίτη, προκάλεσε οργή σε όλον τον κόσμο. Ο Σέσιλ, ηλικίας 13 ετών, ήταν το πιο διάσημο και ένα από τα πιο ηλικιωμένα λιοντάρια της Ζιμπάμπουε. Φορούσε κολάρο με σύστημα προσδιορισμού θέσης μέσω δορυφόρου (GPS), καθώς συμμετείχε σε ερευνητικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Ο Πάλμερ βρέθηκε στο επίκεντρο κατακραυγής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εξαιτίας των διαδηλώσεων έξω από το οδοντιατρείο του στη Μινεσότα αναγκάστηκε να παραμείνει κρυμμένος για εβδομάδες. Στη συνέχεια ζήτησε συγγνώμη για τον θάνατο του Σέσιλ και επέρριψε όλη την ευθύνη στον Μπρόνκχορστ επειδή, όπως ισχυρίζεται, του έκρυψε την αλήθεια.