ΚΟΣΜΟΣ

Άγνωστοι έριξαν χειροβομβίδα στο σπίτι δημάρχου στο βόρειο Κόσοβο

Άγνωστοι έριξαν χειροβομβίδα στο σπίτι δημάρχου στο βόρειο Κόσοβο

Άγνωστοι έριξαν εκρηκτικό μηχανισμό - πιθανότατα χειροβομβίδα - στο σπίτι της οικογένειας του Ντράγκαν Γιαμπλάνοβιτς δημάρχου Λεποσάβιτς, ενός από τους δήμους στο βόρειο Κόσοβο, στους οποίους ο σερβικός πληθυσμός είναι πλειοψηφία.

Από την έκρηξη δεν υπήρξαν τραυματισμοί, αλλά προκλήθηκαν υλικές ζημιές.

Ο περιφερειακός αρχηγός της αστυνομίας, Ζέλικο Μπόγιτς δήλωσε ότι από την έκρηξη προκλήθηκαν ζημιές στην πόρτα του σπιτιού που βρίσκεται στο χωριό Σοτσάνιτσα και σε ένα σταθμευμένο επιβατικό αυτοκίνητο.

Την επίθεση καταδίκασαν οι δήμαρχοι των δήμων του βορείου Κοσόβου, της βόρειας Μιτρόβιτσας, του Ζβέτσαν και του Ζούμπιν Πότοκ και ζήτησαν από την αποστολή της ΕΕ στο Κόσοβο (Eulex) και την αστυνομία του Κοσόβου να ερευνήσουν την υπόθεση και να εντοπίσουν τους υπεύθυνους.

Στο επεισόδιο αναφέρθηκε και ο επικεφαλής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο, Μάρκο Τζούριτς ζητώντας από τα αρμόδια όργανα να βρουν αμέσως τους δράστες και να εξακριβώσουν τα κίνητρα της επίθεσης.

Η αστυνομία, σύμφωνα με τον κ. Τζούριτς, πρέπει να γνωρίζει ότι οι επιθέσεις εναντίον των νόμιμα εκλεγμένων πολιτικών εκπροσώπων των Σέρβων στο Κόσοβο έχουν ιδιαίτερη σημασία και ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να επιτρέπεται, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν, να μένουν χωρίς δικαστικό επίλογο.