Οι επιβάτες της πτήσης MH17 είδαν το θάνατό τους - Ταυτοποιήθηκαν ύποπτοι για την κατάρριψη (videos)

Newsroom Newsroom

Οι επιβάτες της πτήσης MH17 είδαν το θάνατό τους - Ταυτοποιήθηκαν ύποπτοι για την κατάρριψη (videos)

Τις ταυτότητες προσώπων «ειδικού ενδιαφέροντος» για την κατάρριψη του Μπόινγκ 777 που εκτελούσε την πτήση MH17 από το Άμστερνταμ προς την Κουάλα Λουμπούρ σε ουκρανικό έδαφος, έχει προσδιορίσει η διεθνής ομάδα των εισαγγελέων που διεξάγουν την έρευνα για την υπόθεση - Εν ζωή, για 1,5 λεπτό, εικάζεται ότι ήταν οι 295 επιβάτες αφότου ο πύραυλος των φιλορώσων αυτονομιστών χτύπησε το αεροπλάνο.

Η ανακοίνωση μάλιστα αυτή έγινε μετά τη δημοσιοποίηση της τελικής έκθεσης για τα αίτια της συντριβής του αεροπλάνου το οποίο, σύμφωνα με το Ολλανδικό Γραφείο Ασφαλείας, πιθανότατα καταρρίφθηκε από πύραυλο ρωσικής κατασκευής.

Οι εισαγγελείς διευκρίνισαν επίσης ότι οι ανεξάρτητές έρευνές τους μέχρι στιγμής «δείχνουν προς την ίδια κατεύθυνση», χωρίς ωστόσο να κατονομάσουν κανένα ύποπτο πρόσωπο.

«Το Boeing 777 της Malaysia Airlines κατερρίφθη από ρωσικής κατασκευής πύραυλο BUK»

Υπενθυμίζεται ότι στην τελική έκθεσή του για τη συντριβή του αεροπλάνου τον Ιούλιο του 2014 που στοίχισε τη ζωή και των 298 επιβαινόντων, το Ολλανδικό Γραφείο για την Ασφάλεια (OVV) συμπεραίνει ότι η πτήση της Malaysia Airlines κατερρίφθη πάνω από την ανατολική Ουκρανία από έναν ρωσικής κατασκευής πύραυλο BUK.

Στην έκθεση του Ολλανδικού Γραφείου για την Ασφάλεια, το οποίο δεν ήταν αρμόδιο να απαντήσει στο ποιος ευθύνεται για την τραγωδία, δεν διευκρινίζεται πάντως ποιος εκτόξευσε τον πύραυλο.

Εικάζεται ωστόσο ότι πολλοί από τους 295 επιβάτες (οι τρεις άνθρωποι στο πιλοτήριο έχασαν ακαριαία τη ζωή τους από την έκρηξη) ενδέχεται να ήταν εν ζωή, για ενάμισι λεπτό, αφότου ο πύραυλος έπληξε το αεροπλάνο, συνειδητοποιώντας ότι θα συντριβεί στο έδαφος.

«Μια εκρηκτική κεφαλή εξερράγη έξω από το αεροπλάνο στην αριστερή πλευρά του πιλοτηρίου. Η κεφαλή αυτή αντιστοιχεί στον τύπο της εκρηκτικής κεφαλής που φέρει το πυραυλικό σύστημα εδάφους αέρος Buk», δήλωσε ο επικεφαλής του OVV Τίμπε Γιούστρα, που παρουσίασε την έκθεση.

«Η Ρωσία έχει αμφισβητήσει ότι χρησιμοποιήθηκε αυτός ο τύπος πυραύλου», πρόσθεσε.

ptisi oukaria

Σε συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα με οικογένειες θυμάτων, ο Γιούστρα δήλωσε πως οι επιβάτες οι οποίοι δεν σκοτώθηκαν από την έκρηξη του πυραύλου, θα είχαν χάσει τις αισθήσεις τους από την ξαφνική αποσυμπίεση της καμπίνας του αεροπλάνου και την έλλειψη οξυγόνου στα 33.000 πόδια.

Ο Γιούστρα ανακοίνωσε επίσης το πόρισμα της έρευνας στη στρατιωτική βάση Γκίλζε-Ρίγεν, όπου το πιλοτήριο και το τμήμα της μπίζνες κλας του Boeing 777 ανασυναρμολογήθηκαν από τα συντρίμμια που μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία.

Το Ολλανδικό Γραφείο για την Ασφάλεια κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα πως η Ουκρανία είχε λόγο να κλείσει τον εναέριο χώρο της πάνω από τη ζώνη των συγκρούσεων, αλλά και πως οι 61 αεροπορικές εταιρείες που είχαν συνεχίσει τις υπερπτήσεις, θα έπρεπε να είχαν αναγνωρίσει τον εν δυνάμει κίνδυνο.

Το OVV συνιστά να αλλάξουν οι κανόνες της διεθνούς αεροπορίας ώστε να υποχρεωθούν οι αεροπορικές εταιρείες να έχουν περισσότερη διαφάνεια σε ό,τι αφορά την επιλογή των αεροδιαδρόμων που ακολουθούν.

«Η έκθεση των ολλανδικών αρχών για τη συντριβή του Μπόινγκ 777 είναι προκατειλημμένη»

«Προκατειλημμένη» χαρακτήρισε από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ την έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Ολλανδικό Γραφείο για την Ασφάλεια (OVV) σχετικά με τη συντριβή της πτήσης MH17 στην ανατολική Ουκρανία τον Ιούλιο του 2014.

Σύμφωνα με τον Ριάμπκοφ, η Ρωσία αισθάνεται απογοητευμένη που κατά τα φαινόμενα δεν εισακούστηκαν «οι πολλές εκκλήσεις της για τη διεξαγωγή μιας πλήρους, αλλά όχι προκατειλημμένης έρευνας, η οποία θα λάμβανε υπόψη της πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει η Μόσχα» και ιδίως τις αναφορές της Almaz-Antey, της εταιρείας που κατασκευάζει τα πυραυλικά συστήματα BUK.
«Παρόλα αυτά, είναι προφανής μια προσπάθεια να εξαχθεί ένα μεροληπτικό συμπέρασμα και να εκτελεστούν πολιτικές εντολές», συνέχισε ο Ριάμπκοφ.

Η εταιρεία Almaz-Antey που κατασκευάζει τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας BUK, αμφισβητεί επίσης τα συμπεράσματα της διεθνούς έρευνας. Η ρωσική εταιρεία παραχώρησε σήμερα συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσει τα δικά της συμπεράσματα, αφού προηγουμένως πραγματοποίησε ένα «πείραμα σε πραγματικές συνθήκες»: προκάλεσε την έκρηξη, στο έδαφος, ενός πυραύλου BUK κοντά στο πιλοτήριο και σε τμήματα της ατράκτου ενός αεροσκάφους Ιλιούσιν.

Το πείραμα αυτό «διαψεύδει πλήρως την εκδοχή των Ολλανδών όσον αφορά στο είδος του πυραύλου που χρησιμοποιήθηκε και την τοποθεσία από την οποία εκτοξεύτηκε», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο γενικός διευθυντής της Almaz-Antey Ίαν Νοβίκοφ.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από τη δοκιμή της και μαθηματικές μελέτες για την τροχιά του βλήματος, ο πύραυλος που κατέρριψε την πτήση ΜΗ17 εκτοξεύτηκε από μια περιοχή που την εποχή εκείνη την διεκδικούσαν τόσο οι φιλορώσοι αντάρτες, όσο και οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

«Σήμερα, μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας ότι το Μπόινγκ 777 καταρρίφθηκε από έναν πύραυλο BUK 9M38 από τη ζώνη του χωριού Ζαρότσενσκε, στην ανατολική Ουκρανία», δήλωσε ένας υπεύθυνος της εταιρείας, ο Μιχαήλ Μαλισέφσκι.

Επιπροσθέτως, η εταιρεία υποστηρίζει ότι αυτός ο τύπος του πυραύλου δεν χρησιμοποιείται πλέον από το ρωσικό στρατό από το 2011. Από το 1986 δεν έχουν παραδοθεί στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πύραυλοι αυτού του τύπου, οι οποίοι έχουν «διάρκεια ζωής" 25 χρόνια. Μετά την ημερομηνία αυτή (σ.σ. το 2011) η χρήση τους απαγορεύεται», εξήγησε η εταιρεία.

«Την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, η Ουκρανία παρέλαβε πυραύλους 9Μ38. Δεν έχουμε πληροφορίες για τον αριθμό (των πυραύλων) που διαθέτει σήμερα ο ουκρανικός στρατός», κατέληξε ο Μαλισέφσκι.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός κατηγορεί τον ρωσικό στρατό για την κατάρριψη της πτήσης ΜΗ17 γιατί οι «μεθυσμένοι αντάρτες» δεν θα μπορούσαν να χειριστούν τα πυραυλικά συστήματα

«Η συντριβή της πτήσης ΜΗ17, που καταρρίφθηκε τον Ιούλιο του 2014 από πύραυλο που εκτοξεύτηκε από την ανατολική Ουκρανία, όπου συγκρούονταν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις με τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες, ήταν μια επιχείρηση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών», δήλωσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ, κατά την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου, συμπληρώνοντας:

«Δεν έχω καμία αμφιβολία για το γεγονός ότι επρόκειτο για επιχείρηση που σχεδίασαν οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες προκειμένου να καταρρίψουν ένα εμπορικό αεροσκάφος», αφού σχολίασε ότι οι «μεθυσμένοι αυτονομιστές δεν θα μπορούσαν να χειριστούν τα πυραυλικά συστήματα».

«Κατά την άποψή μας έγινε αποκλειστικά από εδάφη που ελέγχουν οι Ρώσοι μαχητές και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι μεθυσμένοι αυτονομιστές δεν είναι ικανοί να χειριστούν τα συστήματα BUK. Αυτό σημαίνει ότι τα συστήματα αυτά τα χειρίζονταν αποκλειστικά επαγγελματίες Ρώσοι στρατιώτες», συνέχισε.

ptisi

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός καλεί τη Ρωσία να συνεργαστεί στην έρευνα για τον εντοπισμό των υπευθύνων

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο συνομίλησε, τέλος, σήμερα για το θέμα αυτό με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε στον συνομιλητή του ότι «η ολοκλήρωση και η δημοσιοποίηση της έρευνας (...) είναι ένα σημαντικό βήμα για να εντοπίσουμε και να οδηγήσουμε ενώπιον της δικαιοσύνης τους υπεύθυνους».

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης «τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα επιτρέψει την προσαγωγή των υπευθύνων ενώπιον της δικαιοσύνης», όπως ανέφερε το γραφείο Τύπου της ουκρανικής προεδρίας.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε κάλεσε τη Ρωσία να συνεργαστεί πλήρως με τη διεθνή έρευνα για τον καταλογισμό ευθυνών για την κατάρριψη της πτήσης ΜΗ17 της Malaysia Airlines.

oukrani7

Η Μόσχα πάντως θεωρεί «παράξενη» την έκκληση που απηύθυνε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε προς τη Μόσχα να συνεργαστεί πλήρως με την έρευνα για την κατάρριψη της πτήσης ΜΗ17, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Η Ρωσία ήταν ανέκαθεν πρόθυμη να συνεργαστεί με τους ερευνητές», τόνισε η Ζαχάροβα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.

Η Μόσχα διατηρεί εξάλλου «σοβαρές αμφιβολίες’ για τον στόχο που είχε η διεθνής έρευνα.

«Υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για το αν ο πραγματικός σκοπός της έρευνας που διεξήγαγε η Ολλανδία ήταν να καθοριστούν τα αληθινά αίτια της καταστροφής και όχι να δικαιολογηθούν οι κατηγορίες που είχε ήδη εξαπολύσει η Χάγη σε βάρος της Μόσχας», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Οι επιβάτες της πτήσης MH17 είδαν το θάνατό τους - Ταυτοποιήθηκαν ύποπτοι για την κατάρριψη (videos)
01
Οι επιβάτες της πτήσης MH17 είδαν το θάνατό τους - Ταυτοποιήθηκαν ύποπτοι για την κατάρριψη (videos)
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved