ΚΟΣΜΟΣ

Νταβούτογλου: Οι δράστες της επίθεσης στην Άγκυρα συνδέονταν με το Ι.Κ. ή το PKK

Νταβούτογλου: Οι δράστες της επίθεσης στην Άγκυρα συνδέονταν με το Ι.Κ. ή το PKK

Ορισμένοι από τους υπόπτους για την επίθεση αυτοκτονίας που στοίχισε τη ζωή σε 97 ανθρώπους στην Άγκυρα είχαν ζήσει για πολλούς μήνες στη Συρία και μπορεί να συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος ή με τους Κούρδους μαχητές, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

"Ερευνούμε δύο τρομοκρατικές οργανώσεις, το Νταές (σ.σ. αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) και το PKK επειδή έχουμε ασφαλείς ενδείξεις ότι οι βομβιστές αυτοκτονίας συνδέονταν με το Νταές αλλά είχαν και κάποιους δεσμούς με ομάδες του PKK", δήλωσε ο Νταβούτογλου σε συνέντευξη που παραχώρησε.

"Ορισμένοι από τους υπόπτους βρίσκονταν στη Συρία για πολλούς μήνες", πρόσθεσε.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι διεξάγεται έρευνα για το αν υπήρξαν παραλείψεις από τις υπηρεσίες πληροφοριών ή ασφάλειας κατά την περίοδο πριν από τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας στην καρδιά της πρωτεύουσας, τη χειρότερη που έχει σημειωθεί ποτέ σε τουρκικό έδαφος.

Ο Νταβούτογλου σημείωσε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει συλλέξει η Άγκυρα, μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος-Μετώπου (DHKP-C) εκπαιδεύτηκαν στο Ιράκ για να γίνουν βομβιστές αυτοκτονίας και στάλθηκαν στην Τουρκία. Το DHKP-C είχε αναλάβει την ευθύνη για μια επίθεση εναντίον του αμερικανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη τον Αύγουστο.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας επισήμανε τέλος ότι η χώρα του έχει το δικαίωμα να αμύνεται απέναντι στους εντεινόμενους κινδύνους που προέρχονται από τη Συρία μετά τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας η οποία, όπως είπε, αν μη τι άλλο, δείχνει πόσο έχει αποδυναμωθεί ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ.

"Ως γειτονική χώρα, ανησυχούμε πολύ και έχουμε ορισμένα δικαιώματα (...) με βάση τη διεθνή νομοθεσία να προστατεύσουμε την ασφάλεια της πατρίδας μας. Σήμερα υπάρχουν περισσότεροι κίνδυνοι στη Συρία απ' ότι στο παρελθόν, μετά από αυτές τις επεμβάσεις. Όμως στο τέλος, ο συριακός λαός θα πρέπει να αποφασίσει για το μέλλον του", είπε.

Όταν ρωτήθηκε αν η Τουρκία σκοπεύει να εξοπλίσει τους μετριοπαθείς Σύρους αντάρτες για να αντιμετωπίσουν μια επίθεση με επικεφαλής τη Ρωσία, ο Νταβούτογλου απάντησε ότι αυτό το θέμα αφορά τη διεθνή κοινότητα και όχι μόνο τη χώρα του. "Δεν είναι μόνο δικό μας πρόβλημα, είναι πρόβλημα της διεθνούς κοινότητας. Είναι ντροπή που η διεθνής κοινότητα δεν σταματά τα εγκλήματα πολέμου του συριακού καθεστώτος και δεν σταματά αυτή τη βάρβαρη οργάνωση, το Νταές", κατέληξε.

Ρoή Ειδήσεων