ΚΟΣΜΟΣ

Νιγηρία: Η Μπόκο Χαράμ έχει απαγάγει πάνω από 45.000 ανθρώπους από το 2012

Νιγηρία: Η Μπόκο Χαράμ έχει απαγάγει πάνω από 45.000 ανθρώπους από το 2012

Η ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ έχει απαγάγει πάνω από 45.000 ανθρώπους στην Νιγηρία από το 2012, ανέφερε η εφημερίδα Daily Post Nigeria, που επικαλείται στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η κυβέρνηση της Νιγηρίας ανακοίνωσε τον αριθμό των απαχθέντων κατά τη διάρκεια συζήτησης για την υπόθεση απαγωγής 276 μαθητριών στην βορειοανατολική πόλη Τσιμπόκ από μέλη της Μπόκο Χαράμ. Σύμφωνα με τις πηγές, 219 από τα κορίτσια συνεχίζουν να αγνοούνται. Όπως τονίζεται, η οργάνωση εξαναγκάζει τα αιχμάλωτα κορίτσια να γίνουν βομβίστριες καμικάζι.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων κάλεσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να ιδρύσει μια αρχή ελέγχου για την αναζήτηση των αιχμαλώτων της οργάνωσης.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες Λέο Ντοπς δήλωσε την Τρίτη (13/10) σε συνέντευξη Τύπου πως οι μαχητές της Μπόκο Χαράμ έχουν μετατρέψει σε «εμπόλεμη ζώνη» την βαλτώδη περιοχή της Λίμνης Τσαντ, όπου συνορεύουν το Τσαντ, το Καμερούν, ο Νίγηρας και η Νιγηρία.

Όπως επισήμανε, περίπου 60.000 κάτοικοι της περιοχής αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, πολλοί από τους οποίους εκκένωσαν τα νησιά της Λίμνης Τσαντ, εξαιτίας πιθανών επιθέσεων.

«Αυτοί οι άνθρωποι τρέπονται σε φυγή κάτω από απελπιστικές συνθήκες. Δεν έχουν πόρους για να ζήσουν, καταφύγιο, τροφή, ιατρική φροντίδα. Έτσι η δουλειά στην οποία επιδίδονται τα μέλη της Ύπατης Αρμοστείας και οι συνεργάτες της σε μια ουσιαστικά εμπόλεμη ζώνη είναι πολύ σημαντική», δήλωσε ο Ντομπς.

Σχετικές ειδήσεις