ΚΟΣΜΟΣ

Νίκολιτς: Ενδεχόμενη αναγνώριση του Κοσόβου θα οδηγούσε σε εμφύλιο

Νίκολιτς: Ενδεχόμενη αναγνώριση του Κοσόβου θα οδηγούσε σε εμφύλιο

Μέχρι και εμφύλιος πόλεμος ενδέχεται να ξεσπάσει σε περίπτωση που η Σερβία αναγνωρίσει το Κόσοβο, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε ομάδα δημοσιογράφων από τη Γερμανία.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τις συνέπειες που θα είχε στην κοινωνία η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Πιστεύω ότι θα ξεσπούσε εμφύλιος πόλεμος και είμαι απόλυτα πεπεισμένος γι' αυτό», τόνισε ο πρόεδρος της Σερβίας.

Εξέφρασε, δε, την άποψη ότι η πτώση του Μιλόσεβιτς έγινε εξαιτίας του Κοσόβου αφού -όπως είπε- «ο λαός τον τιμώρησε διότι εγκατέλειψε το Κόσοβο και δεν τον ψήφισε στις εκλογές το 2000».

Εκτίμησε επίσης ότι σήμερα αλλά και στο άμεσο μέλλον δεν θα υπάρξει πολιτικός στη Σερβία που θα προχωρήσει στην αναγνώριση του Κοσόβου.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες που γίνονται από κάποιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να συνδεθεί η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης με το ζήτημα του Κοσόβου παρομοίασε την κατάσταση με εκείνη που επικρατούσε πριν την έναρξη του Α' Παγκοσμίου πολέμου.

«Θα σας μιλήσω ανοιχτά· όλα αυτά μοιάζουν με το τελεσίγραφο που έστειλε η Αυστροουγγαρία στη Σερβία το 2014», επισήμανε ο Τόμισλαβ Νίκολιτς, μιλώντας στους Γερμανούς δημοσιογράφους, συμπληρώνοντας ότι «τότε, όπως και σήμερα, ζητείται από τη Σερβία να παραχωρήσει κυριαρχικά της δικαιώματα».

Ο πρόεδρος της Σερβίας τόνισε ότι ακόμη υποστηρίζει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας, ωστόσο επισήμανε ότι «τελευταία πληθαίνουν τα σημάδια που δείχνουν ότι από την πλευρά της Ευρωπαϊκή Ένωσης δεν υπάρχει κανένας σεβασμός απέναντι στη Σερβία».

Ο Τόμισλαβ Νίκολιτς κάλεσε τις Βρυξέλλες «να ανοίξουν τα χαρτιά τους», δηλώνοντας χωρίς υπεκφυγές και διπλωματικά τερτίπια, αν αποτελεί όρο για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.