ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία το «χοντραίνει» - Θέλουμε κι άλλα χρήματα λέει ο Νταβούτογλου

Η Τουρκία το «χοντραίνει» - Θέλουμε κι άλλα χρήματα λέει ο Νταβούτογλου

Μια μέρα μετά τη συνάντησή του με την Άγκελα Μέρκελ, ο Αχμέτ Νταβούτογλου «αδειάζει» την καγκελάριο δηλώνοντας πως τα χρήματα που σκοπεύει να απελευθερώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Τουρκία δεν είναι αρκετά για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.Οι ηγέτες της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής της περασμένης εβδομάδας στις Βρυξέλλες είχαν δηλώσει πως υπήρχε συμφωνία για ένα μεταναστευτικό σχέδιο δράσης με την Τουρκία. Αυτό περιελάμβανε την απελευθέρωση κονδυλίων ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ προς τη χώρα.

Σήμερα ο Νταβούτογλου, μιλώντας στο τουρκικό κανάλι Ahaber είπε πως η προέλευση του ποσού αυτού θα ήταν το ταμείο IPA (σ.σ προενταξιακός χρηματοδοτικός μηχανισμός), χρήματα που προορίζονται ήδη για την Τουρκία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ, και πως η Τουρκία θέλει επιπλέον χρήματα.

Η πρόταση για τρία δισεκατομμύρια ευρώ από το ταμείο IPA δεν είναι πια στο τραπέζι καθώς έχουμε πει ότι δεν θα τη δεχθούμε, είπε ο Νταβούτογλου.

Όσον αφορά τους νέους πόρους, μιλάμε για ένα ποσό περίπου τριών δισεκατομμυρίων ευρώ στο πρώτο στάδιο. Αλλά δεν θέλουμε να εστιάσουμε σε αυτό επειδή οι απαιτήσεις μπορεί να αυξηθούν και η αποτίμηση θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο, κατέληξε.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος Ρετσέπ Ερντογάν έχει επίσης «αδειάσει» τους ευρωπαίους δηλώνοντας ότι αν θέλουν η Τουρκία να φυλάξει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης πολύ απλά ας την εντάξουν σε αυτήν.

Υπενθυμίζουμε πως η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας έχει «παγώσει» επ αόριστον μετά τις συνεχείς παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν καταγραφεί στη χώρα. Η Άγκελα Μέρκελ η οποία προφανώς μετέβη στην Τουρκία σε μια ύστατη προσπάθεια να πείσει την τουρκική ηγεσία να συνεργαστεί υποσχέθηκε πως θα «ξεπαγώσει» τις ενταξιακές διαδικασίες και θα σημειωθεί μεγαλύτερη πρόοδος.

Σχετικές ειδήσεις