ΚΟΣΜΟΣ

Η Γαλλία διαψεύδει τα περί «επικίνδυνου περιστατικού» με ρωσικό αεροσκάφος

Η Γαλλία διαψεύδει τα περί «επικίνδυνου περιστατικού» με ρωσικό αεροσκάφος

Κανένα μαχητικό αεριωθούμενο της πολεμικής αεροπορίας της Γαλλίας δεν προέβη σε κανέναν επικίνδυνο ελιγμό σε μικρή απόσταση από ρωσικό αεροσκάφος με το οποίο ταξίδευε ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμας Σεργκέι Ναρίσκιν στον εναέριο χώρο της Γαλλίας, δήλωσε κατηγορηματικά το απόγευμα της Δευτέρας (19/10) ένας εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Άμυνας της Γαλλίας λίγο αφότου το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον πρεσβευτή της Γαλλίας στη Μόσχα, Ζαν-Μορίς Ριπέρ, για να δώσει εξηγήσεις.

Το αεροσκάφος που ενεπλάκη στο περιστατικό ήταν ελβετικό, επισήμανε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Πρόκειται για ένα αεροσκάφος της Ελβετίας» σημείωσε ο αξιωματούχος του γαλλικού ΥΠΕΞ, ενώ σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο το γαλλικό ΥΠΕΞ επισήμανε ότι «πρόκειται για ένα ελβετικό αεροσκάφος F-18».

Ένας εκπρόσωπος τύπου του αεροδρομίου της Γενεύης, ο Μπερνάρ Σταμπφλί, είπε εξάλλου ότι δε διαθέτει πληροφορίες σχετικά με το περιστατικό, ωστόσο έχουν ξεκινήσει έρευνες.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών διαμαρτυρήθηκε σε δελτίο τύπου που εξέδωσε για το γεγονός ότι «γαλλικό μαχητικό προσέγγισε σε επικίνδυνη απόσταση – κι ενώ πετούσε στον εναέριο χώρο της Γαλλίας – ένα αεροσκάφος όπου επέβαινε μια αντιπροσωπεία του ρωσικού κοινοβουλίου» με προορισμό τη Γενεύη.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ υπογράμμισε στην ανακοίνωση: «ο πρεσβευτής ενημερώθηκε σχετικά με τη βαθιά ανησυχία της Ρωσίας για το περιστατικό. Του επισημάνθηκε ότι τέτοιου είδους ενέργειες από το Παρίσι υπονομεύουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί η Γαλλία (...) για τη διεξαγωγή συναθροίσεων και συνομιλιών της διεθνούς κοινότητας».

Μια πηγή του ρωσικού ΥΠΕΞ διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η Μόσχα αναμένεται να επικοινωνήσει με τις ελβετικές αρχές για να διαλευκάνει το περιστατικό. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο κυβερνήτης του ρωσικού αεροσκάφους είπε ότι αναγνώρισε ένα γαλλικό μαχητικό.

Σε επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος τύπου του Ναρίσκιν, Ευγενία Τσουγκούνοβα, που επέβαινε στην πτήση για Γενεύη, είπε ότι το αεριωθούμενο προσέγγισε «σε πολύ κοντινή απόσταση» το ρωσικό αεροσκάφος και ένα από τα στελέχη της ρωσικής αποστολής μπόρεσε μάλιστα να τραβήξει μια φωτογραφία.

Από τη Γενεύη ο Σεργκέι Ναρίσκιν είπε στο επίσημο πρακτορείο Ria Novosti ότι δεν είδε ο ίδιος το μαχητικό αλλά επιβεβαιώνει ότι οι συνάδελφοί του το παρατήρησαν.

«Αυτό το περιστατικό αντανακλά την έλλειψη σεβασμού στους διεθνείς κανονισμούς της αεροπορίας και αντιπροσωπεύει μια εχθρική ενέργεια εκ μέρους του ΝΑΤΟ» κατήγγειλε από ο Ρώσος βουλευτής Σεργκέι Γκαβρίλοφ, μέλος της αντιπροσωπείας του Ναρίσκιν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS.

Σχετικές ειδήσεις