ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Καταδικάζει ο γ.γ. του ΟΗΕ τις εκτελέσεις δύο ανηλίκων από τις ιρανικές αρχές

Ιράν: Καταδικάζει ο γ.γ. του ΟΗΕ τις εκτελέσεις δύο ανηλίκων από τις ιρανικές αρχές

Ο γ.γ. του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν καταδίκασε τη Δευτέρα (19/10) την εκτέλεση από τις αρχές του Ιράν δύο ανηλίκων την περασμένη εβδομάδα, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για την άνοδο των εκτελέσεων θανατοποινιτών στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Ο Μπαν «προκάλεσε έντονη θλίψη η είδηση της εκτέλεσης δύο ανηλίκων την περασμένη εβδομάδα στο Ιράν», ανέφερε η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του γ.γ. του ΟΗΕ, σημειώνοντας πως οι εκτελέσεις «φανερώνουν μια ανησυχητική τάση στο Ιράν».

Με με την ανακοίνωση, η κυβέρνηση του Ιράν έχει προσυπογράψει το Διεθνές Σύμφωνο για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα και τη Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού, που απαγορεύει την επιβολή της θανατικής ποινής σε πρόσωπα ηλικίας μικρότερης των 18 ετών.

«Πάνω από 700 εκτελέσεις έχει αναφερθεί ότι έχουν γίνει μέχρι τώρα αυτό το χρόνο, ανάμεσα τους τουλάχιστον 40 σε δημόσια θέα, αριθμός που είναι ο υψηλότερος τα τελευταία 12 χρόνια», υπογραμμίζεται.

Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό, η πλειοψηφία των θανατικών ποινών που έχουν επιβληθεί στο Ιράν, αφορούν αδικήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά – εγκλήματα πολύ ελαφρύτερα των χαρακτηριζόμενων ως «πιο σοβαρών εγκλημάτων», όπως απαιτεί το διεθνές δίκαιο. Παράλληλα ο Μπαν κάλεσε το Ιράν να επιβάλει μορατόριο στις εκτελέσεις θανατοποινιτών και να τις καταργήσει στο μέλλον.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις αναφέρουν πως η επίδοση των ιρανικών αρχών στον τομέα των ανθρωπινών δικαιωμάτων πρέπει να παραμείνει κάτω από εξονυχιστική εξέταση, μετά τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που υπέγραψε η Τεχεράνη με τις παγκόσμιες δυνάμεις στις 14 Ιουλίου.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με έδρα την Νέα Υόρκη, έχει τονίσει πως παρά τη νίκη στις εκλογές του 2013 του προέδρου Χασάν Ροχανί , ενός πολιτικού που χαρακτηρίζεται ρεαλιστής και επιδιώκει την καλλιέργεια στενότερων σχέσεων με τη Δύση, δεν έχει υπάρξει αξιοσημείωτη βελτίωση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην χώρα.

Σχετικές ειδήσεις