ΚΟΣΜΟΣ

Επίσκεψη του Μπαν Κι-μουν σε Ισραήλ και παλαιστινιακά εδάφη και έκκληση για αποκλιμάκωση της έντασης

Επίσκεψη του Μπαν Κι-μουν σε Ισραήλ και παλαιστινιακά εδάφη και έκκληση για αποκλιμάκωση της έντασης

Στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη αναμένεται σήμερα (20/10) ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, προκειμένου να ζητήσει την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο πλευρών.

Πριν από την άφιξη του Μπαν, το Ισραήλ κατέστρεψε στη Χεβρώνα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης το σπίτι ενός Παλαιστινίου που είχε σκοτώσει μια Ισραηλινή στα τέλη του 2014, παρότι και ο ίδιος ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αποδοκίμασε για άλλη μια φορά την πρακτική αυτή σε αυστηρό και επικριτικό μήνυμά του προς τους ηγέτες των δυο πλευρών.

Κοντά στη Χεβρώνα, την πυριτιδαποθήκη της Δυτικής Όχθης, ένας 23χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σε ταραχές. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, έπεσε νεκρός αφού τραυμάτισε ελαφρά με μαχαίρι έναν αστυνομικό στην τελευταία, χρονικά, επίθεση με μαχαίρι εναντίον ισραηλινών στρατιωτών, αστυνομικών και πολιτών. Συγκρούσεις ξέσπασαν κοντά στη Ραμάλα και τη Χεβρώνα.

Οι καθημερινές ταραχές μεταξύ των Παλαιστινίων που πετούν πέτρες και των ισραηλινών στρατιωτών, οι αμοιβαίες επιθέσεις μεταξύ Παλαιστινίων και εποίκων και ένα κύμα αντι-ισραηλινών επιθέσεων έχουν προκαλέσει από την 1η Οκτωβρίου τον θάνατο 42 Παλαιστινίων (ανάμεσά τους δράστες των επιθέσεων) και ενός Άραβα πολίτη του Ισραήλ από τη μια πλευρά, και οκτώ Ισραηλινών από την άλλη.

Ο Μπαν προειδοποίησε για «επικίνδυνη κλιμάκωση. Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, πρέπει να πούμε: έχει παραγίνει, ας επαναφέρουμε το μέτρο», δήλωσε σε ηχογραφημένο μήνυμά του για το τηλεοπτικό δίκτυο του ΟΗΕ.

«Τα όπλα της απελπισίας»

Το μήνυμα και η επίσκεψη του Μπαν αποτελούν ένδειξη της πρόσφατης διπλωματικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση της βίας που συγκλονίζει την Ιερουσαλήμ, το Ισραήλ, τα Παλαιστινιακά Εδάφη και εγείρει τον φόβο μιας νέας ιντιφάντας.

Ο Μπαν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ισραήλ Ρέουβεν Ρίβλιν το απόγευμα και στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές. Αύριο το πρωί θα συναντηθεί με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Μια παλαιστινιακή νεολαία εξουθενωμένη από την κατοχή και την εποικιστική δραστηριότητα, απογοητευμένη από τους ηγέτες της, ενθαρρυμένη από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και παρακινούμενη από τις θρησκευτικές κατάρες επιδίδεται στη σύγκρουση αυτή που είναι σε εξέλιξη.

Ο Μπαν απευθύνεται στη νεολαία αυτή για να πει ότι την καταλαβαίνει και να για παραδεχτεί τις ανεπάρκειες της διεθνούς κοινότητας και την «αδυναμία της να τερματίσει την κατοχή».

«Δεν σας ζητώ να είστε παθητικοί, αλλά πρέπει να καταθέσετε τα όπλα της απελπισίας», επισημαίνει στο μήνυμά του. Προσθέτει ότι καταλαβαίνει επίσης την οργή των Ισραηλινών, «όταν παιδιά φοβούνται να πάνε στο σχολείο».

«Ωστόσο τα τείχη, τα σημεία ελέγχου, η σφοδρότητα της αντίδρασης των δυνάμεων ασφαλείας και οι κατεδαφίσεις σπιτιών δεν θα σας εξασφαλίσουν την ειρήνη και την ασφάλεια», τόνισε επαναλαμβάνοντας την ανάγκη για επιστροφή στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες έχουν ανασταλεί εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο, για μια λύση "δύο κρατών", ισραηλινού και παλαιστινιακού.

Ο Μπαν ασκεί πίεση στους ηγέτες των δύο χωρών να αντιταχθούν στην υποκίνηση του μίσους και να επιτηρούν τη διαφύλαξη των κανόνων που διέπουν την Πλατεία των Τζαμιών, τον ιδιαίτερα ευαίσθητης σημασίας τόπο λατρείας στην Ιερουσαλήμ.

Νέα κατεδάφιση σπιτιού

Η Πλατεία των Τζαμιών θεωρείται πρωταρχική αιτία των σημερινών εντάσεων.

Οι Παλαιστίνιοι κατηγορούν το Ισραήλ ότι θέλει να τροποποιήσει τους κανόνες που διέπουν το καθεστώς της και να επιτρέπει στους εβραίους να προσεύχονται εκεί.

Η πλατεία, τρίτος ιερός τόπος του Ισλάμ, είναι επίσης τόπος ιερός για τους εβραίους καθώς θεωρείται η θέση του αρχαίου ναού τους. Ο Νετανιάχου υπεραμύνεται της πρόθεσής του να αλλάξει το στάτους κβο.

Το Ισραήλ, όπου τα νεύρα των πολιτών του δοκιμάζονται από τις επιθέσεις, έλαβε σειρά σκληρών μέτρων για να σταματήσει τα βίαια επεισόδια και να τιμωρήσει τους δράστες τους. Μεταξύ αυτών, ο Νετανιάχου δεσμεύτηκε να επισπεύσει τις διαδικασίες κατεδάφισης των σπιτιών όπου διαμένουν δράστες επιθέσεων, μια πρακτική που επικρίνεται ως ένα είδος συλλογικής τιμωρίας.

Παρά την αντίδραση δεκάδων Παλαιστινίων που πετούσαν πέτρες, οι ισραηλινοί στρατιώτες κατεδάφισαν νωρίς το πρωί το σπίτι του Μάχερ αλ-Χασλαμουν στη Χεβρώνα. Μέλος της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ, ο αλ-Χασλαμούν είχε καταδικαστεί τον Μάρτιο από ισραηλινό δικαστήριο σε ποινή κάθειρξης δις ισόβια για τον θανάσιμο τραυματισμό με μαχαίρι μιας κατοίκου εβραϊκού οικισμού και τον τραυματισμό δύο ακόμη εποίκων τον Νοέμβριο του 2014 στη Δυτική Όχθη.

Ο ισραηλινός στρατός και η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας συνέλαβαν επίσης τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα έναν από τους βασικούς διοικητές της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στη Δυτική Όχθη, τον Χάσαν Γιούσεφ για "στρατολόγηση και υποκίνηση στην τρομοκρατία", σύμφωνα με τον στρατό.

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, η ισραηλινή αστυνομία έχει συλλάβει 490 Παλαιστίνιους, μεταξύ τους 212 ανήλικοι, για διάφορα αδικήματα από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Σε μήνυμά της σήμερα στο Twitter η αστυνομία αναφέρει ότι συνέλαβε 14 ύποπτους για τις ταραχές στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Σχετικές ειδήσεις