ΚΟΣΜΟΣ

Ύπατη Αρμοστεία: Η λύση του προσφυγικού βρίσκεται στην Ελλάδα

Ύπατη Αρμοστεία: Η λύση του προσφυγικού βρίσκεται στην Ελλάδα

Με δεδομένη την κατάσταση που πλέον αντιμετωπίζουμε «πρέπει επιτέλους να δημιουργηθεί ένα μεγάλο κέντρο για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Οι άνθρωποι θα πρέπει να καταγράφονται εκεί, θα πρέπει να μπορούν να διανυκτερεύσουν , θα πρέπει να μπορούν εκεί να υποβάλουν την αίτησή τους για χορήγηση ασύλου και στη συνέχεια να κατανέμονται σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες».«Το σχέδιο αυτό υπάρχει, αλλά δεν εφαρμόζεται», υπογράμμισε η εκπρόσωπος της UNHCR Μελίσα Φλέμινγκ, μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή Morgenmagazin του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ARD.

Σύμφωνα με τη Φλέμινγκ, «η λύση για την προσφυγική κρίση είναι στην Ελλάδα. Φυσικά λύση είναι πρώτον να σταματήσει ο πόλεμος και δεύτερον να δοθεί περισσότερη βοήθεια επί τόπου».

Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία η εκπρόσωπος της UNHCR εκτίμησε ότι μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης διαδόθηκε η εντύπωση στους πρόσφυγες ότι πρόκειται για μια χώρα όπου είναι ευπρόσδεκτοι.

«Γι’ αυτό έρχονται. Ο πόλεμος στη Συρία έχει επιδεινωθεί. Οι άνθρωποι πρέπει να φύγουν από τη χώρα. Σκέφτονται: “Αν πάω στη Γερμανία, τότε θα όχι μόνο θα είμαι ασφαλής, αλλά έχω ελπίδες τα παιδιά μου να πάνε σχολείο κι εγώ να κάνω μια νέα αρχή”», εξήγησε η Φλέμινγκ.

«Όμως η Γερμανία δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι η λύση για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Φυσικά υπάρχουν και άλλες χώρες που κάνουν πάρα πολλά, όπως για παράδειγμα η Αυστρία και η Σουηδία. Όμως υπάρχουν και ευρωπαϊκές χώρες που δεν κάνουν απολύτως τίποτε. Και αυτό πρέπει να αλλάξει», τόνισε η ίδια.

Σχετικές ειδήσεις