ΚΟΣΜΟΣ

Μαρόκο: Οκτώ αστυνομικοί συνελήφθησαν για τον βασανισμό ενός νεαρού μέχρι θανάτου

Μαρόκο: Οκτώ αστυνομικοί συνελήφθησαν για τον βασανισμό ενός νεαρού μέχρι θανάτου

Οκτώ Μαροκινοί αστυνομικοί συνελήφθησαν το Σάββατο 24 Οκτωβρίου κατόπιν εντολής που εξέδωσε η δικαιοσύνη του Μαρόκου διότι κατηγορούνται ότι βασάνισαν μέχρι θανάτου έναν κρατούμενο.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσαν σήμερα Δευτέρα 26 Οκτωβρίου τα ΜΜΕ της χώρας, η σύλληψη και η προφυλάκιση των οκτώ αστυνομικών οι οποίοι ενέχονται στην υπόθεση του βασανισμού ενός νεαρού άνδρα, ο οποίος υπέκυψε στα τραύματά του σε νοσοκομείο, διατάχθηκε το Σάββατο από τον εισαγγελέα της πόλης Καζαμπλάνκα.

Όπως αναφέρει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος casacity.ma, το νεαρό θύμα είχε συλληφθεί το βράδυ της 31ης Αυγούστου, ενώ τελούσε υπό την επήρεια ναρκωτικών, και τέθηκε υπό κράτηση σε ένα αστυνομικό τμήμα, πριν διακομιστεί σε ένα νοσοκομείο, όπου πέθανε.

Σύμφωνα με τον ίδιο ιστότοπο, η νεκροψία-νεκροτομή στην οποία υποβλήθηκε η σορός του νεαρού έδειξε πως ο θάνατός του οφειλόταν σε τραύματα που υπέστη ενόσω κρατείτο στο αστυνομικό τμήμα.

Η διεύθυνση ασφαλείας της Βιλάγια (του κυβερνείου) της Καζαμπλάνκας ανέφερε όσον αφορά στο θάνατο του νεαρού άνδρα ότι υπέκυψε διότι χτύπησε εσκεμμένα το κεφάλι του στις μπάρες του κελιού του αστυνομικού τμήματος όπου κρατείτο, πριν διακομιστεί σε νοσοκομείο.

Τον Μάιο, η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία είχε ζητήσει να γίνουν περισσότερες προσπάθειες από το Μαρόκο για την καταπολέμηση των βασανιστηρίων, κρίνοντας ότι η χρήση τους γίνεται με συστηματικό τρόπο και ότι πρόκειται για «ενδημική» πρακτική στο βασίλειο, παρά τα βήματα που έκαναν πρόσφατα οι αρχές.

Σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ, τα βασανιστήρια συνεχίζουν πάντοτε να «χρησιμοποιούνται για την απόσπαση "ομολογιών" και την καταστολή των διαφωνούντων» στο Μαρόκο.