ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Η συμπάθεια προς τους τζιχαντιστές… δεν είναι έγκλημα

Γερμανία: Η συμπάθεια προς τους τζιχαντιστές… δεν είναι έγκλημα

Οι γερμανικές διωκτικές αρχές δεν κατόρθωσαν να επιβάλουν βαρύτερη ποινή σε μια κατηγορούμενη γυναίκα που παντρεύτηκε έναν τζιχαντιστή και πήρε μαζί της τις νεαρές της κόρες στη Συρία, σε μια απόφαση που ανακοινώθηκε σήμερα από το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Γερμανίας και ενδεχομένως να δημιουργήσει δικαστικό προηγούμενο στην εκδίκαση μελλοντικών υποθέσων υπόπτων ισλαμιστών μαχητών.

Η γυναίκα – το όνομα της οποίας δεν δόθηκε στη δημοσιότητα – κατάγεται από την νότια περιοχή της Γερμανίας Αλγκάου και ασπάστηκε το Ισλάμ το 2012 και στις αρχές του περασμένου έτους πήρε μαζί τις κόρες της – σε ηλικία τριών και επτά τότε – στη Συρία. Εκεί, έγινε η δεύτερη σύζυγος ενός μέλους του Μετώπου Αλ Νόσρα, παρακλάδι της αλ Κάιντα στη Συρία, ανέφερε το δικαστήριο της Καρλσρούης.

Εκπαιδεύτηκε στην χρήση όπλων και ήταν έτοιμη να χρησιμοποιήσει αυτόματο τουφέκι και να ρίξει χειροβομβίδες σε περίπτωση επίθεσης του συριακού στρατού.

Όμως, σύμφωνα με το δικαστήριο, δεν υπήρχαν ικανοποιητικά αποδεικτικά στοιχεία για εμπλοκή της σε προγραμματισμένες επιθέσεις στη Συρία ή στοιχεία που να αποδεικνύουν την επιθυμία της να εμπλακεί σε στρατιωτικές εκστρατείες.
«Ήταν σημαντικό ότι η κατηγορούμενη ήταν απλά φιλικά διακείμενη προς το Μέτωπο αλ Νόσρα - που από μόνο του δεν διώκεται σύμφωνα με την γερμανική νομοθεσία – αλλά δεν συμμετείχε ενεργά σε μάχες», υπογραμμίζεται στην αιτιολόγηση της δικαστικής απόφασης.

Το δικαστήριο επίσης ανέφερε πως η γυναίκα άλλαξε αρκετές φορές τον τόπο διαμονής της για να αποφύγει την εμπλοκή της σε μάχες και επέστρεψε στην Γερμανία τον Μάιο του 2014, όταν η κατάσταση έγινε περισσότερο επικίνδυνη.

Οι διωκτικές αρχές υποστήριξαν πως η ποινή θα έπρεπε να ήταν βαρύτερη, έως και 10 χρόνια φυλάκισης, με την κατηγορία υποστήριξης ισλαμιστικής οργάνωσης και την διεργασία σοβαρών βίαιων ενεργειών.

Τον περασμένο χρόνο, ένα δικαστήριο του Μονάχου επιδίκασε ποινή φυλάκισης 18 μηνών με αναστολή σε μια 30χρονη γυναίκα, με την κατηγορία ότι πήρε μαζί της τις δύο κόρες της στην Συρία, χωρίς την γνώση του πατέρα των κοριτσιών.

Οι εισαγγελικές αρχές ερευνούν δεκάδες υποθέσεις φερόμενων ισλαμιστών που προετοιμάζουν επιθέσεις στη Συρία.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες μυστικών πληροφοριών, περίπου 740 ισλαμιστές από την Γερμανία – το 1/5 εκ των οποίων είναι γυναίκες – έχουν ταξιδέψει στην Συρία και το Ιράκ. Περίπου το 1/3 έχουν επιστρέψει πλέον στην Γερμανία, ενώ 120 έχουν σκοτωθεί.