ΚΟΣΜΟΣ

Δραματική ανακοίνωση για την ανθρωπιστική κρίση!

Δραματική ανακοίνωση για την ανθρωπιστική κρίση!

Για «ανησυχητική αδράνεια» κατηγορούν τις κυβερνήσεις οι επικεφαλείς του ΟΗΕ και της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου σε μία μάλλον «ασυνήθιστη» –για τα μέχρι τώρα δεδομένα τους- ανακοίνωση.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν και ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) Πέτερ Μάουρερ απηύθυναν από τη Γενεύη μια δραματική και «χωρίς προηγούμενο» έκκληση προκειμένου να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες με στόχο την επίλυση των συρράξεων που μαίνονται, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ο Πέτερ Μάουερ δήλωσε: «Σπάνια έχουμε δει τόσους ανθρώπους να εκτοπίζονται, τόση αστάθεια, τόση οδύνη» και πρόσθεσε πως: «Στις ένοπλες συρράξεις στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Νιγηρία, το Νότιο Σουδάν, την Υεμένη και σε άλλες χώρες, οι μαχητές αψηφούν τους στοιχειώδεις κανόνες ανθρωπιάς (…). Η αστάθεια δε σταματά να εξαπλώνεται. Η οδύνη μεγεθύνεται».

Εξήντα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω των συγκρούσεων και της βίας.

Ο Μπαν Γκι Μουν υποστήριξε πως: «Ενώπιον της κατάφωρης απανθρωπιάς, η υφήλιος επιδεικνύει μια ανησυχητική αδράνεια».

Οφείλει η διεθνής κοινότητα, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ: «Να επαναβεβαιώσει την ανθρωπιά της και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο διεθνές ανθρωπιστικό Δίκαιο. Σήμερα μιλάμε με μια φωνή προκειμένου να ενθαρρύνουμε τα Κράτη να λάβουν συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα για να απαλύνουμε τον πόνο των αμάχων».

Στην κοινή τους ανακοίνωση οι αξιωματούχοι των Διεθνών Οργανισμών κάλεσαν τα Κράτη Έθνη να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που διαθέτουν με στόχο οι εμπλεκόμενοι στις συγκρούσεις να «σέβονται το δίκαιο».

Ο Πέτερ Μάουερ αναφέρθηκε και στους βομβαρδισμούς εναντίον των νοσοκομείων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Αφγανιστάν και την Υεμένη: «Διαπράττονται όλες τις ημέρες ή όλες τις εβδομάδες και όχι μόνον όλους τους μήνες». Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ: «Ακόμα και ο πόλεμος διέπεται από κανόνες και έχει έρθει η ώρα να τους ενισχύσουμε».

Σχετικές ειδήσεις