ΚΟΣΜΟΣ

Συντριβή αεροσκάφους: Οι Ουκρανοί εκφράζουν τη θλίψη τους για την αεροπορική τραγωδία

Συντριβή αεροσκάφους: Οι Ουκρανοί εκφράζουν τη θλίψη τους για την αεροπορική τραγωδία

Οι Ουκρανοί τίμησαν σήμερα τα θύματα της συντριβής του ρωσικού αεροσκάφους Airbus A321 στο Σινά, σε μια σπάνια ένδειξη συμπαράστασης προς τη Μόσχα εν μέσω της άνευ προηγουμένου κρίσης στις σχέσεις των δύο χωρών.

Πολλές οικογένειες με παιδιά άφηναν λουλούδια, αναμμένα κεριά και λούτρινα αρκουδάκια έξω από τη ρωσική πρεσβεία στο Κίεβο.

"Η συμφορά δεν έχει εθνικότητα. Είναι μια απλή ένδειξη στήριξης και συμπόνιας. Ό,τι κι αν συμβαίνει, πρέπει να διατηρούμε την ανθρωπιά μας" εξήγησε μια 32χρονη ψυχολόγος, η Λιουντμίλα Ιάνκινα, αφήνοντας ένα μπουκέτο κόκκινα γαρίφαλα στην είσοδο της πρεσβείας.

Η γυναίκα παραδέχτηκε πάντως ότι αρκετοί γνωστοί της δεν συμφωνούν με την πρωτοβουλία της και μάλιστα ορισμένοι της είπαν ότι είναι "θύμα του συνδρόμου της Στοκχόλμης", το οποίο παρατηρείται σε ομήρους που αναπτύσσουν ένα είδος συμπάθειας προς τους απαγωγείς τους. "Όμως αυτοί είναι λιγότεροι από εκείνους που συμπάσχουν. Εμείς οι Ουκρανοί έχουμε κάθε λόγο να μισούμε τους Ρώσους και να γινόμαστε απάνθρωποι απέναντί τους, όμως πρέπει να καταπολεμήσουμε αυτό το συναίσθημα", συνέχισε.

"Είμαστε διαφορετικοί και μπορούμε να συμπάσχουμε ακόμη και με τον εχθρό", έγραφε ένα σημείωμα που είχε αφήσει κάποιος έξω από την πρεσβεία.

"Ρωσόφωνη Ουκρανή που διαφωνεί κατηγορηματικά με την πολιτική του Βλαντίμιρ Πούτιν, συλλυπούμαι τους συγγενείς των θυμάτων της αεροπορικής καταστροφής" ανέφερε ένα άλλο, χειρόγραφο σημείωμα.