ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Αν δε σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία δεν θα μειωθεί η προσφυγική ροή

Γερμανία: Αν δε σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία δεν θα μειωθεί η προσφυγική ροή

«Αν δεν αποκλιμακωθούν οι συγκρούσεις στη Συρία και τη Μέση Ανατολή, ο αριθμός των προσφύγων δεν μπορεί να περιοριστεί μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, μιλώντας στην εφημερίδα Neuen Westfälischen.

«Στη σύνοδο κορυφής των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των 7 (G7) συμφωνήσαμε στην αύξηση στο 1,8 δισεκ. δολάρια της βοήθειας που θα δοθεί στους πρόσφυγες που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στους καταυλισμούς στην περιοχή. Αυτό βοηθά λίγο», πρόσθεσε ο Στάινμαϊερ, επισημαίνοντας ότι θα συζητήσει για το θέμα και σήμερα κατά τη συνάντηση του με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό, με τη διάσκεψη για τη Συρία που ξεκίνησε στα τέλη Οκτωβρίου στη Βιέννη «υπάρχει για πρώτη φορά ελπίδα ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε σε μια πολιτική λύση στην κρίση».

«Πλέον περιγράφεται μια διαδικασία η οποία ξεκινά με την προετοιμασία μιας μεταβατικής κυβέρνησης», πρόσθεσε ο ίδιος.
Εξάλλου ο Στάινμαϊερ τόνισε ότι στις συνομιλίες αυτές το Ισλαμικό Κράτος δεν αποτελεί εταίρο, αντίθετα «στη Βιέννη συμφωνήσαμε όλοι ότι πρέπει να συνεχιστεί αμείωτη η μάχη εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης».

Παρόλα αυτά ο Γερμανός υπουργός υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει εύκολη λύση» στην προσφυγική κρίση, αλλά βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο.

Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία «στα τέλη Οκτωβρίου συμφωνήσαμε σε ένα συνολικό πακέτο νόμων, που επιταχύνει τη διαδικασία παροχής ασύλου και διευκολύνει τους επαναπατρισμούς. Παράλληλα χρειαζόμαστε κέντρα, στα οποία θα μπορούν αρχικά να καταγράφονται οι πρόσφυγες και όπου θα αποφασίζεται άμεσα αν έχουν προοπτική να παραμείνουν (στη χώρα)», εξήγησε ο Στάινμαϊερ αναφερόμενος στα βήματα που έχει κάνει η γερμανική κυβέρνηση.

«Σε ευρωπαϊκό επίπεδο συμφωνήσαμε στον καταμερισμό 160.000 προσφύγων. Αλλά πρέπει να καταβάλουμε πολύ περισσότερες προσπάθειες προκειμένου να πετύχουμε μια δίκαιη κατανομή των προσφύγων στην Ευρώπη», πρόσθεσε.
Σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή γίνονται προσπάθειες «να δημιουργηθούν γρήγορα κέντρα υποδοχής στον δρόμο από την Ελλάδα προς τα Σκόπια και τα Βαλκάνια», εξήγησε ο Στάιμαϊερ.

«Και φυσικά χρειαζόμαστε την Τουρκία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού κύματος», κατέληξε.

Σχετικές ειδήσεις