Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου Ν.Κορέας-ΕΕ

Σε ισχύ τέθηκε σήμερα συμφωνία ελευθέρου εμπορίου, ευρείας κλίμακας, μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Νοτίου Κορέας, μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο...

Σε ισχύ τέθηκε σήμερα συμφωνία ελευθέρου εμπορίου, ευρείας κλίμακας, μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Νοτίου Κορέας, μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο επικαλούμενο αξιωματούχους.


Η συμφωνία, η πρώτη του είδους που συνάπτει η Ευρωπαϊκή Ένωση με ασιατική χώρα, αντικατοπτρίζει «νέες ευκαιρίες εμπορίου και επενδύσεων», και για τις δύο πλευρές, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών και Εμπορίου της Νότιας Κορέας.


Στην διάρκεια τελετής στη Σεούλ, ο υπουργός Εμπορίου Κιμ Τζονγκ Χουν δήλωσε ότι η συμφωνία «θα φέρει πλησιέστερα τη Νότια Κορέα και την ΕΕ και θα συνεισφέρει στην ευημερία αμφοτέρων των οικονομιών».


Βάσει της συμφωνίας, καταργήθηκε ποσοστό της τάξης του 70% των διμερών εμπορικών δασμών, με πρόβλεψη το ποσοστό να ανέλθει σε 98,7% εντός πενταετίας, διατηρώντας μόνον όσους ισχύουν για ευαίσθητα προϊόντα, όπως το ρύζι.


Οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη της συμφωνίας άρχισαν τον Απρίλιο του 2007 και ολοκληρώθηκαν εφέτος το Μάιο. Σύμφωνα με το κορεατικό Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής αναμένεται αύξηση του διμερούς εμπορίου κατά 20%, μακροπρόθεσμα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 2010 η αξία του διμερούς εμπορίου ανήλθε στο ποσόν των 66,56 δισ. ευρώ.