ΚΟΣΜΟΣ

Με εντολή Πούτιν αναστέλλονται οι πτήσεις των ρωσικών αεροπλάνων προς Αίγυπτο

Με εντολή Πούτιν αναστέλλονται οι πτήσεις των ρωσικών αεροπλάνων προς Αίγυπτο

O πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησε σήμερα με την πρόταση να ανασταλούν οι ρωσικές πτήσεις στην Αίγυπτο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ.

«Ο αρχηγός του κράτους αποδέχθηκε τις συστάσεις» του επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας FSB Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ και «έδωσε οδηγίες στην κυβέρνηση να επεξεργαστεί μηχανισμούς που θα επιτρέψουν την εφαρμογή αυτών των συστάσεων», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Νωρίτερα ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας FSB δήλωσε πως η Ρωσία θα πρέπει να αναστείλει όλες τις πτήσεις επιβατικών αεροπλάνων προς την Αίγυπτο μέχρι να διαπιστωθεί τι προκάλεσε τη συντριβή του ρωσικού αεροπλάνου στη Χερσόνησο του Σινά το Σαββατοκύριακο.

«Μέχρι να γνωρίζουμε τις πραγματικές αιτίες αυτού που συνέβη, θεωρώ σκόπιμο να σταματήσουν οι ρωσικές πτήσεις στην Αίγυπτο», δήλωσε ο Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ, επικεφαλής της FSB.

Παρόλα αυτά, η απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τις πτήσεις στην Αίγυπτο δεν σημαίνει πως η συντριβή του ρωσικού επιβατικού αεροπλάνου το περασμένο Σάββατο στη χερσόνησο του Σινά προκλήθηκε από τρομοκρατική επίθεση, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Πάνω απ΄όλα, αυτό αφορά τις τουριστικές πτήσεις».

Ο αιγυπτιακός στρατός έστειλε ειδικές δυνάμεις στο αεροδρόμιο του Σαρμ ελ-Σέιχ.

Εικονολήπτης του Reuters είδε πολλά οχήματα να μεταφέρουν ειδικές δυνάμεις στο κτιριακό συγκρότημα του αεροδρομίου.

Αξιωματούχοι των δυνάμεων ασφαλείας δήλωσαν πως βρίσκονται εκεί για να ενισχύσουν την ασφάλεια για τους τουρίστες.

Νωρίτερα, το υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε ότι η Αίγυπτος αποφάσισε να επιτρέψει την πραγματοποίηση μόνο οκτώ από τις 29 πτήσεις που προβλεπόταν να γίνουν σήμερα προκειμένου να επαναπατριστούν οι βρετανοί τουρίστες που βρίσκονται στο Σαρμ ελ-Σέιχ μετά τη συντριβή του ρωσικού αεροπλάνου το Σάββατο στη χερσόνησο του Σινά.

«Οι βρετανικές αεροπορικές εταιρίες επέλεξαν να μην επιτρέψουν στους επιβάτες να πάρουν μαζί τους παρά μόνο χειραποσκευές», όμως «οι χώροι αποθήκευσης του αεροδρομίου δεν επιτρέπουν τη φιλοξενία περισσότερων από 120 τόνων αποσκευών», προσθέτει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του. «Αυτός ο σημαντικός όγκος αποσκευών (που θα παρέμενε εκεί σε περίπτωση που πραγματοποιούνταν οι 29 πτήσεις) θα επηρέαζε την εθνική και διεθνή καλή αεροπορική κυκλοφορία».

Σχετικές ειδήσεις