ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Σύλληψη δημοσιογράφου για δημοσίευση ψευδών πληροφοριών

Αίγυπτος: Σύλληψη δημοσιογράφου για δημοσίευση ψευδών πληροφοριών

Η αιγυπτιακή στρατιωτική δικαιοσύνη συνέλαβε και ανακρίνει τον δημοσιογράφο Χοσάμ Μπαχγκάτ, κατηγορώντας τον ότι δημοσίευσε «ψευδείς πληροφορίες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Λίνα Ατάλαχ, διευθύντρια της ιστοσελίδας Mada Masr με την οποία συνεργάζεται ο δημοσιογράφος καις ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες.

Ο 37χρονος δημοσιογράφος, γνωστός για τις ενδελεχείς του έρευνες, εκλήθη σήμερα το πρωί από τις στρατιωτικές υπηρεσίες. Μεταφέρθηκε στην στρατιωτική εισαγγελία εννέα ώρες αργότερα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Mada Masr.

«Ο Χοσάμ τηλεφώνησε στον δικηγόρο του και του είπε ότι κατηγορείται διότι δημοσίευσε ψευδείς πληροφορίες που βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον», δήλωσε η Λίνα Ατάλα.

Ο Χοσάμ Μπαχγκάτ είναι ένας από τους ιδρυτές το 2002 της Αιγυπτιακής Πρωτοβουλίας για τις Ατομικές Ελευθερίες που έπαιξε ρόλο στην λαϊκή εξέγερση του 2011 η οποία κατέληξε στην εκδίωξη του Χόνσι Μουμπάρακ από την εξουσία. Ο δημοσιογράφος τιμήθηκε στο τέλος του 2011 με τον βραβείο Alison Des Forges, που προορίζεται για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αν και οι λόγοι της σύλληψής του παραμένουν άγνωστοι, ορισμένοι στην Αίγυπτο θεωρούν ότι αιτία μπορεί να είναι οι ενοχλητικές του δημοσιογραφικές έρευνες, κυρίως για τις στρατιωτικές δίκες.

Το 2014, ο δημοσιογράφος είχε ερευνήσει την παρουσία των τζιχαντιστών στην Αίγυπτο, αποδεικνύοντας ότι πολλοί από αυτούς απελευθερώθηκαν όταν την εξουσία ασκούσε το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο συστάθηκε μετά την αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ.

Η Αίγυπτος ενίσχυσε το καλοκαίρι την αντιτρομοκρατική της νομοθεσία με νόμο που προβλέπει την επιβολή μεγάλων προστίμων σε δημοσιογράφους και τα μέσα ενημέρωσης, περιλαμβανομένων των ξένων, που μεταδίδουν πληροφορίες που έρχονται σε αντίθεση με τις επίσημες ανακοινώσεις και τους επίσημους απολογισμούς σε περίπτωση επιθέσεων.

Σχετικές ειδήσεις