ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Πυρά εναντίον διαδηλωτών

Αφγανιστάν: Πυρά εναντίον διαδηλωτών

Οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας έριξαν σήμερα προειδοποιητικά πυρά περιμετρικά του προεδρικού μεγάρου στην Καμπούλ, όπου χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωναν κατά της βίας σε βάρος της σιιτικής μειονότητας των Χαζάρων, έγινε γνωστό από την αστυνομία.

Προειδοποιητικά πυρά ερρίφθησαν. Οι διαδηλωτές διαλύονται και κανείς δεν τραυματίστηκε, δήλωσε ο Σάγεντ Γκιουλ Αγά Ροχανί, υποδιοικητής της αστυνομίας της Καμπούλ χωρίς να διευκρινίσει ούτε γιατί ούτε ποιος από την αστυνομία, τον στρατό ή την προεδρική φρουρά πυροβόλησε στον αέρα.

Ένας ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός διαδηλωτών μετείχε στην κινητοποίηση. Ο κόσμος είχε συγκεντρωθεί κοντά στο Αργκ, το τεράστιο κτιριακό συγκρότημα της αφγανικής προεδρίας που περιβάλλεται από ψηλά τείχη από σκυρόδεμα στο κέντρο της Καμπούλ και εξέφρασε την οργή του κατά της αφγανικής κυβέρνησης, για την οποία πιστεύει ότι δεν προστατεύει αρκετά τη σιιτική μειονότητα των Χαζάρων.

Επτά μέλη της κοινότητας αυτής, που έχει ασιατικά χαρακτηριστικά, βρέθηκαν αποκεφαλισμένα στο νοτιοανατολικό Αφγανιστάν την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι φόνοι αυτοί μπορεί να αποδειχτεί ότι συνιστούν εγκλήματα πολέμου.

Τα πτώματα των επτά θυμάτων μεταφέρθηκαν από τους διαδηλωτές από τη δυτική Καμπούλ μέχρι την πύλη του προεδρικού μεγάρου. Ο κόσμος φώναζε συνθήματα όπως: Θάνατος στους Ταλιμπάν και Γάνι παραιτήσου, κατηγορώντας τον πρόεδρο Ασράφ Γάνι ότι δεν μεριμνά ώστε να προστατεύει αρκετά τους Χαζάρους από τις ωμότητες που διαπράττουν, σύμφωνα με τους διαδηλωτές, οι Ταλιμπάν, σουνίτες φονταμενταλιστές.

Σχετικές ειδήσεις