ΚΟΣΜΟΣ

Το Παρίσι βάφτηκε με αίμα: Πολλαπλή τρομοκρατική επίθεση με δεκάδες νεκρούς (photos+videos)

Το Παρίσι βάφτηκε με αίμα: Πολλαπλή τρομοκρατική επίθεση με δεκάδες νεκρούς (photos+videos)

Πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις σημειώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο 10ο και 11ο διαμέρισμα του Παρισιού - Συγκεχυμένες οι πληροφορίες για τον ακριβή αριθμό των νεκρών που ξεπερνούν τους 140, αλλά και των τραυματιών - Πυροβολισμοί σε εστιατόριο, μπαρ και εμπορικό κέντρο - Νεκροί τέσσερις δράστες που εκτελούσαν έναν έναν ομήρους σε θέατρο κατά τη διάρκεια συναυλίας - Εκρήξεις κοντά στο Stade de France, όπου βρισκόταν και ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ για το φιλικό αγώνα της Γαλλίας με τη Γερμανία - Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη.

Συναγερμός έχει σημάνει στο Παρίσι, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες των διεθνών ΜΜΕ υπάρχουν τουλάχιστον 140 νεκροί και πολλοί τραυματίες από μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων.

Συγκεκριμένα, στη γαλλική πρωτεύουσα σημειώθηκαν τουλάχιστον έξι συντονισμένες επιθέσεις, πίσω από τις οποίες φαίνεται ότι βρίσκονται τζιχαντιστές, με εκρήξεις και πυροβολισμούς, αναγκάζοντας τον Φρανσουά Ολάντ να κλείσει τα σύνορα και να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Παράλληλα, στους δρόμους του Παρισιού μαζί με την αντιτρομοκρατική έχει βγει και ο γαλλικός στρατός προκείμενου να συνδράμει στις επιχειρήσεις.

Δείτε LIVE από το Παρίσι:

Η Γαλλία, ιδρυτικό μέλος της συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ η οποία μάχεται εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο έδαφος της Συρίας και του Ιράκ, βρισκόταν σε κατάσταση συναγερμού για το ενδεχόμενο τρομοκρατικών ενεργειών, ωστόσο, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει το μέγεθος της ανείπωτης τραγωδίας.

Γαλλικές πηγές ενήμερες για τα στοιχεία της έρευνας ανέφεραν επίσης πως πέντε φερόμενοι ως δράστες των επιθέσεων σκοτώθηκαν: τέσσερις στο εσωτερικό της αίθουσας συναυλιών Μπατακλάν, όπου ειδικές δυνάμεις επενέβησαν για να τερματίσουν την κατάσταση ομηρίας και άλλος ένας, ο οποίος ανατινάχθηκε κοντά στο Stade de France, στο βόρειο τμήμα της γαλλικής πρωτεύουσας.

Την ίδια ώρα πάντως, σύμφωνα με τις γαλλικές Αρχές, «άγνωστος αριθμός τρομοκρατών παραμένει ασύλληπτος».

stratos

Η πρώτη επίθεση έγινε στις 22.17 (ώρα Γαλλίας) κοντά στο Stade de France, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη φιλικό μεταξύ των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου της Γερμανίας και της Γαλλίας παρουσία και του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Ο αγώνας αρχικά συνεχίστηκε, ωστόσο λίγο αργότερα επικράτησε πανικός, καθώς οι φήμες για τις επιθέσεις εξαπλώνονταν. Οι θεατές αν και παρέμειναν στο γήπεδο, συγκεντρώθηκαν αυθόρμητα μέσα στον αγωνιστικό χώρο, ενώ ο Ολάντ αφού απομακρύνθηκε από άνδρες της ασφάλειάς του μετέβη στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου προέδρευσε σε έκτακτη σύσκεψη για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Η στιγμή της έκρηξης και η εκκένωση του σταδίου

Ακολούθησε στις 22.30 η επίθεση στο εστιατόριο «Μικρή Καμπότζη» στην οδό Rue Bichat στο 10ο διαμέρισμα της πόλης. Σύμφωνα με πληροφορίες, δυο ένοπλοι με καλάσνικοφ και χειροβομβίδες, εισέβαλαν στο εστιατόριο και άρχισαν να πυροβολούν, σκοτώνοντας 11 άτομα.

Δείτε συγκλονιστικό βίντεο από την επίθεση:

Στη συνέχεια άγνωστος άνοιξε πυρ έξω από το πολυσύχναστο μπαρ Carillon, ενώ στις 22.47 ένοπλοι εισέβαλαν στο μουσικό θέατρο Μπατακλάν, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη συναυλία του καλιφορνέζικου ροκ συγκροτήματος Eagles of Death Metal. Ακολούθησε ομηρία για περισσότερες από τρεις ώρες κατά την οποία τουλάχιστον 118 άτομα έχασαν τη ζωή τους, ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε ότι σκότωσε τέσσερις δράστες. Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, οι δράστες της επίθεσης στο συναυλιακό χώρο άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους, φωνάζοντας «Αλλάχου Άκμπαρ», ενώ δεν δίστασαν να εκτελέσουν έναν έναν πολλούς από αυτούς.

Την ίδια ώρα, οι δρόμοι στο Παρίσι εκκενώθηκαν, το μετρό παρέμεινε κλειστό, ενώ οι φίλαθλοι με τη βοήθεια της αστυνομίας απομακρύνθηκαν από το στάδιο. Παράλληλα δόθηκε οδηγία όλοι οι κάτοικοι του Παρισιού να μείνουν στα σπίτια τους.

Νέο τρομοκρατικό χτύπημα

Τελευταίες πληροφορίες, όπως μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός Europe 1, ανέφεραν πυροβολισμούς και στο εμπορικό κέντρο του Παρισιού, Les Halles.

thymata parisi neo d

Σύμφωνα πάντως με πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου, οι επιθέσεις στο Παρίσι πραγματοποιήθηκαν σε επτά διαφορετικά σημεία, ενώ αξιζει να σημειωθεί πως τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα παραμείνουν κλειστά το Σάββατο.

Δείτε LIVE από το Παρίσι

Ομηρία στο θέατρο Bataclan - Επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής

Λίγο πριν τις 2 το πρωί (ώρα Ελλάδας) έλαβε τέλος η ομηρία στο θεάτρο Μπατακλάν, ενώ σύμφωνα με τα διεθνή Μέσα οι τέσσερις δράστες της επίθεσης είναι νεκροί.

Μάρτυρας που ήταν μέσα στο θέατρο Bataclan, μίλησε στο CNN και έκανε έκκληση για βοήθεια: «Είμαι ακόμα μέσα στο Bataclan. Υπάρχουν επιζώντες. Σφάζουν όλο τον κόσμο».

Από την πλευρά του, ο Γάλλος δημοσιογράφος Erwan Desplanques σημείωσε στο BBC πως φίλος του κατάφερε να ξεφύγει από την ομηρία στο Bataclan concert venue, αναφέροντάς του πως εκεί υπάρχουν τουλάχιστον έξι τρομοκράτες - οι οποίοι έκαναν αναφορά στη Συρία - οπλισμένοι με αυτόματα, αλλά και πολλοί νεκροί.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο της Liberation, ο οποίος επικαλείται πηγές της αστυνομίας, ο ένας από τους τρομοκράτες που επιτέθηκε θέατρο Bataclan ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά, ενώ συγκλονίζει μαρτυρία που αποκαλύπτει πως πολλοί οπλισμένοι άντρες εισέβαλαν στο θέατρο με καλάσνικοφ φορώντας μάσκες πριν αρχίσουν να πυροβολούν τυφλά στο πλήθος.

«Οι τρομοκράτες πυροβολούσαν 10 λεπτά. Ήταν εξαιρετικά βίαιο και τρομακτικό, ενώ οι τρομοκράτες είχαν τόσο χρόνο ώστε να οπλίσουν τρεις φορές και ήταν πολύ νέοι», ανέφερε ένας απο τους διασωθέντες.

fd

Για όσους έχουν φίλους Έλληνες στο Παρίσι, το τηλέφωνο της Ελληνικής Πρεσβείας είναι: (+33) 1 4723 7228

Δηλώσεις Φρανσουά Ολάντ

Πήρα την απόφαση να κλείσω τα σύνορα, δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σχετικά με τις πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις, τονίζοντας ότι για ακόμη μια φορά θα νικήσουν τους τρομοκράτες.

Δείτε πού σημειώθηκαν οι επιθέσεις

bfd

Χρήστης του Twitter ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό μια φωτογραφία, στην οποία υποστηρίζει ότι φαίνονται τα πτώματα έξι ατόμων.

parisi eikona
826197 parisfusilladeok

Συγκλονιστική μαρτυρία από τον τόπο του μακελειού

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες που μεταδίδει το BBC οι δράστες τις επίθεσης άνοιξαν πυρ στο πλήθος μέσα από αμάξια που σταμάτησαν έξω από το μπαρ-εστιατόριο. «Υπάρχουν πολλοί νεκροί, είναι τρομακτικό, δεν μπορούσα να δω τίποτα, άκουσα πυροβολισμούς και άνθρωποι έπεφταν κάτω στο έδαφος» υποστήριξε ο μάρτυρας που ήταν στο πίσω μέρος του μαγαζιού, καταληγοντας: «Ήμουν με την γυναίκα μου και κρυφτήκαμε πίσω από ένα γυρισμένο τραπέζι».

Στο μεταξυ, στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ ανέφεραν ότι οι επιθέσεις μοιάζουν να ήταν συντονισμένες. «Αυτή μοιάζει σαφώς να είναι μια συντονισμένη σειρά επιθέσεων», ανέφερε ένα πρόσωπο ενήμερο για τις εν εξελίξει αποτιμήσεις της κατάστασης που κάνουν στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών. Δεν υπήρξε πάντως καμιά προειδοποίηση περί απειλής για επιθέσεις στο Παρίσι, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Τέλος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα «ενημερώθηκε» για τις επιθέσεις, σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε «σοκαρισμένος» για τις επιθέσεις, προσφέροντας τη βοήθειά του.

Σχετικές ειδήσεις