ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση Γαλλία: Σύσσωμη η ΕΕ καταδικάζει το κύμα βίας που διαπράχθηκε στο Παρίσι

Επίθεση Γαλλία: Σύσσωμη η ΕΕ καταδικάζει το κύμα βίας που διαπράχθηκε στο Παρίσι

Σύσσωμη η ΕΕ και οι ευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες καταδικάζουν τις βίαιες επιθέσεις στο Παρίσι, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους με το γαλλικό λαό.

Με κοινή δήλωσή τους τα τρία θεσμικά όργανα της ΕΕ (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Συμβούλιο της ΕΕ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή) καταδικάζουν «το κύμα βίας» που διαπράχθηκε χθες βράδυ στο Παρίσι. Στη δήλωση επισημαίνεται ότι η ΕΕ είναι βαθιά συγκλονισμένη, καταδικάζει τις απεχθείς πράξεις στη γαλλική πρωτεύουσα και εκφράζει την αλληλεγγύη της με το γαλλικό λαό σ’ αυτή την οδυνηρή κατάσταση.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, με ανακοίνωση που εξέδωσε εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «καταδικάζει απερίφραστα τις τρομοκρατικές επιθέσεις». Ο Μ. Σουλτς εκφράζει τα συλλυπητήριά του προς το Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και την αλληλεγγύη του προς το γαλλικό λαό και στη συνέχεια επισημαίνει:

«Χθες, το Παρίσι δέχτηκε βίαιη επίθεση σε λιγότερο από ένα χρόνο. Οι τρομοκράτες ήθελαν να στραφούν προς την καρδιά του δυτικού πολιτισμού, τις αξίες και τους ανθρώπους της. Ήθελαν να σκορπίσουν τον τρόμο, το φόβο και το διχασμό. Η Ευρώπη είναι ενωμένη κατά της τρομοκρατίας και στη βούλησή της να διαλύσει τα δίκτυα και να φέρει στη δικαιοσύνη όλους όσους συνέβαλαν στην οργάνωση αυτών των αποτρόπαιων πράξεων. Η δέσμευσή μας για την υπεράσπιση της ελευθερίας, της ισότητας, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου είναι ισχυρότερη από ποτέ».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Ζόζεφ Ντολ, στην ανακοίνωσή του δήλωσε ότι «οι επιθέσεις στο Παρίσι είναι μια επίθεση εναντίον ολόκληρης της ΕΕ και των αξιών που υπερασπίζεται». Συνεχίζει, λέγοντας:

«Δεν πρέπει να ενδώσουμε στο φόβο. Η ενότητα και η αλληλεγγύη είναι οι αρχές που πρέπει να μας καθοδηγούν σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Μόνο ενεργώντας από κοινού και ενωμένοι θα νικήσουμε την τρομοκρατία. Τα χθεσινά τραγικά γεγονότα ενισχύουν την πεποίθηση του ΕΛΚ για την ανάγκη μεγαλύτερης ευρωπαϊκής συνεργασίας σε θέματα εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας. Η ασφάλεια των ευρωπαίων είναι η πρώτη μας προτεραιότητα».

Εξάλλου, ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Τζιάνι Πιτέλα στην ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής: «Το έτος 2015 ξεκίνησε με μια φρικτή πράξη της ελευθερίας της έκφρασης. Οι φονικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου έχουν στόχο ολόκληρη τη γαλλική κοινωνία. Αυτά τα απερίγραπτα εγκλήματα παραβιάζουν τις αξίες και τις θεμελιώδεις ελευθερίες της ευρωπαϊκής δημοκρατίας».

Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων, Γκι Βερχόφστατ, στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι «η Ευρώπη πρέπει να δεσμευτεί σε ένα αδυσώπητο και ανελέητο αγώνα κατά της τρομοκρατίας». Σύμφωνα με τους φιλελεύθερους, αυτό πρέπει να γίνει με δύο στρατηγικές: Πρώτον να εξαληφθεί η τρομοκρατική οργάνωση ΙΚΙΛ και η Ευρώπη να καθορίσει μια κοινή στρατηγική για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Συρία. Δεύτερον, να δημιουργηθεί μια Ευρωπαϊκή Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (Central Intelligence Agency) που θα δρα κατά της τρομοκρατίας.

Τέλος, ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων επισημαίνει ότι πρέπει να αποφευχθεί η σκόπιμη σύγχυση της τρομοκρατίας και του Ισλάμ ή οποιασδήποτε άλλης θρησκείας.

«Οι πρόσφυγες που έφτασαν στην Ευρώπη τους τελευταίους μήνες είναι μουσουλμάνοι κυνηγημένοι από τη βαρβαρότητα του ΙΚΙΛ. Οι γενικευμένοι εγκλεισμοί των «υπόπτων» που εισηγούνται κάποιοι πολιτικοί ηγέτες δεν έχουν θέση στην πολιτισμένη κοινωνία μας. Δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε από τον εξτρεμισμό με εξτρεμισμό. Πρέπει να παλέψουμε, υπερασπιζόμενοι τις αρχές της δικαιοσύνης και των θεμελιωδών ελευθεριών. Θα επιτύχουμε αν είμαστε ενωμένοι», καταλήγει ο Γκ. Βερχόφστατ.

Σχετικές ειδήσεις