ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ παρέδωσαν πυρομαχικά στους Σύρους αντάρτες που πολεμούν τον ISIS

Οι ΗΠΑ παρέδωσαν πυρομαχικά στους Σύρους αντάρτες που πολεμούν τον ISIS

Μία ακόμη παράδοση πυρομαχικών στους Σύρους μαχητές που μάχονται τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία, πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ συνεχίζοντας μια στρατηγική που αρχικά είχε προκαλέσει εκνευρισμό στη σύμμαχο Τουρκία, όπως ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.

Είναι η δεύτερη φορά που οι ΗΠΑ εξοπλίζουν τον Συνασπισμό αυτό, μια οργάνωση που αποτελείται από 10-12 ομάδες με συνολική δύναμη 5.000 μαχητών. Ο Συνασπισμός συνεργάζεται με τους Κούρδους και με άλλους για να ανακτήσει εδάφη από τους τζιχαντιστές.

Αλλάζοντας προσέγγιση, η παράδοση αυτή έγινε το Σάββατο δια ξηράς, πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.
Μέχρι στιγμής είναι αδιευκρίνιστο ποιος μετέφερε τα πυρομαχικά στη Συρία. Ο αξιωματούχος που μίλησε στο Reuters είπε ότι δεν τα μετέφεραν Αμερικανοί στρατιώτες.

Η πρώτη παράδοση πυρομαχικών στην οργάνωση αυτή έγινε από αέρος στις 11 Οκτωβρίου. Το γεγονός αυτό πυροδότησε ερωτηματικά για το κατά πόσο είναι βέβαιη η Ουάσινγκτον ότι ο οπλισμός θα φτάσει στα χέρια των ανθρώπων που επιθυμεί η ίδια.

Η Τουρκία, που ανησυχεί για τη δράση της συριακής κουρδικής πολιτοφυλακής YPG κάλεσε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Άγκυρα για να του εκφράσει τον φόβο της ότι τα όπλα αυτά θα βοηθήσουν τους Κούρδους, οι οποίοι πάντως έχουν αποδειχθεί μέχρι τώρα οι πιο αποτελεσματικοί σύμμαχοι της Ουάσινγκτον στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.