ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν προειδοποιεί: Δεν θα αφήσουμε τους τζιχαντιστές να πλησιάσουν τα σύνορά μας

Το Ιράν προειδοποιεί: Δεν θα αφήσουμε τους τζιχαντιστές να πλησιάσουν τα σύνορά μας

Τη σκληρή αντίδραση του Ιράν, αν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους πλησιάσουν σε απόσταση μικρότερη των 40 χιλιομέτρων από τα σύνορά του, προανήγγειλε υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος της χώρας.

«Οι απειλές του ΙΚ δεν είναι κάτι καινούριο για εμάς. Τον Ιούνιο, είχαμε ήδη ορίσει μια κόκκινη γραμμή 40 χλμ. από τα σύνορά μας, όταν οι τζιχαντιστές αυτής της οργάνωσης είχαν φτάσει στην επαρχία της Ντιγιάλα του Ιράκ (η οποία συνορεύει με το Ιράν), δήλωσε χαρακτηριστικά ο στρατηγός Αχμάντ Ρεζά Πουρνταστάν, μία ημέρα αφότου ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Ιμπραήμ Τζααφαρί, τόνισε ότι η χώρα του είχε μοιραστεί πληροφορίες με τη Γαλλία, τις ΗΠΑ και το Ιράν για πιθανές επιθέσεις του ΙΚ στις χώρες αυτές.

«Γνωρίζουμε επίσης την παρουσία του ΙΚ στο βόρειο Αφγανιστάν (χώρα ανατολικά του Ιράν) και την επιδίωξή του να προσεγγίσει τα σύνορά μας (...). Η στρατηγική μας είναι η καταστροφή του ΙΚ, αν πλησιάσει σε απόσταση μικρότερη των 40 χλμ. τα σύνορά μας», συμπλήρωσε ο στρατηγός.

Ισχυρή περιφερειακή σιιτική δύναμη, το Ιράν έχει ήδη εμπλακεί στην καταπολέμηση της εξτρεμιστικής σουνιτικής οργάνωσης στο Ιράκ και τη Συρία, όπου η Τεχεράνη έχει στείλει στρατιωτικούς συμβούλους και εθελοντές για τις κυβερνήσεις αυτών των χωρών, με στόχο την καταπολέμηση του ΙΚ.

Ο στρατηγός Πουρνταστάν δήλωσε επίσης ότι όλες οι στρατιωτικές μονάδες ήταν έτοιμες να εγγυηθούν την ασφάλεια των Ιρανών προσκυνητών που θα ταξιδέψουν στο Ιράκ για μια μεγάλη σιιτική θρησκευτική γιορτή στις 2 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα δε με τα Μέσα ενημέρωσης, περισσότεροι από τρία εκατομμύρια Ιρανοί πιθανόν να μεταβούν στο Ιράκ, μια χώρα όπου το ΙΚ ελέγχει μεγάλα εδάφη.

Σχετικές ειδήσεις