ΚΟΣΜΟΣ

Τανζανία: Πέρασαν 41 μέρες θαμμένοι κάτω από τη γη και επέζησαν

Τανζανία: Πέρασαν 41 μέρες θαμμένοι κάτω από τη γη και επέζησαν

Ζωντανοί βρέθηκαν μετά από 41 μέρες εγκλωβισμού 100 μέτρα κάτω απο την επιφάνεια της γης, 5 πέντε μεταλλωρύχοι στην Τανζανία. Οι μεταλλωρύχοι είχαν εγκλωβιστεί μετά την κατολίσθηση που σημειώθηκε σε ένα αυτοσχέδιο ορυχείο χρυσού στο οποίο εργάζονταν.

Οι μεταλλωρύχοι είχαν κηρυχθεί αγνοούμενοι στις 5 Οκτωβρίου μετά την κατάρρευση της στοάς του ορυχείου στο οποίο εργαζόντουσαν, που βρίσκεται κοντά στην πόλη Σινγιάνγκα, πλησίον της Λίμνης Βικτόρια, στη βορειοδυτική Τανζανία, διασώθηκαν την Κυριακή.

Όταν σημειώθηκε το δυστύχημα περίπου 20 μεταλλωρύχοι εργάζονταν στη στοά αυτή. Έξι από αυτούς εγκλωβίστηκαν, ενώ οι άλλοι κατάφεραν να ξεφύγουν εγκαίρως.

Από τους έξι εγκλωβισμένους μεταλλωρύχους σε βάθος περίπου 100 μέτρων κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, ο ένας πέθανε περίπου 15 ημέρες προτού διασωθούν οι συνάδελφοί του και η σορός του δεν έχει ακόμη βρεθεί, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αξιωματούχος της τοπικής αστυνομίας Τζούστους Καμουγκίσα.

Επέζησαν τρώγοντας κατσαρίδες και έντομα

Οι διασωθέντες περιέγραψαν τη φρίκη που έζησαν κάτω από τη γη. Κατάφεραν να καταφύγουν σε μια εσοχή στην στοά στην οποία φυλούσαν τα εργαλεία τους και επέζησαν τρώγοντας έντομα και πίνοντας το νερό που κυλούσε στα τοιχώματα.
Ήμασταν περίπου 20 μέσα στη στοά όταν κατέρρευσε, ορισμένοι από τους συναδέλφους μας κατάφεραν να βγουν, όμως 6 παγιδευτήκαμε, διευκρίνισε ο επιζών Τσάτσα Ουαμπούρα στην κρατική τηλεόραση.

Επιζήσαμε τρώγοντας κατσαρίδες και άλλα έντομα, καθώς και βατράχια και πίνοντας το βρώμικο νερό που έπεφτε από πάνω μας, διηγήθηκε.

Στην αρχή είχαν φως από τα κράνη τους και τα κινητά τους τηλέφωνα, όμως οι μπαταρίες εξαντλήθηκαν γρήγορα.

Οι 6 μεταλλωρύχοι, οι οποίοι θεωρούνταν νεκροί εδώ και καιρό, κατάφεραν εντέλει να προσελκύσουν την προσοχή κάποιων άλλων μεταλλωρύχων που εργάζονταν σε άλλη στοά. Στην αρχή αυτοί τρόμαξαν όταν άκουσαν φωνές από το πουθενά.
Άκουσαν φωνές ανθρώπων που ζητούσαν βοήθεια, διηγήθηκε ο Καμουγκίσα. Στην αρχή έφυγαν από το ορυχείο επειδή νόμισαν ότι ήταν φωνές κακών πνευμάτων. Ωστόσο, όταν μίλησαν γι'αυτό σε τοπικούς αξιωματούχους, θυμήθηκαν τους μεταλλωρύχους που είχαν παγιδευτεί μετά την κατολίσθηση που είχε γίνει τις προηγούμενες ημέρες, πρόσθεσε ο αξιωματούχος της αστυνομίας.

Μια επιχείρηση διάσωσης ξεκίνησε το Σάββατο και οι πέντε μεταλλωρύχοι εντοπίστηκαν και διασώθηκαν την επόμενη ημέρα.
Η Τανζανία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη παραγωγός χρυσού στην Αφρική. Οι κατολισθήσεις στα αυτοσχέδια ορυχεία αποτελούν συχνό φαινόμενο, καθώς οι μεταλλωρύχοι συχνά δεν διαθέτουν ούτε τα μέσα ούτε τα απαραίτητα υλικά για την κατάλληλη υποστύλωσή τους.

Σχετικές ειδήσεις