ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση Γαλλία: Οι παριζιάνοι το «ρίχνουν έξω» για να νικήσουν τον φόβο τους

Επίθεση Γαλλία: Οι παριζιάνοι το «ρίχνουν έξω» για να νικήσουν τον φόβο τους

Συγκλονισμένοι αλλά και σε κατάσταση σοκ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Παρασκευής, οι Παριζιάνοι αρνούνται ταυτόχρονα να υποκύψουν στον φόβο και την κατήφεια και απευθύνουν κάλεσμα προς όλους τους συμπολίτες τους να συμμετάσχουν σε νυχτερινές εκδηλώσεις για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατίας.

«Εκείνοι έχουν τα όπλα, εμείς τους γράφουμε, έχουμε τη σαμπάνια»: το σκίτσο στο πρωτοσέλιδο του περιοδικού Charlie Hebdo, η συντακτική ομάδα του οποίου αποδεκατίστηκε την 7η Ιανουαρίου του 2015 από τους τρομοκράτες, απεικονίζει έναν άνδρα να πίνει και να χορεύει φέροντας ωστόσο πολλά τραύματα από σφαίρες αλλά και κρατώντας ένα μπουκάλι σαμπάνιας στο χέρι.

Ιδιοκτήτες εστιατορίων, έπειτα από την πρωτοβουλία του ιστότοπου γευσιγνωσίας Fooding, προσκαλούν σε ένα διαδικτυακό κάλεσμα με το σύνθημα #tousaubistrot (#όλοισταμπιστρό) τους Παριζιάνους να αψηφήσουν τους τζιχαντιστές που βύθισαν στο πένθος τους χώρους διασκέδασης της πρωτεύουσας και να βγουν έξω, να δώσουν ραντεβού απόψε το βράδυ στα νυχτερινά κέντρα, τις μπουάτ και τις καφετέριες.

Το σύνθημα «Είμαι κι εγώ στα υπαίθρια τραπέζια» ("je suis en terrasse"), όπως ακριβώς το σύνθημα «Είμαι κι εγώ Charlie» ("Je suis Charlie") εξαπλώνεται ραγδαία στο Διαδίκτυο και τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.
«Αυτό που στοχοθέτησαν ήταν ο τρόπος ζωή μας, η ταυτότητα της πόλης μας και ο πολιτισμός μας, η χαρά του να ζούμε όλοι μαζί» επισήμανε σε μια ανακοίνωση η διεύθυνση του εστιατορίου Monsieur Bleu που απηύθυνε κάλεσμα στους κατοίκους της γαλλικής πρωτεύουσας να βγουν έξω για δείπνο και να κρατήσουν ενός λεπτού σιγή απόψε στις 22.00 ώρα Ελλάδας.

Στόχος της συλλογικής πρόσκλησης είναι επιπλέον οι πολίτες να προσφέρουν βοήθεια στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων που δεν κρύβουν τους φόβους τους για μια κάθετη πτώση των κρατήσεων μετά τις επιθέσεις.
«Λέμε ο ένας στον άλλο ότι εάν δεν κάτσουμε τώρα στα υπαίθρια τραπεζάκια, το πιθανότερο δεν θα το κάνουμε ποτέ ξανά» δήλωσε η 65χρονη Μαρί Τερές στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
«Δε γίνεται απλά να σταματήσουμε να ζούμε».

Την ίδια στιγμή χώροι πολιτισμού όπως η Όπερα του Παρισιού, που είχε κλείσει μετά τις επιθέσεις, επαλειτούργησαν σήμερα.
Ορισμένοι άλλωστε διακρίνουν στο σύνθημα "Je suis en terrasse" τον καλύτερο ενδεχομένως τρόπο να δηλώσουν αποφασιστικά ότι αψηφούν το Ισλαμικό Κράτος, την τζιχαντιστική οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις.
«Θα πενθήσουμε τους νεκρούς μας... αλλά αύριο, θα φιλήσουμε ο ένας τον άλλο όπως ακριβώς κάνουμε εμείς οι απεχθείς διεστραμμένοι» έγραψε ο δημοσιογράφος Λικ Βεγιάντ σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Liberation.

Σχετικές ειδήσεις