ΚΟΣΜΟΣ

Στη διεθνή συμμαχία κατά του ISIS και η Ιταλία

Στη διεθνή συμμαχία κατά του ISIS και η Ιταλία

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι, δήλωσε σύμφωνος με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος ζήτησε να δημιουργηθεί διεθνής συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους, όπως είχε γίνει με τον Χίτλερ και τον ναζισμό, χαρακτηρίζοντας, ένα τέτοιο ενδεχόμενο «σαφώς πολύ θετικό».

Ο ίδιος δήλωσε πως «Θα εντατικοποιήσουμε τους ελέγχους, διατηρούμε υψηλά επίπεδα ασφαλείας, αλλά χωρίς να χάσουμε την ελευθερία και την ταυτότητά μας», αναφερόμενος στην θωράκιση της χώρας του, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο SkyItalia, ο Ρέντσι τόνισε παράλληλα, ότι «το θέμα είναι ιδιαίτερα περίπλοκο. Δεν πρέπει να επιδειχθεί υστερία και πρέπει να βρεθεί η αναγκαία ισορροπία», διότι «η Ιταλία έχει μεγάλες δυνατότητες να αντιδράσει».

Ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός δήλωσε επίσης, ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα γίνει μια προσπάθεια με στόχο να αυξηθούν τα κονδύλια για την ασφάλεια στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2016, ενώ χαρακτήρισε «λογική» την απόφαση που ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, να κρατηθούν εκτός συμφώνου σταθερότητας οι δαπάνες για την ασφάλεια.

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης «δεν πιστεύει ότι υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στους γαλλικούς βομβαρδισμούς στη Συρία και τα όσα συνέβησαν στο Παρίσι» και θεωρεί ότι το επίπεδο του κινδύνου «είναι ίδιο σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Ματτέο Ρέντσι, επιβεβαίωσε ότι το Άγιο Έτος των καθολικών θα αρχίσει όπως έχει προγραμματισθεί, στις 8 Δεκεμβρίου, και υπογράμμισε ότι υπάρχει επίγνωση του ότι «ο Πάπας αποτελεί πάντα έναν εν δυνάμει στόχο» και για τον λόγο αυτό, «η επιφυλακή θα είναι ύψιστη».

Σχετικές ειδήσεις