ΚΟΣΜΟΣ

Βρυξέλλες: Aυστηροί έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.

Βρυξέλλες: Aυστηροί έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.

Η σημερινή Σύνοδος θα είχε κανονικά θέμα το μεταναστευτικό. Όμως μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, η Γαλλία αναμένεται να πιέσει τους ευρωπαίους εταίρους της για την λήψη επειγόντων μέτρων στον τομέα της αντιτρομοκρατικής συνεργασίας. Η τροποποίηση της λειτουργίας της ζώνης Σένγκεν και η επείγουσα θέσπιση αρχείου καταγραφής δεδομένων των επιβατών στις αεροπορικές μεταφορές θα είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών στις Βρυξέλλες και το Παρίσι ελπίζει ότι θα υπάρξει ευρεία συναίνεση για την λήψη μέτρων.

ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΟΙΡΑ ΥΠΟ ΤΗ ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΠΕΙΛΗΣ

Προς αυτήν την κατεύθυνση δείχνουν οι τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ , ο οποίος δήλωσε χθες ότι η Ευρώπη πρέπει να συντονισθεί και να οργανωθεί για να αντιμετωπίσει την τρομοκρατική απειλή. Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς προειδοποίησε ότι η ζώνη Σένγκεν θα απειληθεί εάν η Ευρώπη δεν αναλάβει τις ευθύνες της ως προς τη φύλαξη των συνόρων, ενώ ο πρόεδρος Ολάντ έκανε λόγο για την ανάγκη εφαρμογής συστηματικών και συντονισμένων ελέγχων στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ανάγκη θέσπισης του ευρωπαϊκού αρχείου καταγραφής δεδομένων των επιβατών στις αεροπορικές μεταφορές για τον εντοπισμό των μετακινήσεων των τζιχαντιστών.

Την ιδέα δημιουργίας μιας «μίνι Σένγκεν» προσπάθησε να προωθήσει διπλωματικά η κυβέρνηση της Ολλανδίας, κάνοντας συζητήσεις με συμμάχους της εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για σχέδιο επαναφοράς των ελέγχων διαβατηρίων στα σύνορα πολλών δυτικοευρωπαϊκών χωρών.

Στόχος των Ολλανδών είναι να ελεγχθεί καλύτερα η ροή μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη. Ενδεχόμενη δημιουργία ενός «μίνι Σένγκεν» εντός του χώρου Σένγκεν παραβιάζει τη συνθήκη που εγγυάται την ελεύθερη μετακίνηση των προσώπων σε 26 ευρωπαϊκές χώρες.

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει κατατεθεί καμία επίσημη πρόταση αναφορικά με τη δημιουργία ενός τέτοιου «μίνι χώρου Σένγκεν» εντός του υπάρχοντος χώρου, ξεκαθάρισε μια ημέρα πριν τη Σύνοδο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ, είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο ότι ο Ολλανδός ομόλογός του τον ενημέρωσε για την ιδέα αυτή, όμως η Γερμανία δεν έδειξε ιδιαίτερο ενθουσιασμό για την πρόταση. «Ο πολιτικός στόχος μας θα πρέπει να είναι να λειτουργεί ο χώρος Σένγκεν στο σύνολό του» τόνισε ο ντε Μεζιέρ.

Το προσφυγικό θα βρεθεί αναγκαστικά στο κέντρο των σημερινών συνομιλιών στις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος Ολάντ μίλησε χθες για την ανάγκη εφαρμογής αυστηρών ελέγχων πριν απο την υποδοχή προσφύγων στο ευρωπαϊκό έδαφος, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών προειδοποίησε ότι το θέμα του ελέγχου των προσφύγων πρέπει να διευθετηθεί πολύ σύντομα.

Σχετικές ειδήσεις