ΚΟΣΜΟΣ

Διχασμένες οι ΗΠΑ για την υποδοχή Σύρων προσφύγων

Διχασμένες οι ΗΠΑ για την υποδοχή Σύρων προσφύγων

Παρά το μήνυμα Ομπάμα και τις εκκλήσεις του για ψυχραιμία, οι κυβερνήτες 26 αμερικανικών πολιτειών έχουν δηλώσει ότι θα μπλοκάρουν την είσοδο Σύρων προσφύγων επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας.Βέβαια σύμφωνα με την Ανν Ρίτσαρντ, υφυπουργό Πληθυσμού, Προσφύγων και Μετανάστευσης, στην επιτροπή εσωτερικής ασφάλειας της Γερουσίας, ουδείς εκ των κυβερνητών έχει τη νομική αρμοδιότητα να εμποδίσει την μετεγκατάσταση Σύρων προσφύγων στις πολιτείες τους.

ΟΙ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΥΡΩΝ ΚΑΙ ΙΡΑΚΙΝΩΝ

Οι κυβερνήτες δεν έχουν τη δυνατότητα να μπλοκάρουν την μετεγκατάσταση των προσφύγων, εξήγησε η Ρίτσαρντ.
Με ανησυχούν λιγότερο οι νομικές προεκτάσεις των πράξεων των κυβερνητών, πολύ περισσότερο με ανησυχεί το μήνυμα που στέλνουν στους Αμερικανούς πολίτες, ότι θα [...] διεκπεραιώναμε ένα πρόγραμμα που είναι επικίνδυνο, είπε.

Τον Οκτώβριο, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι σκόπευε να υποδεχθεί 10.000 Σύρους, ως απάντηση στην επιδεινούμενη προσφυγική κρίση. Τουλάχιστον 4 εκατομμύρια Σύροι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους από την αρχή του εμφυλίου στη Συρία το 2011, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Χθες, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, στην οποία έχουν την πλειοψηφία οι Ρεπουμπλικάνοι, ενέκρινε ένα σχέδιο νόμου το οποίο προβλέπει την αναστολή της υποδοχής Σύρων και Ιρακινών προσφύγων, αψηφώντας τις εκκλήσεις του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος έχει απειλήσει ότι θα ασκήσει βέτο εάν το νομοσχέδιο αυτό εγκριθεί και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου.

Το κείμενο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με 289 ψήφους υπέρ έναντι 137 κατά, Ρεπουμπλικάνων αλλά και 47 Δημοκρατικών μελών της Βουλής, και αναμένεται πλέον να τεθεί σε συζήτηση και ψήφιση στη Γερουσία.

Ο Λευκός Οίκος έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα πως ο Ομπάμα θα ασκήσει το δικαίωμα βέτο που διαθέτει για να μην τεθεί σε ισχύ το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου.

Σχετικές ειδήσεις