ΚΟΣΜΟΣ

Μαλί: Πάνω από 100 όμηροι κρατούνται ακόμη - Ενισχύσεις από αμερικανούς στρατιώτες (pics&vid)

Μαλί: Πάνω από 100 όμηροι κρατούνται ακόμη - Ενισχύσεις από αμερικανούς στρατιώτες  (pics&vid)

Δεν υπάρχουν άλλοι όμηροι μεταδίδει το Γαλλικό πρακτορείο - 18 οι νεκροί - Ομάδα τζιχαντιστών της Βόρειας Αφρικής που συνδέεται με τηνal-Qaeda ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης - Ομηρία εκτυλίχθηκε το πρωί της Παρασκευής (20/11) σε πολυτελές ξενοδοχείο της αλυσίδαςRadisson, στην πρωτεύουσα τουΜαλί, Μπαμακό - Πυροβολισμοί και εκρήξεις ακούστηκαν από το εσωτερικό του ξενοδοχείο - Απελευθέρωναν όσους ομήρους μπορούσαν να απαγγείλουν αποσπάσματα από το Κοράνι.

Δεν υπάρχουν άλλοι όμηροι - 18 νεκροί

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, που επικαλείται τα λεγόμενα του υπουργού ασφαλείας της χώρας, έληξε η ομηρία στο ξενοδοχείο λίγο μετά τις 5.30 το απόγευμα και δεν υπάρχει κανένας όμηρος μέσα στο κτίριο, ενώ από την επίθεση σκοτώθηκαν συνολικά 18 άνθρωποι. Την πληροφορία για τη λήξη της ομηρίας επιβεβαιώνει και ο Αξιωματικός του Μαλί, ωστόσο στο Twitter υπάρχουν ακόμα μαρτυρίες για ομήρους μέσα στο Radisson.

Ανάμεσα στο θύματα και ένας Βέλγος πολίτης.

Σύμφωνα, με νεότερες πληροφορίες, στρατιωτικός του Μαλί αναφέρει ότι ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται και δυο εκ των ενόπλων.

cd

Ομάδα τζιχαντιστών της Βόρειας Αφρικής, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ανέλαβε την ευθύνη της ομηρείας στο Radisson Blu, μέσω Twitter. Η al-Murabitoun που απαρτίζεται κυρίως από Τουαρέγκ και Άραβες , δημιουργήθηκε από δυο ομάδες που αποσπάστηκαν από την al-Qaeda και έχει έδρα το βόρειο Μαλί. Προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιωθεί η πληροφορία.

Πόσοι ήταν οι δράστες;

Οι πληροφορίες για τον αριθμό των δραστών της επίθεσης παραμένουν συγκεχυμένες, καθώς κάποια Μέσα υποστηρίζουν ότι είναι δύο, ενώ κάποια άλλα ότι είναι δέκα, αυτό που, όμως, θεωρείται ως δεδομένο, είναι ότι έφθασαν στο ξενοδοχείο με αυτοκίνητο που έφερε διπλωματικές πινακίδες αιφνιδιάζοντας το προσωπικό.

CUQZvRuW4AAwU6T

Αρχικά οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν πως οι νεκροί ήταν εννιά, ενώ τοπικό ραδιόφωνο της χώρας, σύμφωνα με τον Guardian μετέδωσε ότι ο αριθμός των νεκρών έφτανε τους 15.

xartis mali pic

Προς το παρόν ο υπουργός Ασφαλείας του Μάλι έχει επιβεβαιώσει πως τουλάχιστον τρεις από τους ομήρους δολοφονήθηκαν από τους τρομοκράτες.

Η ομηρία εκτυλισσόταν στον 7ο όροφο του ξενοδοχείου.

Απελευθέρωσαν όσους απήγγειλαν αποσπάσματα από το Κοράνι

Οι όμηροι στο 190 κλινών ξενοδοχείο ήταν αρχικά 170 (140 πελάτες και 30 μέλη του προσωπικού), ενώ οι ένοπλοι απελευθέρωσαν σχεδόν αμέσως τουλάχιστον 20 άτομα που μπόρεσαν να απαγγείλουν αποσπάσματα από το Κοράνι.

Νεότερες πληροφορίες θέλουν τις ειδικές δυνάμεις να έχουν εισβάλει στο εσωτερικό του ξενοδοχείου, όπου λίγο μετά τις 4 ώρα Ελλάδας ακούστηκαν δυνατοί πυροβολισμοί, σε μια προσπάθεια να απελευθερώσουν και τους υπόλοιπους ομήρους. Όπως μεταδίδει ο Guardian μέχρι στιγμής 80 συνολικά όμηροι απελευθερώθηκαν από τους δράστες της επίθεσης, ενώ μονάδα αποτελούμενη από 50 Γάλλους ειδικά εκπαιδευμένους αστυνομικούς έφτασε λίγο πριν τις 4.30 (ώρα Ελλάδας) στο ξενοδοχείο έπειτα από διαταγή του Φρανσουά Ολάντ.

Εν τω μεταξύ στο σημείο έχουν σπεύσει και Αμερικανοί στρατιώτες για να συνδράμουν στη λήξη της ομηρίας. Το CNN ανέφερε πως μέλη του στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ απομακρύνουν Αμερικανούς σε ασφαλή μέρη, ενώ εκπρόσωπος του Αμερικανικού στρατού ανέφερε ότι τουλάχιστον έξι Αμερικανοί πολίτες απελευθερώθηκαν από το ξενοδοχείο.

Συγκεχυμένες οι πληροφορίες για τους ομήρους

Συγκεχυμένες ήταν οι πληροφορίες σχετικά με τους ομήρους που κρατούνταν στο ξενοδοχείο. Διεθνή Μέσα υποστήριζαν ότι το μεσημέρι της Παρασκευής, είχαν απελευθερωθεί 80 όμηροι, την ώρα που οι ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου ανέφεραν ότι στο κτίριο παρέμεναν ακόμα 138 άνθρωποι παγιδευμένοι.

Την ίδια ώρα ο ξενοδοχειακός όμιλος Rezidor στο Λονδίνο ανέφερε ότι "125 πελάτες και 13 υπάλληλοι" "παρέμεναν μέσα στο κτίριο" του ξενοδοχείου Radisson του Μπαμακό.

"Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που διαθέτουμε, 125 πελάτες και 13 υπάλληλοι βρίσκονται πάντα μέσα στο κτίριο" του ξενοδοχείου Radisson Blu του Μπαμακό, είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος του ομίλου στις 13:50 ώρα Γκρίνουιτς (15:50 ώρα Ελλάδας).

Υπάλληλοι της Turkish Airlines μέσα στο ξενοδοχείο

Σύμφωνα με την Le Monde, στο ξενοδοχείο καταλύουν συνήθως τα πληρώματα της Air France, ενώ ανάμεσα στους ομήρους ήταν συνολικά επτά υπάλληλοι της Turkish Airlines, οι έξι από τους οποίους, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας απελευθερώθηκαν.

Τα διεθνή Μέσα μεταδίδουν ότι ανάμεσα στους πελάτες του ξενοδοχείου που κατάφεραν να διαφύγουν ήταν δύο Γερμανοί πολίτες, εφτά Αλγερινοί, δώδεκα Γάλλοι, είκοσι Ινδοί, έξι Αμερικανοί και τέσσερις Κινέζοι.

Την ώρα που οι τρομοκράτες έκαναν την επίθεση, στο γυμναστήριο του Radisson βρισκόταν ένας Έλληνας που ζει στο Μάλι. Κατόρθωσε, όμως, να ξεφύγει πριν γίνει αντιληπτός.

mali1

Το χρονικό της επίθεσης

Σύμφωνα με το τοπικό site News Mali, ένοπλοι άνδρες έφτασαν στο ξενοδοχείο το πρωί της Παρασκευής μέσα σε οχήματα με διπλωματικές πινακίδες, πυροβόλησαν τους φρουρούς του ξενοδοχείου και εισέβαλαν στις εγκαταστάσεις.

Οι δράστες έσπασαν το φράχτη ασφαλείας στις 7 το πρωί, τοπική ώρα, διαλύοντας τον με ένα από τα οχήματά τους
Ακούστηκαν δυνατοί πυροβολισμοί και εκρήξεις, κυρίως από τον έβδομο όροφο, όπου μάζεψαν τους ομήρους και τους κρατούσαν ξαπλωμένους στο πάτωμα.

Το Radisson είναι ένα από τα πολυτελέστερα και καλύτερα φυλασσόμενα ξενοδοχεία στη χώρα.

Σχετικές ειδήσεις