Ζητούν την αλήθεια τα «Κόκκινα Πουκάμισα»

Να «ανακαλύψει την αλήθεια» για τις αιματηρές βιαιότητες που σημειώθηκαν την άνοιξη του 2010 ζήτησε από τη νέα κυβέρνηση της Ταϋλάνδης , το κίνημα της...

Να «ανακαλύψει την αλήθεια» για τις αιματηρές βιαιότητες που σημειώθηκαν την άνοιξη του 2010 ζήτησε από τη νέα κυβέρνηση της Ταϋλάνδης , το κίνημα της αντιπολίτευσης "κόκκινα πουκάμισα" το οποίο πρόσκειται στον εξόριστο πρώην πρωθυπουργό Τάκσιν Σιναουάτρα.

Το αντιπολιτευόμενο κόμμα Πούα Τάι, ντε φάκτο επικεφαλής του οποίου είναι ο Τάκσιν, αλλά το οποίο οδήγησε στη νίκη στις εκλογές της Κυριακής η αδελφή του, η Γινγκλάκ Σιναουάτρα, έχει αποφύγει το θέμα αυτό τις τελευταίες εβδομάδες.

«Στη διάρκεια των προεκλογικών εκστρατειών, τα πολιτικά κόμματα πρέπει να παρουσιάζουν τις πολιτικές τους στον πληθυσμό, αλλά μόλις μπουν στην κυβέρνηση, είναι δουλειά τους να ανακαλύψουν την αλήθεια» δήλωσε ο Ναταβούτ Σαϊκουάρ, ένας από τους ηγέτες των «κόκκινων πουκάμισων».

Περίπου 100.000 διαδηλωτές είχαν καταλάβει το κέντρο της Μπανγκόκ επί δύο μήνες την άνοιξη του 2010 ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Αμπίσιτ Βετζατζίβα, ο οποίος ηττήθηκε στις χθεσινές εκλογές. Ο στρατός τους απομάκρυνε βίαια και η κρίση στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 90 ανθρώπους.

Η απερχόμενη κυβέρνηση κατηγόρησε τα «κόκκινα πουκάμισα» ότι προκάλεσαν τις δυνάμεις της τάξης. Όμως στελέχη του κινήματος και ενώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγόρησαν το στρατό ότι άνοιξε πυρ εναντίον άοπλων πολιτών. Μέχρι στιγμής καμιά έρευνα δεν έχει καταλήξει σε συμπεράσματα.