ΚΟΣΜΟΣ

Κατάρριψη ρωσικού μαχητικού: Στο «κόκκινο οι σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας

Κατάρριψη ρωσικού μαχητικού: Στο «κόκκινο οι σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας

Στο «κόκκινο» ακροβατούν οι διπλωματικές σχέσεις της Μόσχας με την Άγκυρα μετά την κατάρριψη ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από τουρκικά F-16 στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία – Θρίλερ με την τύχη των δυο πιλότων - Νεκρός Ρώσος πεζοναύτης στην επιχείρηση διάσωσής τους - Οργισμένη αντίδραση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν: «Η κατάρριψη είναι «πισώπλατη» μαχαιριά από συνεργούς τρομοκρατών» στην επιχείρηση διάσωσής τους - Ερντογάν: Βομβαρδίζουν Τουρκομάνους και όχι το ΙΚ - Ομπάμα: Δικαίωμα της Τουρκίας να προστατέψει τα σύνορά της - Δείτε συγκλονιστικά βίντεο και φωτογραφίες.

Σοβαρό επεισόδιο ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία προκάλεσε η κατάρριψη ρωσικού μαχητικού που συμμετείχε στις επιχειρήσεις της Μόσχας στη Συρία, από τουρκικά αεροσκάφη με τη δικαιολογία ότι «παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο». Κι αυτό διότι η Ρωσία διαψεύδει κατηγορηματικά τα περί παραβίασης...

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΡΙΨΗΣ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ

Όλα ξεκίνησαν όταν έγινε γνωστή η είδηση ότι συνετρίβη μαχητικό τζετ σε συριακό έδαφος στις 09.24 (ώρα Ελλάδος) κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Την είδηση μετέδωσε πρώτο το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk, το οποίο μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου απεικονίζεται καρέ-καρέ η συντριβή του αεροσκάφους.

jet4

Λίγα λεπτά αργότερα, το CNNTurk, επικαλούμενο πληροφόρηση από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, μετέδωσε ότι το τζετ κατερρίφθη από τουρκικά αεροσκάφη επειδή «παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις, εξακολουθούσε να παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο».

jet12

Την πληροφορία αυτή διέψευσε κατηγορηματικά το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, από όπου τελικά προέρχεται το μαχητικό τύπου Su-24.

Σύμφωνα με τα όσα αυτό υποστηρίζει «είμαστε σε θέση να αποδείξουμε ότι το αεροσκάφος βρισκόταν στον συριακό εναέριο χώρο κατά τη διάρκεια ολόκληρης της πτήσης του. Το αεροσκάφος Su-24 που ανήκει στις ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στη Συρία, συνετρίβη εξαιτίας πυρών που προέρχονταν από το έδαφος. Βρισκόταν αποκλειστικά σε συριακό εναέριο χώρο. Μένει να εξακριβωθεί η τύχη των πιλότων».

jet2

Ακολούθησε η άμεση απάντηση της Τουρκίας, από επίσημα πλέον «χείλη», με το στρατιωτικό επιτελείο να γνωστοποιεί ότι «έγιναν δέκα προειδοποιήσεις σε διάστημα πέντε λεπτών ότι παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο πριν τελικά καταρριφθεί το αεροσκάφος από δύο τουρκικά F-16S».

jet3

Η Haberturk από την πλευρά της, έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία του πιλότου, την ώρα που ρωσικά ελικόπτερα περιπολούσαν για τον εντοπισμό των πιλότων.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Θρίλερ με την τύχη των πιλότων

Ο επικεφαλής της 2ης μεραρχίας των Τουρκμένων ανταρτών, Αλπασλάν Τζελίκ, δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο Dogan:
«Σκοτώσαμε τους πιλότους ενώ προσγειώνονταν με αλεξίπτωτα. Οι σοροί τους είναι εδώ».

Οι δύο πιλότοι εκτοξεύθηκαν ζωντανοί από το φλεγόμενο αεροσκάφος και κατά την προσγείωσή τους, δέχτηκαν τα πυρά των ανταρτών.

Από την άλλη, η Τουρκία πιστεύει ότι οι δύο χειριστές του ρωσικού βομβαρδιστικού είναι ακόμη ζωντανοί και εργάζεται για να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους από τους Σύρους αντάρτες που τους κρατούν.

«Οι μονάδες μας, οι οποίες έλαβαν την πληροφορία πως οι δύο πιλότοι είναι ζωντανοί, εργάζονται για να τους παραλάβουν από τους αντιπολιτευόμενους αντάρτες ασφαλείς», ανέφερε Τούρκος αξιωματούχος.

Μόσχα: Ο ένας πιλότος είναι νεκρός

Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας επιβεβαίωσε ότι ο ένας από τους δυο πιλότους του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους τύπου SU-24, το οποίο κατερρίφθη στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας από τουρκικά F-16 είναι νεκρός.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η Telegraph, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο ένας πιλότος σκοτώθηκε κατά την «κάθοδο», πληροφορία που ενισχύει το σενάριο ότι οι τουρκμένοι σκότωσαν τους πιλότους ενώ προσγειώνονταν με αλεξίπτωτα.

Νεκρός ένας Ρώσος πεζοναύτης

Σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους ένας Ρώσος πεζοναύτης έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης των δυο Ρώσων πιλότων του μαχητικού αεροπλάνου που καταρρίφθηκε από τουρκικά F-16.

Πούτιν: Μας κατέρριψε τουρκικό F-16 - Θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες

«Πισώπλατο» χτύπημα χαρακτήρισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού και κατηγόρησε την Τουρκία ότι δρα ως συνεργός των τρομοκρατών.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι το ρωσικό μαχητικό καταρρίφθηκε 4 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα, εντός της επικράτειας της Συρίας.

Το ρωσικό Su-24 καταρρίφθηκε από τουρκικό F-16 από πύραυλο αέρος-αέρος.

«Θα αναλύσουμε όλα τα δεδομένα και ενδέχεται να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις», τόνισε ο πρόεδρος Πούτιν, κατά τη συνάντησή του με τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας στο Σότσι.

Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε επίσης «πισώπλατο» χτύπημα την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού και κατηγόρησε την Τουρκία ότι δρα ως συνεργός των τρομοκρατών.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, το ρωσικό μαχητικό έπληττε στόχους τρομοκρατών στην περιοχή της Λατάκιας και δεν απειλούσε την τουρκική εθνική ασφάλεια. Η Ρωσία παρακολουθούσε το λαθρεμπόριο πετρελαίου από εδάφη της Συρίας, τα οποία βρίσκονται υπό τον έλεγχο τρομοκρατών, προς την Τουρκία, πρόσθεσε.

Ο κ. Πούτιν πρόσθεσε πως «προφανώς, το Ισλαμικό Κράτος τώρα δεν λαμβάνει μόνο έσοδα από το λαθρεμπόριο πετρελαίου, αλλά έχει και την προστασία των ενόπλων δυνάμεων ενός κράτους», αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη στάση της Τουρκίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμενε πως το γεγονός ότι η Τουρκία δεν προσπάθησε να επικοινωνήσει με τη Ρωσία μετά το περιστατικό και βιάστηκε να καλέσει σύσκεψη του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ είναι ανησυχητικό. «Φαίνεται ότι η Τουρκία θέλει το ΝΑΤΟ να υπηρετεί τα συμφέροντα του Ισλαμικού Κράτους».

«Η επίθεση ήταν ένα έγκλημα και η Ρωσία δεν θα το ανεχθεί», κατέληξε ο κ. Πούτιν.

Νταβούτογλου: Η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να αντιδρά όταν παραβιάζεται ο εναέριος χώρος της

Απάντηση στον Βλαντιμίρ Πούτιν και τις τοποθετήσεις του περί «μαχαιριάς στην πλάτη» με αφορμή την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, έδωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ότι η «Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να αντιδρά όταν κάποιος παραβιάζει τον εναέριο χώρο ή τα σύνορά της».

«Το ελικόπτερο επλήγη από πύραυλο Σύρων ανταρτών»

Σύροι αντάρτες άνοιξαν πυρ εναντίον του ενός από τα δύο ρωσικά ελικόπτερα που πετούσαν πάνω από το σημείο που κατερρίφθη το ρωσικό μαχητικό στη Συρία προκειμένου να εντοπίσουν τους δύο πιλότους, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συριακού Πρακτορείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αρχικά κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι το ελικόπτερο είχε την ίδια τύχη με το ρωσικό τζετ και κατερρίφθη, ωστόσο όπως υποστηρίζει η συγκεκριμένη ΜΚΟ, αυτό που κατάφεραν οι αντάρτες ήταν να αναγκάσουν τον κυβερνήτη σε αναγκαστική προσγείωση.

Ρωσία: Πρόταση στη Δούμα για ακύρωση όλων των πτήσεων από και προς Τουρκία

Η κρατική Δούμα αντέδρασε άμεσα μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικά F-16.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έχει ήδη κατατεθεί πρόταση να ακυρωθούν όλες οι πτήσεις από και προς την Τουρκία μετά τη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη που έχει προκαλέσει σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο.

Ομπάμα: Δικαίωμα της Τουρκίας να προστατέψει τα σύνορά της

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, απέφυγε να κάνει αναφορά στην κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, αποδίδοντας εμμέσως ευθύνες στη Ρωσία.

Ο Ομπάμα υποστήριξε ότι οι ρωσικές επιθέσεις υποδαυλίζουν την ένταση υπέρ του Ισλαμικού Κράτους, καθώς τα πλήγματα κατά της «μετριοπαθούς αντιπολίτευσης» δίνουν στήριξη στο καθεστώς Άσαντ, αποφεύγοντας να πάρει θέση για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικό F-16, «δείχνοντας» όμως ευθύνη της Μόσχας για την επιλογή των στόχων.

Πεντάγωνο: Η Τουρκία προειδοποίησε επανειλημμένα το ρωσικό μαχητικό

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το BBC που επικαλείται πηγές από το Πεντάγωνο, η Τουρκία προειδοποίησε επανειλημμένα το ρωσικό αεροσκάφος, αλλά οι πιλότοι του δεν απάντησαν.

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ «δεν ενεπλάκησαν» στην κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού δήλωσε σήμερα αξιωματικός του Πενταγώνου.

«Οι Τούρκοι σύμμαχοί μας μάς ενημέρωσαν ότι τα πολεμικά τους αεροσκάφη κατέρριψαν ένα μαχητικό αεροσκάφος της Ρωσίας κοντά στη συριακή μεθόριο αφού το ρωσικό αεριωθούμενο παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας σήμερα», επισήμανε αυτός ο αξιωματικός, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Στην αντεπίθεση ο Ερντογάν: Η Τουρκία προστάτευσε τα σύνορά της

«Το καθεστώς Άσαντ και οι χώρες που το στηρίζουν έχουν ξεκινήσει νέες επιθέσεις οι οποίες δεν συνάδουν με το πνεύμα της Βιέννης» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας έμμεσα στη δήλωση που έκανε νωρίτερα ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν για «πισώπλατη μαχαιριά από αυτούς που υποστηρίζουν την τρομοκρατία».

Ο Ερντογάν υποστήριξε επίσης πως «χωρίς να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στην υπόθεση της Συρίας, δεν μπορεί να εμποδιστεί ούτε η παράνομη μετανάστευση, ούτε η τρομοκρατία», ενώ αναφερόμενος στους βομβαρδισμούς διαφόρων θέσεων από ρωσικά μαχητικά στη Συρία εδώ και μέρες υπογράμμισε τα περί χωρών που στηρίζουν το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Το ΝΑΤΟ παρακολουθεί στενά την κατάσταση»

«Το ΝΑΤΟ παρακολουθεί στενά την κατάσταση, σε επαφή με τις τουρκικές Αρχές», μετά την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από τουρκικά, το οποίο, σύμφωνα με την Ακγυρα, παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο, δήλωσε αξιωματούχος στην έδρα της Ατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

«Το ΝΑΤΟ παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Βρισκόμαστε σε επαφή με τις τουρκικές Αρχές», δήλωσε ο αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετά το σοβαρότερο συμβάν από την στρατιωτική επέμβαση της Μόσχας στη Συρία.

«Η κατάρριψη του αεροσκάφους δεν συνιστά ενέργεια κατά συγκεκριμένης χώρας»

Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι η κατάρριψη του μαχητικού αεροσκάφους δεν συνιστά ενέργεια κατά συγκεκριμένης χώρας, αλλά αποτελεί μέτρο για την υπεράσπιση της τουρκικής εδαφικής κυριαρχίας, σύμφωνα με τους «κανόνες εμπλοκής».

Σύμφωνα με την Αγκυρα, τουρκικά F-16 S κατέρριψαν σήμερα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος στην περιοχή της τουρκο-συριακής μεθορίου έπειτα από επανειλημμένες προειδοποιήσεις για παραβίαση του τουρκικού εναερίου χώρου, όμως, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι μπορεί να αποδείξει ότι το Su-24 δεν είχε εγκαταλείψει τον συριακό εναέριο χώρο.

Ο Τούρκος αξιωματούχος επιχείρησε να δικαιολογήσει την απόφαση για κατάρριψη, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για ενέργεια κάτα κάποιας χώρας. Ο στόχος προφανής... Να μην εκτραχυνθεί η κατάσταση και οι διπλωματικές ισορροπίες μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας.

Ακυρώνεται η επίσκεψη Λαβρόφ στην Τουρκία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι δεν θα επισκεφθεί την Τουρκία, όπως σχεδιαζόταν για τις 25 Νοεμβρίου.

Ο Λαβρόφ, που μιλούσε στους δημοσιογράφους από το ρωσικό θέρετρο Σότσι της Ερυθράς Θάλασσας, συνέστησε στους Ρώσους να μην επισκέπτονται την Τουρκία και είπε πως η απειλή της τρομοκρατίας εκεί δεν είναι μικρότερη απ΄ό,τι στην Αίγυπτο, όπου ένα ρωσικό επιβατικό αεροσκάφος συνετρίβη τον περασμένο μήνα ως αποτέλεσμα βομβιστικής επίθεσης.

Σχετικές ειδήσεις