ΚΟΣΜΟΣ

Κατάρριψη ρωσικού μαχητικού - Οι «σκιές» στις σχέσεις Μόσχας - Άγκυρας

Κατάρριψη ρωσικού μαχητικού - Οι «σκιές» στις σχέσεις Μόσχας - Άγκυρας

Ο Πούτιν χειρίζεται προσωπικά την κρίση με την Τουρκία συνεχίζοντας ακάθεκτος την πολιτική του για εξαφάνιση του ISIS και ενδυνάμωση των σχέσεων της Ρωσίας με άλλες δυναμικές χώρες.

Της Μαρίας Γιαχνάκη

Ρωσικοί στρατιωτικοί παράγοντες κατηγορούν την τουρκική πολεμική αεροπορία ότι γίνεται εργαλείο στα χέρια Ερντογάν εκτιμώντας ότι ο Τούρκος ηγέτης εκδικείται την Ρωσία για τα ανοίγματά της σε ισχυρές χώρες για την ενέργεια και για τα εξοπλιστικά ενώ πλήττει και τους κρυφούς συνεργάτες των Τούρκων στην Συρία.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ζητήσει από όλα τα κυβερνητικά στελέχη και εργαλεία επικοινωνίας να κρατήσουν χαμηλούς τόνους στο θέμα του αεροσκάφους από την πρώτη στιγμή δηλώνουν στο newsbomb.gr υψηλά κυβερνητικά στελέχη. Έχει πλήρως ο ίδιος τον χειρισμό της υπόθεσης στα χέρια του και μόνον και παρά τις χθεσινές δηλώσεις του από το Σότσι που ήταν καθαρά διπλωματικές και αποφασιστικές, ο εκνευρισμός του ρώσου προέδρου είναι γεγονός μας μεταφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Ήταν αναμενόμενο το ξέσπασμα Ερντογάν σύμφωνα με τις πηγές του ρεπορτάζ μας ενώ θεωρείται ότι δεν θα είναι το μοναδικό μιας και πιστεύουν ότι η Τουρκία συνηθίζει τέτοιου είδους πολιτικές, λένε στρατιωτικοί αναλυτές από την ομάδα έρευνας του Κρεμλίνου.

Ο Τούρκος ηγέτης καιρό τώρα βράζει στο «ζουμί» του για τις κινήσεις της Ρωσίας και μάλιστα για την πετυχημένη προσπάθεια να στερεώσει τις σχέσεις της με αραβικές χώρες αλλά κυρίως με το Ιράν. Αυτό είναι κάτι που η Τουρκία δεν μπορεί να το αντέξει λένε στο newsbomb.gr κυβερνητικές πηγές.

Η Ρωσία με τις διπλωματικές της κινήσεις και τις συναλλαγές του τελευταίου διαστήματος άφησε την Τουρκία να κοιτάει σαν τον φτωχό συγγενή όπως λένε στην Μόσχα για τον Ερντογάν που δεν αντέχει να βλέπει τον Ρώσο πρόεδρο να κλείνει την μία συμφωνία μετά την άλλη και ειδικά σε θέματα ενέργειας.

Αφού λοιπόν χάνει το μπαλάκι μέσα από τα χέρια του την στιγμή μάλιστα που το Ισλαμικό Κράτος πλήττεται από την Ρωσία, στο οποίο είχε επενδύσει και η Τουρκία, δεν μπορεί να κάνει αλλιώς από το να αντιδράσει έστω με απειλητικές καταρρίψεις ρωσικών αερομαχητικών. Αυτό δείχνει την απειλητική διάθεση της Τουρκίας που προσπαθεί να παίξει το ρόλο του ρυθμιστή στις ισορροπίες της Συρίας με την προστασία της Αμερικής που φαίνεται σε πολλές περιπτώσεις να της φυλάει τα νότα δηλώνουν στρατιωτικές πηγές.

Η σταγόνα που ξεχείλισε όμως το ποτήρι για την Τουρκία ήταν η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στο Ιράν και η συνάντησή του με τον Ανώτατο άρχοντα του Ιράν Αλί Χαμενέι. Αυτό εξόργισε τον Ταγίπ Ερντογάν που δεν είδε καθόλου με καλό μάτι το γεγονός ότι η Ρωσία ανοίγεται σε τόσο εξίσου δυναμικές χώρες με τις οποίες αρχίζει ενεργειακές συνεργασίες. Αλλά το χειρότερο από όλα για την Τουρκία, ήταν οι δηλώσεις του Αλί Χαμενέι προς κάθε κατεύθυνση σύμφωνα με τις οποίες τόνισε ότι και η Ρωσία και το Ιράν, είναι δύο πολύ δυναμικές χώρες και πρέπει ως τέτοιες να συνεργαστούν για να ενώσουν όσα ως τώρα δεν είχαν σπουδαιοποιήσει ως τώρα.

Αυτή η δήλωση του Ιρανού άρχοντα ήταν αρκετή για να εξοργίσει την Τουρκία.

Στην πορεία οι διπλωματικές κινήσεις του Ρώσου προέδρου έκαναν ακόμη πιο πολεμικό το κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες αφού οι κινήσεις προς τις αραβικές χώρες έδειξαν στον Ταγίπ Ερντογάν ότι η Ρωσία δεν σταματά πουθενά. Η συνάντησή με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπτάλα τον Β αποτέλειωσε τον Ερντογάν που ξέρει καλά ότι οι κινήσεις του βασιλιά είναι πολύ συγκεκριμένες και δεν γίνονται επιφανειακά. Επιτρέπουν στον Ρώσο πρόεδρο να βάλει το πόδι του και στις αραβικές χώρες ήταν η εκτίμηση της Τουρκικής πλευράς.

Οι διπλωματικές και στρατιωτικές κινήσεις Πούτιν, να εξαφανίσει τα στρατόπεδα του Ισλαμικού κράτους στη Συρία όπου γίνεται το αλισβερίσι του λαθρεμπορίου πετρελαίου , έχουν πια βάλει σε άλλο επίπεδο τις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας.

Μετά από όλα όσα τόνισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην συνέντευξή του χθες στο Σότσι τα πράγματα φαίνεται να παίρνουν άλλη τροπή επίσημα λένε στο newsbomb.gr ρώσοι αναλυτές που γνωρίζουν καλά τις αντιδράσεις του προέδρου.

Δεν ήταν τυχαίο ότι η δήλωση αυτή έγινε από τον Πούτιν στη συνάντηση με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’. Πριν τις χθεσινές του δηλώσεις το παρασκήνιο ήταν πλούσιο στο Σότσι. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε σε προσωπική συνάντηση με τον βασιλιά πριν προβεί σε δηλώσεις ότι «δεν θα αφήσει τους τρομοκράτες να συνεργάζονται με τους Τούρκους σε καμία περίπτωση και θα το καταφέρει ενώ συζήτησε πολύ έντονα με τον βασιλιά την χρηματοδότηση τoυ ISIS από την Τουρκία ».

«Εάν αυτοί, το ISIS δηλαδή, έχουν όλα αυτά τα χρήματα, τα ποσά μάλιστα φτάνουν σε δεκάδες και εκατοντάδες εκατομμύρια, μπορεί και δισεκατομμύρια δολάρια, λόγω της πώλησης πετρελαίου, και συν τοις άλλοις έχουν προστασία από την πλευρά των ενόπλων δυνάμεων ολόκληρων κρατών, τότε γίνεται κατανοητό γιατί συμπεριφέρονται έτσι, τόσο αναιδώς και προσβλητικά, γιατί σκοτώνουν ανθρώπους με τόσο βίαιο τρόπο, γιατί πραγματοποιούν τρομοκρατικές επιθέσεις σε όλο τον κόσμο, μεταξύ άλλων και στην καρδιά της Ευρώπης», είπε ο Πούτιν στον βασιλιά της Ιορδανίας στην συνάντησή τους .Βέβαια στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και αργότερα στις δηλώσεις του ο Ρώσος πρόεδρος.

Σήμερα στη Ρωσία υπάρχει αναβρασμός διαβουλεύσεων και συναντήσεων σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα κλιμάκια, διπλωματικά και στρατιωτικά. Ενώ όλα αυτά γίνονται σε πολιτικό επίπεδο προετοιμασίας, η Ρωσία έχει ξεκινήσει η παράδοση των αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S 300 στο Ιράν και έχει εκπαιδεύσει ήδη Ιρανούς για την χρήση του συστήματος αφήνοντας από ότι φαίνεται παγωμένο τον Ταγίπ Ερντογάν από την εξέλιξη των ρωσικών κινήσεων.

Σχετικές ειδήσεις