ΚΟΣΜΟΣ

Λαβρόφ: Προσχεδιασμένη προβοκάτσια η κατάρριψη του μαχητικού

Λαβρόφ: Προσχεδιασμένη προβοκάτσια η κατάρριψη του μαχητικού

Για προσχεδιασμένη προβοκάτσια από πλευράς Τουρκίας έκανε λόγο ο Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με αφορμή την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικά αεροσκάφη - Αναφέρθηκε και στις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο

«Έχουμε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι πρόκειται για προσχεδιασμένη προβοκάτσια. Δεν παραβιάστηκε ποτέ ο τουρκικός εναέριος χώρος», υποστήριξε ο Ρώσος ΥΠΕΞ συμπληρώνοντας ότι η Τουρκία θα υποστεί συνέπειες, ενώ έσπευσε να αναφέρει πως ο Τούρκος ομόλογός του, του μετέφερε τα «ειλικρινή του συλλυπητήρια».

«Ρώτησα τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου εάν η προσοχή της Τουρκίας σε αυτή την περιοχή, περιλαμβανομένων των αιτημάτων για την δημιουργία ουδέτερης ζώνης εκεί, παρακινείται από την επιθυμία της να προστατεύσει τις υποδομές από το να καταστραφούν. Δεν έλαβα καμία απάντηση σε αυτό το ερώτημα», εξήγησε ο Λαβρόφ και συνέχισε λέγοντας ότι «η περιοχή όπου σημειώθηκε το θερμό επεισόδιο δεν κατοικείται μόνο από Τουρκομάνους. Στην περιοχή βρίσκονται εκατοντάδες ξένοι μαχητές που συνδέονται με γνωστές τρομοκρατικές οργανώσεις, καθώς και στοιχεία των υποδομών τους όπως αποθήκες όπλων και θέσεις διοίκησης».

Ωστόσο ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ, «δεν θα κηρύξει τον πόλεμο στην Τουρκία» παρά την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού. «Οι σχέσεις μας με τον τουρκικό λαό δεν έχουν αλλάξει», είπε ο Λαβρόφ, λίγο μετά τη δήλωση του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η χώρα του «δεν έχει καμία απολύτως πρόθεση να προκαλέσει μια κλιμάκωση μετά την υπόθεση αυτή».

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι συζήτησε τηλεφωνικά για «περίπου μια ώρα» με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο τούρκος υπουργός «προσπάθησε να δικαιολογήσει τις αποφάσεις της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας» λέγοντας πως το ρωσικό αεροσκάφος «παραβίασε συνολικά για 17 δευτερόλεπτα τον τουρκικό εναέριο χώρο», σύμφωνα με τον Λαβρόφ.

Όμως «η επίθεση αυτή είναι εντελώς απαράδεκτη», δήλωσε ο Λαβρόφ προσθέτοντας πως η Μόσχα πρόκειται να «επανεξετάσει σοβαρά» τις ρωσο-τουρκικές σχέσεις.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ επικαλέστηκε και το παράδειγμα της τουρκικής πρακτικής των συνεχών παραβιάσεων πάνω από το Αιγαίο, προκειμένου να δείξει το πόσο υπερβολική ήταν η αντίδραση των Τούρκων. Αναφέρθηκε, επίσης, και σε μια συνομιλία που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, στην οποία ο Έλληνας ΥΠΕΞ του θύμισε τις 1.500 τουρκικές παραβιάσεις σε ετήσια βάση.

Συγκεκριμένα ο Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε: «Αυτό που συνέβη χθες είναι απαράδεκτο. Όσον αφορά τις ερωτήσεις μας για την παραβίαση του συριακού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη του θυμίζω ότι τα τουρκικά αεροσκάφη παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο πάνω από το Αιγαίο 1.500 φορές το χρόνο κατά μέσο όρο. Χθες, ο Έλληνας ΥΠΕΞ με κάλεσε για να μου εκφράσει την αλληλεγγύη του και μου θύμισε αυτές τις 1.500 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη που έχουν γίνει κάτι σαν συνηθισμένη πρακτική. Και μου είπε ότι και αυτός δεν αποδέχεται τις εξηγήσεις των Τούρκων ακόμα και αν υπήρξε παραβίαση 17 δευτερολέπτων δεν δικαιολογεί την επίθεση κατά του ρωσικού μαχητικού».

Σχετικές ειδήσεις