ΚΟΣΜΟΣ

Κέρι: Η σύγκρουση Ισραηλινών - Παλαιστινίων μπορεί να «ξεφύγει από κάθε έλεγχο»

Κέρι: Η σύγκρουση Ισραηλινών - Παλαιστινίων μπορεί να «ξεφύγει από κάθε έλεγχο»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι προειδοποίησε σήμερα ότι τα βίαια επεισόδια μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων μπορεί να «ξεφύγουν από κάθε έλεγχο» και κάλεσε τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους ηγέτες να προχωρήσουν σε συμβιβασμούς σε μια «κρίσιμη στιγμή».

«Μας ανησυχεί ιδιαίτερα η βία και ο κίνδυνος να δούμε την κατάσταση να ξεφεύγει εκτός ελέγχου», δήλωσε στους δημοσιογράφος στη Βοστόνη ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο οποίος επέστρεψε από μονοήμερη επίσκεψη στη Μέση Ανατολή όπου απηύθυνε έκκληση για τερματισμό της βίας, η οποία έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο 100 ανθρώπων από την αρχή της χρονιάς.

Ο Κέρι είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Ο αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ηγέτες και από τις δύο πλευρές έχουν φτάσει σε κομβικό σημείο και είναι πλέον στο χέρι τους να πάρουν σημαντικές αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε διαρκή ειρήνη. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν τις δύο πλευρές να προβούν σε «θετικά βήματα» για να μειωθεί η ένταση και σε ειλικρινείς δεσμεύσεις για τη λύση των δύο κρατών.

«Νομίζω ότι φθάνουμε σε ένα σημείο καμπής τώρα που οι δύο πλευρές πρέπει να λάβουν σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον, και φυσικά ελπίζουμε να κάνουν επιλογές που θα προωθήσουν τις προοπτικές για διαρκή ειρήνη», τόνισε πριν αναχωρήσει για ένα παρατεταμένο Σαββατοκύριακο με την ευκαιρία της Γιορτής των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ.