ΚΟΣΜΟΣ

Σλοβενία: Απαγόρευση της μπούργκας σε δημόσιους χώρους προτείνει το Δημοκρατικό Κόμμα

Σλοβενία: Απαγόρευση της μπούργκας σε δημόσιους χώρους προτείνει το Δημοκρατικό Κόμμα

Προτάσεις τροπολογιών με στόχο να κηρυχθεί παράνομη η χρήση μπούργκας και νικάμπ σε δημόσιους χώρους στη Σλοβενία και να αυστηροποιηθούν τα κριτήρια για την απόκτηση ασύλου στη χώρα κατέθεσε το αντιπολιτευόμενο Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS).

Ο αρχηγός του SDS, πρώην πρωθυπουργός, Γιάνεζ Γιάνσα συνέδεσε την πρόταση τροποποίησης του νόμου για την προστασία της δημόσιας τάξης και της ειρήνης και την πρόταση τροποποίησης του νόμου για τη διεθνή προστασία με την προσφυγική κρίση.

Το κύμα μετανάστευσης είναι ασταμάτητο και δεν υπάρχει κοινή προσέγγιση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωση για την επίλυση του προβλήματος, συνέπεια του οποίου είναι ο κίνδυνος ασφάλειας σε ολόκληρη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Σλοβενίας, ανέφερε ο κ. Γιάνσα σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Σλοβενίας άσκησε σφοδρή κριτική στη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι ένα από σημαντικότερα λάθη της ήταν η υπόσχεσή της πριν από μερικούς μήνες ότι η Ευρώπη θα αναλάβει τη φροντίδα όλων των προσφύγων.

Ακόμα κι αν η ροή των προσφύγων σταματήσει στο εγγύς μέλλον, η Σλοβενία θα βρεθεί αντιμέτωπη με την πίεση της επανεγκατάστασης των μεταναστών σε όλη την Ευρώπη, αργά ή γρήγορα "με βάση την παράνομη και ανεξέλεγκτη μετανάστευση" όπως είπε.

Το SDS κατέθεσε για λόγους ασφάλειας και για πολιτιστικούς λόγους πρόταση τροπολογίας στο Κοινοβούλιο, η οποία απαγορεύει τη χρήση της μπούργκας και του νικάμπ, με τα οποία καλύπτουν το πρόσωπο οι μουσουλμάνες σε δημόσιους χώρους.

Είναι προφανές γιατί προτείνεται η απαγόρευση για λόγους ασφάλειας, δήλωσε ο κ. Γιάνσα. "Όσον αφορά τους πολιτιστικούς,στόχος της απαγόρευσης είναι η διαφύλαξη των σλοβενικών εθίμων και των σλοβενικών παραδόσεων στη Σλοβενία" υπογράμμισε.

Η Γαλλία απαγόρευσε την μπούργκα σε δημόσιους χώρους πριν από έξι χρόνια και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει αποφανθεί ότι η χρήση της μπούργκα δεν είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα. Η απαγόρευση είναι επίσης σε ισχύ στο Βέλγιο και σε τμήμα της Ισπανίας, τόνισε ο βουλευτής του SDS, Βίνκο Γκόρενακ.

Το SDS προτείνει πρόστιμο ύψους 100 ευρώ για την ανυπακοή σε μια τέτοια απαγόρευση. Πρόστιμο ίδιου χρηματικού ποσού ισχύει για επαιτεία ή διανυκτέρευση σε δημόσιους χώρους.

Η Ισλαμική Κοινότητα στη Σλοβενία, η μεγαλύτερη από τις δύο οργανώσεις που εκπροσωπούν τους μουσουλμάνους στη Σλοβενία, δεν σχολίασε την πρόταση. Η άλλη οργάνωση, η Σλοβενική Μουσουλμανική Κοινότητα ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο αν εγκριθεί η πρόταση τροπολογίας.

"Αυτή η κίνηση θα παραβίαζε θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και είναι μια δραστική καταπάτηση της ελευθερίας της θρησκευτικής έκφρασης" ανέφερε ο γραμματέας της Σλοβενικής Μουσουλμανικής Κοινότητας, Εντίν Κούμαλιτς σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό TV Slovenija.

Ο επικεφαλής της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Σλοβενία, Ντέγιαν Μάντιτς συμφώνησε ότι η μπούργκα μπορεί να αποτελεί ένα ζήτημα ασφάλειας σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ η Καθολική Εκκλησία δεν έχει διατυπώσει θέση.

Ο Γιάνεζ Γιάνσα ανέφερε ακόμη ότι με τις αλλαγές στη νομοθεσία για το άσυλο το SDS επιδιώκει τροποποίηση της «γενναιόδωρης» πολιτικής ασύλου που ισχύει στη Σλοβενία. Το κόμμα θέλει οι αιτούντες άσυλο να ελέγχονται από άποψη ασφάλειας. Το κόμμα προτείνει στο Κοινοβούλιο να ορίσει μια ετήσια ποσόστωση ατόμων στα οποία θα χορηγείται διεθνής προστασία.

Σχετικές ειδήσεις