ΚΟΣΜΟΣ

Η Μόσχα ανοίγει πόλεμο με την οικογένεια Ερντογάν: Κάνουν λαθρεμπόριο πετρελαίου με το ISIS!

Η Μόσχα ανοίγει πόλεμο με την οικογένεια Ερντογάν: Κάνουν λαθρεμπόριο πετρελαίου με το ISIS!

Σε μια ιδιαίτερα σοβαρή καταγγελία προχώρησε σήμερα, Τετάρτη το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, αφού κατηγόρησε τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την οικογένειά του ότι κάνουν λαθρεμπόριο πετρελαίου με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, ενώ την ίδια ώρα ο Τούρκος πρόεδρος διαμηνύει πως αν αποδειχθεί κάτι τέτοιο θα παρατηθεί.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΠΟΜΠΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΦΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΣΥΡΙΑΚΗ ΜΕΘΟΡΙΟ ΕΔΩΣΕ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ Η ΜΟΣΧΑ - ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΗ ΘΕΣΗ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik, η Μόσχα εγκαλεί τον Ερντογάν και τον γιο του, τον Μπιλάλ, ότι «εμπλέκονται απευθείας σε παράνομη προμήθεια πετρελαίου από εγκαταστάσεις που ανήκουν στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία».

Παράλληλα, η Ρωσία δημοσίευσε φωτογραφίες πετρελαιοφόρων οχημάτων που διασχίζουν τα τουρκοσυριακά σύνορα, υποστηρίζοντας ότι αυτά ανήκουν στον υιό Ερντογάν.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ανατόλι Αντόνοφ υπογράμμισε πως η χώρα του θα συνεχίσει να καταθέτει στοιχεία, «ότι η Τουρκία κλέβει από τους γείτονές της».

Όσο για τα έσοδα που προέρχονται από την πώληση πετρελαίου, ο Ρώσος υφυπουργός υποστήριξε ότι αποτελούν «μία από τις πιο σημαντικές πηγές (εσόδων) από την δραστηριότητα των τρομοκρατών στη Συρία. Κερδίζουν περίπου 2 δισ. δολάρια ανά έτος, δαπανώντας αυτά τα κεφάλαια στο να προσλαμβάνουν μαχητές από ολόκληρο τον κόσμο και να τους προμηθεύουν με όπλα και εξάρτηση».

Δείτε τη φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας

565ef33ac461884f3d8b45bc

Κατά τον κ. Αντόνοφ αυτός είναι ο χάρτης με τις διαδρομές των πετρελαιοφόρων οχημάτων του Ερντογάν

565eebf7c36188094e8b45b9

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποίησε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας παρουσιάστηκαν και βίντεο από πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του ISIS, όπου, όπως υποστηρίζεται από την πλευρά της Μόσχας, καταλήγουν τα πετρελαιοφόρα του Μπιλάλ Ερντογάν.

Υπογράμμισε δε ο Αντόνοφ: «Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η ηγεσία της Τουρκίας σε επίπεδο κορυφής - ο Πρόεδρος Ερντογάν και η οικογένειά του - εμπλέκονται σε αυτή την εγκληματική δραστηριότητα».

Ο ίδιος είπε, ωστόσο, ότι από την έναρξη των ρωσικών αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων στη Συρία στις 30 Σεπτεμβρίου, τα έσοδα των τζιχαντιστών ανταρτών από το λαθρεμπόριο πετρελαίου έχουν μειωθεί σε σημαντικό βαθμό.

«Τα έσοδα της τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS ήταν περίπου 3 εκατ. δολάρια την ημέρα. Ύστερα από δύο μήνες ρωσικών βομβαρδισμών έφταναν περίπου τα 1,5 εκατ. δολάρια σε ημερήσια βάση», εξήγησε από την πλευρά του ο Ρώσος αντιστράτηγος Σεργκέι Ρουντσκόι.

Σύμωνα με το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today, ο Ρουντσκόι υπογράμμισε πως κατά τους τελευταίους δύο μήνες, οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν 32 πετρελαϊκά συγκροτήματα, 11 διυλιστήρια και 23 σταθμούς άντλησης πετρελαίου, ενώ πρόσθεσε ότι ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε συνολικά 1.080 φορτηγά-βυτία που μετέφεραν προϊόντα πετρελαίου.

«Αυτές οι επιδρομές βοήθησαν να μειωθεί το λαθρεμπόριο πετρελαίου εντός της συριακής επικράτειας κατά 50%», είπε ο Ρουντσκόι.

Ο έτερος αντιστράτηγος, ο Μιχαήλ Μιζίντσεφ, επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Εθνικής Ασφαλείας υπογράμμισε ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες έδωσαν στοιχεία ότι τουλάχιστον 2.000 μαχητές, 120 τόνοι πολεμοφοδίων και τουλάχιστον 250 οχήματα έχουν παραδοθεί στο στρατό του Ισλαμικού Κράτους και του Μετώπου Αλ-Νούσρα από την Τουρκία.

«Η Τουρκία ακολουθεί αυτή την πρακτική εδώ και πολύ καιρό και μάλιστα σε τακτική βάση. Και το πιο σημαντικό: δεν σκοπεύει να σταματήσει όλα αυτά», είπε ο Μιζίντσεφ.

«Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο. Ο ρόλος που διαδραματίζει η Τουρκία στην περιοχή αυτή είναι κατά πολλούς τρόπους καταστροφικός και επηρεάζει την ευρωπαϊκή ασφάλεια, πλήττει και τους γείτονές της. Τελικά, επηρεάζει ακόμη και αυτή καθαυτή την τουρκική κοινωνία», δήλωσε στο RT ο Ούζι Αράντ, πρώην επικεφαλής του Τμήματος Ερευνών της ισραηλινής Μοσάντ.

Σχετικές ειδήσεις