ΚΟΣΜΟΣ

Άσελμπορν: Όχι στον αποκλεισμό της Ελλάδας από τη Σένγκεν!

Άσελμπορν: Όχι στον αποκλεισμό της Ελλάδας από τη Σένγκεν!

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου υπουργών της ΕΕ για θέματα μετανάστευσης και υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν πιστεύει ότι η χώρα μας έχει ενισχύσει τη συνεργασία της με τις υπηρεσίες της ΕΕ για τον καλύτερο έλεγχο του προσφυγικού.

«Υπάρχουν ακόμη προβλήματα, αλλά υπάρχουν βελτιώσεις», υποστήριξε ο Άσελμπορν σε συνέντευξή του στο Reuters θέτοντας έτσι «πάγο» στις φήμες που προέβλεπαν τον κίνδυνο αποκλεισμού από την Σέγκεν.

Αν και τα θέματα των συνόρων, θα κριθούν στην Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Παρασκευή (04/12/2015) ο Άσελμπορν επισημαίνει πως: «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν μιλούν στις Βρυξέλλες για την Σένγκεν και την Ελλάδα, για να αποκλείσουν την Ελλάδα από την Σένγκεν».

Αυτό, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου υπουργών της ΕΕ: «Είναι κάτι που πρέπει να αποφύγουμε με κάθε κόστος και γι' αυτό, ως την Παρασκευή, έχουμε ακόμη μερικές ημέρες για να δείξουμε ότι η Ελλάδα σημειώνει προόδους».

Ο Άσελμπορν φαίνεται να διαψεύδει πως άσκησε «πιέσεις» σε έλληνες αξιωματούχους σχετικά με την Σένγκεν. Σύμφωνα με τον ίδιον, όσοι μιλούν για αποκλεισμό της Ελλάδας ή για μία «μίνι Σένγκεν» στον Βορρά, καταστρέφουν το «πνεύμα» της Ευρώπης!

Αναφερόμενος στον συντονισμό μεταξύ Ελλάδας και Frontex στη μεθόριο με τα Σκόπια, υποστήριξε πως: «Μου υποσχέθηκαν ότι ως την Παρασκευή, αυτή η συνεργασία θα εφαρμοστεί».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου δεν είχε «περίσσευμα» θετικής κριτικής και για άλλα κράτη μέλη της ΕΕ για τα οποία άσκησε κριτική ως προς την απόφασή τους να μη διαθέσουν πόρους για να βοηθήσουν την Ελλάδα με το προσφυγικό θέμα.
Κατέληξε ο Άσελμπορν, κριτικάροντας αυστηρά και την Ολλανδία, ότι: «Αν θέλουμε να καταστρέψουμε την Ευρώπη, να της δώσουμε άλλη μια κλωτσιά στο στομάχι ώστε να γίνει η Ευρώπη κάτι το αγνώριστο σε σχέση με την ιδέα μας για αλληλεγγύη, τότε θα πρέπει να συνεχίσουμε αυτήν την συζήτηση».

Ρoή Ειδήσεων