ΚΟΣΜΟΣ

Υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους οι ένοπλοι που αιματοκύλισαν την Καλιφόρνια (videos)

Υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους οι ένοπλοι που αιματοκύλισαν την Καλιφόρνια (videos)

Υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους ήταν οι δράστες της επίθεσης στο κέντρο κοινωνικών υπηρεσιών στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, την Τετάρτη (2/12), σκοτώνοντας 14 άτομα και τραυματίζοντας άλλα 20, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Aamaq που πρόσκειται στη τζιχαντιστική οργάνωση.

Η Τασφίν Μαλίκ, 27 ετών, και ο σύζυγός της, Σάγεντ Ριζουάν Φαρούκ, 28 ετών, σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία, ώρες μετά το μακελειό στο κέντρο κοινωνικών υπηρεσιών Inland Regional Center στο Σαν Μπερναρντίνο, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χλμ. ανατολικά του Λος Άντζελες. Πρόκειται για την πλέον πολύνεκρη μαζική δολοφονία στις ΗΠΑ τα τελευταία 3 χρόνια.

«Τα στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας που ερευνούν την υπόθεση του μακελειού στο Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνιας δεν έχουν καμιά ένδειξη μετά την έρευνα στο σπίτι του ζευγαριού των δραστών ότι τα πρόσωπα αυτά συνδέονται με οποιαδήποτε τρομοκρατική οργάνωση στο εξωτερικό», δήλωσε πάντως κυβερνητική πηγή, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει τίποτε που να υποδεικνύει πως η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος «ήξερε καν ποιοι ήταν» οι δράστες.

Εξάλλου μια πηγή η οποία πρόσκειται στη σαουδαραβική κυβέρνηση δήλωσε ότι η Τασφίν Μαλίκ, που φέρεται να είναι το ένα από τα δύο πρόσωπα που διέπραξαν τη σφαγή, δεν είχε προσελκύσει την προσοχή των αρχών ενόσω ζούσε στη Σαουδική Αραβία.

Η πηγή ανέφερε επίσης πως η 27χρονη Μαλίκ δεν βρισκόταν σε οποιαδήποτε λίστα υπόπτων για διασυνδέσεις με την τρομοκρατία που καταρτίζουν οι σαουδαραβικές υπηρεσίες ασφαλείας και πρόσθεσε πως οι αρχές στο Ριάντ δεν είχαν κανέναν λόγο να θεωρούν πως είχε σχέσεις με εξτρεμιστικές οργανώσεις.

Η Μαλίκ, μια Πακιστανή υπήκοος που ζούσε στη Σαουδική Αραβία (μετακόμισε από το Πακιστάν πριν από περίπου 25 χρόνια, ωστόσο επέστρεψε στην πατρίδα της προκειμένου να σπουδάσει φαρμακευτική στο Πανεπιστήμιο Bahauddin Zakariya στο Μουλτάν) όταν παντρεύτηκε τον Φαρούκ, ανήρτησε στο Διαδίκτυο μια δήλωση όπου εξέφραζε την υποστήριξή της στον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους, Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, σε ένα λογαριασμό που χρησιμοποιούσε με άλλο όνομα, σύμφωνα πάντα με το CNN.

Οι δράστες της επίθεσης στο Σαν Μπερναρντίνο φαίνεται πως άντλησαν έμπνευση, δεν έλαβαν ωστόσο απευθείας εντολές, από την τζιχαντιστική οργάνωση.

Η έρευνα επικεντρώνεται στο να διευκρινιστούν τα κίνητρα της επίθεσης και πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο αρχηγός της αστυνομίας του Σαν Μπερναρντίνο Τζάροντ Μπούργκουαν υποστήριξαν ότι η εξτρεμιστική ιδεολογία βρίσκεται πίσω από την επίθεση.

Το ζευγάρι άφησε πίσω του μια κόρη, 6 μηνών, ενώ ο κουνιάδος του Φαρούκ, Φάρχαν Χαν, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC News ότι ξεκίνησε τις νομικές διαδικασίες προκειμένου να υιοθετήσει το κορίτσι και είναι «πολύ αναστατωμένος και θυμωμένος» με τον Φαρούκ.

«Άφησες την 6μηνών κόρη σου», είπε χαρακτηριστικά ο Χαν.

«Σε αυτήν την ζωή ορισμένοι άνθρωποι δεν μπορούν να κάνουν παιδιά. Ο Θεός σας δώρισε μια κόρη. Και εσείς εγκαταλείψατε αυτό το παιδί πίσω… Τι καταφέρατε με αυτό;», συμπλήρωσε.

farouk

Υπενθυμίζεται ότι είκοσι άνθρωποι τραυματίστηκαν στην επίθεση, τη χειρότερη μετά το Δεκέμβριο του 2012 και τους πυροβολισμούς στο Δημοτικό Σχολείο Σάντι Χουκ στο Νιουτάουν στο Κονέκτικατ.

Ο Φαρούκ, Αμερικανός πολίτης που γεννήθηκε στο Ιλινόις, ήταν γιος Πακιστανών μεταναστών, δήλωσε ο Χούσαμ Αϊλούς, επικεφαλής του παραρτήματος στο Λος Άντζελες του Συμβουλίου Αμερικανο- Ισλαμικών Σχέσεων.

Από την πλευρά του, ο Κρίστιαν Νουαντίκε, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Φαρούκ για ένα διάστημα 5 ετών, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS ότι ο συνεργάτης του ήταν διαφορετικός όταν επέστρεψε από τη Σαουδική Αραβία.

«Νομίζω ότι παντρεύτηκε μια τρομοκράτισσα» σημείωσε ο Νουαντίκε.

Στο μεταξύ, οι ερευνητές εξετάζουν τους υπολογιστές του ζευγαριού και τα κινητά τους τηλέφωνα για να επιβεβαιώσουν εάν επισκέπτονταν συχνά τζιχαντιστικούς ιστότοπους ή διατηρούσαν επαφές με εξτρεμιστικές οργανώσεις, σύμφωνα με αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον που πρόσκεινται στην έρευνα.

makelio4

Σχετικές ειδήσεις