ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Επιμένει στις χερσαίες δυνάμεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους

Τουρκία: Επιμένει στις χερσαίες δυνάμεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους

Οι αεροπορικές επιχειρήσεις δεν είναι αρκετές για να εκδιώξουν από τη Συρία την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου συμπληρώνοντας πως απαιτείται χερσαία δύναμη.

Κατά την διάρκεια συνέντευξη που έδωσε στο τουρκικό κανάλι Kanal 24 , ο Τσαβούσογλου υποστήριξε μεταξύ άλλων πως η Τουρκία έχει καθήκον να προστατεύσει τους στρατιώτες της γύρω από την ελεγχόμενη από το Ισλαμικό Κράτος ιρακινή πόλη Μοσούλη και ο λόγος της παρουσίας τους εκεί είναι απλώς για να εκπαιδεύσουν και να συμβουλεύσουν τους ιρακινούς συναδέλφους τους.

Να επισημάνουμε πως ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χάιντερ αλ Αμπάντι, δήλωσε την Κυριακή (06/12/2015) πως η Βαγδάτη σκοπεύει να απευθύνει αίτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στην περίπτωση που δεν αποσυρθούν μέσα σε 48 ώρες, τα τουρκικά στρατεύματα στο βόρειο Ιράκ. Ο Αμπάντι μίλησε για παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας καθώς τα τουρκικά στρατεύματα αναπτύχθηκαν δίχως την έγκριση της κυβέρνησης του Ιράκ.

Ο Τσαβούσογλου, όμως, τον διέψευσε υποστηρίζοντας πως ο Αμπάντι είχε ζητήσει επανειλημμένα ενεργότερη τουρκική υποστήριξη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Θεωρεί πως ο Ιράκ άλλαξε στάση επηρεαζόμενο από άλλες χώρες.

Νταβούτογλου: Συνηθισμένη η εναλλαγή στρατιωτών…

Αν και ο ιρακινός υπουργός Άμυνας Χάλεντ αλ Ομπέιντι, επιμένει για την μη ενημέρωση περί της ανάπτυξης των τουρκικών στρατευμάτων, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ισχυρίστηκε την Κυριακή (06/12/2015) πως η δραστηριότητα είναι μια συνηθισμένη εναλλαγή στρατιωτών για την υποστήριξη ενός στρατοπέδου που οι τουρκικές δυνάμεις είχαν στήσει προηγουμένως με αίτημα του κυβερνήτη της Μοσούλης και σε συντονισμό με το ιρακινό υπουργείο Άμυνας.

Παράλληλα, η τουρκική πλευρά υποστηρίζει πως υπάρχουν έντονες διαφορές με το Ιράν (όχι όμως και κρίση) σχετικά με την πολιτική στη Συρία και στο Ιράκ και πως οι σεκταριστικές πολιτικές της Τεχεράνης είναι ένας κίνδυνος για την περιοχή. Ενδιαφέρον έχει πως ο Τσαβούσογλου κάλεσε –δίχως να εξηγήσει γιατί το λέει- την Τεχεράνη να εγκατελείψει «ισχυρισμούς και συκοφαντία».