ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: 26 άμαχοι νεκροί από βομβαρδισμούς - «Ολοφάνερη επίθεση σε στρατόπεδο των ενόπλων δυνάμεων»

Συρία: 26 άμαχοι νεκροί από βομβαρδισμούς - «Ολοφάνερη επίθεση σε στρατόπεδο των ενόπλων δυνάμεων»

Τουλάχιστον 26 άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα (7/12) στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας από αεροπορικά πλήγματα που πιθανόν διεξήγαγε ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - «Ολοφάνερη επίθεση σε στρατόπεδο των ενόπλων δυνάμεών» της καταγγέλλει η Συρία.

Επτά παιδιά και τέσσερις γυναίκες συγκαταλέγονται μάλιστα στα θύματα των πληγμάτων κοντά στο χωριό αλ Χολ, το οποίο ανακατέλαβαν τον περασμένο μήνα τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, αποσπώντας το από δυνάμεις Αράβων και Κούρδων ανταρτών, σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ, η οποία διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία.

«Οι επιδρομές στοχοθέτησαν το χωριό αλ Χαν, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος», δήλωσε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

«Όμως το Ντάες (ακρώνυμο του ΙΚ στα αραβικά) δεν είναι παρόν παρά στην περιφέρεια αυτού του χωριού, γι' αυτό τα θύματα είναι άμαχοι», διευκρίνισε ο ίδιος.

Ο απολογισμός των νεκρών ενδέχεται να γίνεται ακόμα πιο βαρύς, προειδοποίησε η ΜΚΟ, καθώς τουλάχιστον 17 ακόμη άνθρωποι αγνοούνται κάτω από τα συντρίμμια.

Ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ άρχισε να βομβαρδίζει θέσεις του ΙΚ στο έδαφος της Συρίας τον Σεπτέμβριο του 2014.

Ένας εκπρόσωπός του δεν ήταν σε θέση να πει εάν κάποιο αεροσκάφος του συνασπισμού πραγματοποίησε πλήγματα σε αυτή την περιοχή σήμερα, αλλά διαβεβαίωσε ότι θα διεξαχθεί έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες περί θανάτων αμάχων.

Στο μεταξύ, το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα του Κατάρ ανακοίνωσε ότι ένας εικονολήπτης του υπέκυψε σήμερα στα τραύματα που είχε υποστεί από σφαίρες στην επαρχία Χομς της Συρίας, όπου μαίνονται μάχες.

«Ο εικονολήπτης Ιμπραήμ Ζακαρία έγινε μάρτυρας [υποκύπτοντας] στα τραύματα που είχε υποστεί πριν από ημέρες», ανέφερε το αλ Τζαζίρα μέσω Twitter σε ένα μήνυμά του στα αραβικά, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες για την ηλικία ή την εθνικότητά του.

Την περασμένη εβδομάδα το δίκτυο, που εδρεύει στο Κατάρ και η κάλυψη των αραβικών εξεγέρσεων που είχε κάνει το 2011 κέρδισαν εκατομμύρια ακόμη θεατές στη Μέση Ανατολή, μετέδωσε εικόνες από ένα νοσοκομείο εκστρατείας στη Συρία με το δημοσιογράφο που τραυματίστηκε ενώ κάλυπτε την κήρυξη εκεχειρίας στην Ταλμπίσα, κοντά στην πόλη Χομς, την πρωτεύουσα της ομώνυμης συριακής επαρχίας.

Εκπρόσωπος του αλ Τζαζίρα διευκρίνισε ότι θα δοθεί μια ανακοίνωση στη δημοσιότητα αργότερα, ωστόσο ένας εργαζόμενος στο δίκτυο επιβεβαίωσε το θάνατο του εικονολήπτη, προσθέτοντας ότι πλέον οι εργαζόμενοι του αλ Τζαζίρα που έχουν σκοτωθεί καλύπτοντας το συριακό πόλεμο από το 2011 έφθασαν τους τέσσερις.

Η πόλη Χομς και οι περιοχές γύρω από αυτή είναι θέατρο σφοδρών μαχών ανάμεσα σε αντάρτες και τον συριακό στρατό τις τελευταίες ημέρες.

Ο στρατός της Συρίας και παραστρατιωτικοί έχουν εξαπολύσει μια ευρεία εκκαθαριστική χερσαία επιχείρηση βόρεια της Χομς αφότου η Ρωσία, ο σημαντικότερος σύμμαχος του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, άρχισε μια εκστρατεία αεροπορικών επιδρομών στο συριακό έδαφος πριν από δύο μήνες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε άλλωστε την περασμένη Τρίτη πως μπορεί να υπάρξουν περιοχές όπου θα εφαρμοστούν συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός στη Συρία, πράγμα που θα σημάνει ότι οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης θα σωθούν από τους ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Η Δαμασκός καταδικάζει την «ολοφάνερη επίθεση» των συμμαχικών δυνάμεων υπό τις ΗΠΑ σε στρατόπεδο των ενόπλων δυνάμεών της

Στο μεταξύ, η συριακή κυβέρνηση καταδίκασε σήμερα χαρακτηρίζοντας «ολοφάνερη επίθεση» μια επιδρομή που πραγματοποίησε χθες το βράδυ ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ, η οποία προκάλεσε το θάνατο αρκετών Σύρων στρατιωτικών στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Η Συρία καταδικάζει απερίφραστα την ολοφάνερη επίθεση των δυνάμεων του συνασπισμού του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ. Συνιστά κατάφορη παραβίαση της Χάρτας του ΟΗΕ», υπογραμμίζει το συριακό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, στην οποία καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθεί μια επανάληψη ενός τέτοιου περιστατικού.

Τέσσερα αεροσκάφη του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ έπληξαν στρατόπεδο των ενόπλων δυνάμεων της Συρίας στην επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ την Κυριακή, προκαλώντας το θάνατο τριών στρατιωτών και τον τραυματισμό άλλων 13, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Τα αεροσκάφη των συμμαχικών δυνάμεων έριξαν εννέα πυραύλους στο στρατόπεδο αυτό την Κυριακή το βράδυ, διευκρινίζεται επίσης.

Πρόκειται για το πρώτο περιστατικό αυτού του είδους που αναφέρεται επισήμως από τότε που οι συμμαχικές δυνάμεις υπό τις ΗΠΑ άρχισαν να πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία πριν από περισσότερο από έναν χρόνο.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι μαχητικά αεροσκάφη που είναι πιθανόν να ανήκαν στις συμμαχικές δυνάμεις υπό τις ΗΠΑ έπληξαν στρατόπεδο των συριακών ενόπλων δυνάμεων στην Ντέιρ αλ Ζορ σκοτώνοντας τέσσερα μέλη των συριακών ενόπλων δυνάμεων.

Μετά την καταδίκη από τη Δαμασκό της «επίθεσης» αυτής, ο διεθνής συνασπισμός διέψευσε ότι έπληξε χθες στρατόπεδο του συριακού στρατού στην Ντέιρ αλ Ζορ, όπως ανακοίνωσε το συριακό υπουργείο Εξωτερικών και το Συριακό Παρατηρητήριο.

«Γνωρίζουμε αυτές τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο, αλλά εμείς δεν πραγματοποιήσαμε κανένα πλήγμα σε αυτό το τμήμα της Ντέιρ αλ Ζορ, αλλά σε απόσταση 55 χιλιομέτρων από εκεί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος των συμμαχικών δυνάμεων συνταγματάρχης Στιβ Ουόρεν.

«Ίσως ήταν οι Ρώσοι»

Παράλληλα, ένας άλλος Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, ανέφερε ότι ίσως ήταν οι Ρώσοι αυτοί που εξαπέλυσαν τους βομβαρδισμούς που είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν Σύροι στρατιώτες.

«Γνωρίζουμε ότι οι Ρώσοι έδρασαν στην περιοχή της Ντέιρ Εζόρ την Κυριακή», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Η Ρωσία ενεπλάκη στο συριακό πόλεμο την 30ή Σεπτεμβρίου στο πλευρό του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Οι Αμερικανοί κατηγορούν συχνά τη Ρωσία ότι η Πολεμική της Αεροπορία χρησιμοποιεί απλές και όχι κατευθυνόμενες βόμβες, που έχουν πολύ λιγότερη ακρίβεια από αυτές της USAF.

Ένας δεύτερος Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε επίσης ότι οι Ρώσοι διεξήγαγαν επιχειρήσεις την Κυριακή κοντά στη Ντέιρ Εζόρ και κοντά στη Ράκα, με στρατηγικά βομβαρδιστικά που είχαν απογειωθεί από το ρωσικό έδαφος.

Τα πλήγματα έγιναν «από δώδεκα βομβαρδιστικά Backfire» (Τουπόλεφ Tu-22M3) μεγάλης ακτίνας δράσης που είχαν απογειωθεί από την αεροπορική βάση Μαζντόκ της Βόρειας Οσετίας, σύμφωνα με τη δεύτερη πηγή.

Σχετικές ειδήσεις