ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Εκκενώνεται πλήρως η Χομς από τους αντάρτες

Συρία: Εκκενώνεται πλήρως η Χομς από τους αντάρτες

Άρχισαν σήμερα στη Σαουδική Αραβία οι συνομιλίες μεταξύ εκπροσώπων πολιτικών παρατάξεων και αντιπολιτευόμενων ενόπλων οργανώσεων της Συρίας που έχουν ως στόχο την σύγκλιση των θέσεών τους ενόψει των διαπραγματεύσεων που ενδέχεται να πραγματοποιήσουν με τις αρχές της Δαμασκού, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Ριάντ SPA.

"Η μεγάλη σύνοδος της συριακής αντιπολίτευσης ξεκίνησε", μετέδωσε το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων.
Η σύνοδος αυτή γίνεται κεκλεισμένων των θυρών σε μεγάλο ξενοδοχείο του Ριάντ, το οποίο φρουρείται από ισχυρές δυνάμεις.

Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Άντελ Αλ Τζουμπέιρ υποδέχθηκε τους εκπροσώπους, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η συνάντηση αυτή θα αποφέρει καρπούς.

Ο ίδιος αναχώρησε στη συνέχεια και οι μετέχοντες άρχισαν τις συνομιλίες τους, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν και αύριο.

Η σύνοδος αυτή είναι η πρώτη του είδους που πραγματοποιείται από την έναρξη το 2011 της σύγκρουσης στη Συρία, η οποία έχει προκαλέσει το θάνατο περισσότερων από 250.000 ανθρώπων και τη φυγή εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η σύνοδος αυτή του Ριάντ εντάσσεται στο πλαίσιο μιας διεθνούς διαδικασίας. Δεκαεπτά χώρες και τρεις διεθνείς οργανώσεις ξεκίνησαν στα τέλη του Οκτωβρίου στη Βιένη μια διαδικασία για να βρεθεί μια λύση για τον τερματισμό της συριακής σύγκρουσης. Μεταξύ αυτών βρίσκονται οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, το Ιράν και οι ευρωπαϊκές δυνάμεις. Αυτές όρισαν ένα χρονοδιάγραμμα που προβλέπει τη διεξαγωγή μιας συνόδου από την 1η Ιανουαρίου μεταξύ εκπροσώπων της συριακής αντιπολίτευσης και των αρχών της Δαμασκού, πριν από μια κατάπαυση του πυρός, για τον σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης εντός 6 μηνών και τη διοργάνωση εκλογών εντός 18 μηνών.

Η προσεχής διεθνής σύνοδος του σχήματος της Βιένης θα διεξαχθεί στις 18 Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη, ενώ μέχρι στιγμής η συριακή αντιπολίτευση παρουσιάζεται διαιρεμένη.

Την ίδια ώρα τώρα στο πεδίο των μαχών, οι Σύροι αντάρτες άρχισαν σήμερα την εκκένωση της Ουάερ, της τελευταίας συνοικίας που ελέγχουν στην πόλη Χομς, στην κεντρική Συρία, σε εφαρμογή μιας συμφωνίας που σύναψαν με τη Δαμασκό, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

"Το πρώτο λεωφορείο με αμάχους εγκατέλειψε την Ουάερ", δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Η συμφωνία αυτή συνήφθη ανάμεσα στους αντάρτες και τις συριακές αρχές την 1η Δεκεμβρίου υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ και προβλέπει την αποχώρηση από αυτήν την συνοικία 2.000 ανταρτών και των οικογενειών τους.

Για να ολοκληρωθεί η εφαρμογή της μπορεί να χρειαστούν έως και δύο μήνες, σύμφωνα με τις αρχές. Αυτή θα επιτρέψει τον τερματισμό των βομβαρδισμών και την άρση της πολιορκίας από τον συριακό στρατό της Ουάερ, της τελευταίας συνοικίας που ελέγχουν οι αντάρτες στην πόλη αυτή, την οποία είχαν ονομάσει "πρωτεύουσα της επανάστασης".