ΚΟΣΜΟΣ

Μεντβέντεφ: Η Ρωσία επέλεξε να μην ξεκινήσει πόλεμο με την Τουρκία

Μεντβέντεφ: Η Ρωσία επέλεξε να μην ξεκινήσει πόλεμο με την Τουρκία

Η κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού Sukhoi από την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία αποτελούσε επαρκή λόγο για να ξεκινήσει πόλεμος, αλλά η Μόσχα επέλεξε να μην απαντήσει ανάλογα, δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ κατά τη διάρκεια ζωντανής τηλεοπτικής συνέντευξης, σήμερα Τετάρτη (9/12/2015).

«Τι έπρατταν τα κράτη τον 20ο αιώνα σε ανάλογες περιπτώσεις; Ξεκινούσαν πόλεμο», δήλωσε ο Μεντβέντεφ στη ρωσική τηλεοπτική εκπομπή «Συζήτηση με τον πρωθυπουργό».

«Η Άγκυρα παραβίασε τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, δημιουργώντας “casus belli”, σύμφωνα με τη διεθνή νομική γλώσσα ή με άλλα λόγια έδωσε αφορμή για να ξεκινήσει πόλεμος» συμπλήρωσε, σύμφωνα με το Russia Today.

Η κατάρριψη του βομβαρδιστικού «ήταν ευθεία επίθεση ενάντια σ’ ένα ξένο κράτος. Στην παρούσα κατάσταση ένας πόλεμος θα ήταν το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί. Για αυτό το λόγο αποφασίσαμε να μη δώσουμε απάντηση στην επίθεση της Τουρκίας», εξήγησε ο πρωθυπουργός.

«Ωστόσο, οφείλαμε να τους καταστήσουμε σαφές ότι φέρουν την ευθύνη των πράξεων τους. Ακριβώς για το λόγο αυτό και για την ασφάλεια των πολιτών μας ελήφθησαν σχετικές αποφάσεις», δήλωσε ο Μεντβέντεφ αναφερόμενος στις οικονομικές, αλλά και άλλου τύπου κυρώσεις, που η Ρωσία επέβαλλε στην Τουρκία.

Αναφερόμενος στις στρατιωτικές δαπάνες της Ρωσίας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η απόφαση που ελήφθη πριν πέντε χρόνια για αύξηση των αμυντικών δαπανών ήταν απολύτως σωστή. «Η χώρα μας είναι η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο, με τη μεγαλύτερη συνοριακή γραμμή. Αν δε διατηρήσουμε το υψηλό επίπεδο των στρατιωτικών μας δυνάμεων, κάποια στιγμή απλώς δεν θα έχουμε πια τη χώρα μας», διευκρίνισε.

Σχετικές ειδήσεις