ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 37 νεκροί από επίθεση των Ταλιμπάν στο αεροδρόμιο της Κανταχάρ

Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 37 νεκροί από επίθεση των Ταλιμπάν στο αεροδρόμιο της Κανταχάρ

Τουλάχιστον 37 είναι οι νεκροί από την επιθεση των Ταλιμπάν στο αεροδρόμιο της Κανταχάρ στο Αφγανιστάν, τη στιγμή που ο Αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γάνι βρίσκεται στο Ισλαμαμπάντ στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει για να ξαναρχίσουν ειρηνευτικές συνομιλίες.

Η επίθεση που εξαπέλυσαν χθες βράδυ οι ισλαμιστές αντάρτες εναντίον των κτιριακών εγκαταστάσεων του αεροδρομίου, όπου στεγάζεται επίσης μια βάση στρατηγικής σημασίας που μοιράζονται το NATO και οι αφγανικές ένοπλες δυνάμεις, θεωρείται η πιο σοβαρή τα 14 τελευταία χρόνια εναντίον της σημαντικότερης στρατιωτικής εγκατάστασης στο νότιο Αφγανιστάν.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οι δράστες της επίθεσης πήραν ομήρους μέλη οικογενειών, που χρησιμοποίησαν σαν ανθρώπινες ασπίδες, σύμφωνα με έναν αξιωματικό των αφγανικών υπηρεσιών ασφαλείας, ο οποίος πρόσθεσε πως αυτό περιέπλεξε την αντεπίθεση.

Τουλάχιστον «35 αθώοι Αφγανοί σκοτώθηκαν και 35 άλλοι τραυματίστηκαν», σύμφωνα με το αφγανικό υπουργείο Άμυνας.

Ανάμεσα στα θύματα συγκαταλέγονται πολλοί άμαχοι, ανέφερε δυτικός αξιωματούχος, ο οποίος χαρακτήρισε τη χθεσινή έφοδο την «πιο σοβαρή» που έχει γίνει ποτέ στην Κανταχάρ.

Από τους έντεκα δράστες, οι εννιά σκοτώθηκαν, ένας τραυματίστηκε, ενώ ο τελευταίος συνέχιζε σήμερα να μάχεται με τις αφγανικές δυνάμεις, όπως διευκρίνισε το υπουργείο Άμυνας 20 ώρες και πλέον μετά την έναρξη των συγκρούσεων.

Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για τη χθεσινή επίθεση, τη δεύτερη μέσα σε δύο ημέρες στην Κανταχάρ, λίκνο του κινήματος αυτού.

Το ισλαμιστικό κίνημα ανήρτησε στο Διαδίκτυο μια φωτογραφία που απεικονίζει δέκα μαχητές του με στολές αγγαρείας και οπλισμένους με Καλάσνικοφ, που ανέφερε ότι είναι εκείνοι που επιτέθηκαν στο αεροδρόμιο.

Η έφοδος των Ταλιμπάν σημειώθηκε έπειτα από πολλές ημέρες έντονης φημολογίας για την τύχη του ηγέτη τους Αχτάρ Μανσούρ, ο οποίος σύμφωνα με πολλές συγκλίνουσες πηγές τραυματίστηκε σοβαρά όταν μια διένεξη στις τάξεις του κινήματος εκτραχύνθηκε.

Σχετικές ειδήσεις