ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Αναγνώριση για 13 εκατομμύρια «κρυφά» παιδιά

Κίνα: Αναγνώριση για 13 εκατομμύρια «κρυφά» παιδιά

Η Κίνα θα επιτρέψει σε εκατομμύρια παιδιά που στερούνταν πολιτικών εγγράφων -πρόσωπα που γεννήθηκαν κατά παράβαση της λεγόμενης υποχρεωτικής πολιτικής του ενός παιδιού- να αποκτήσουν ιατρική προστασία και πρόσβαση στην εκπαίδευση, όπως ανακοίνωσαν σήμερα τα επίσημα μέσα ενημέρωσης.

Περίπου 13 εκατομμύρια παιδιά χωρίς ταυτότητα, δηλαδή περίπου το 1% του πληθυσμού της χώρας, δε διαθέτουν μόνιμη άδεια παραμονής ("hukou"), απαραίτητο έγγραφο για έναν πολίτη στην Κίνα.

Ορισμένα είναι ορφανά, όμως τα περισσότερα έχουν γεννηθεί εκτός του πλαισίου της αμφιλεγόμενης πολιτικής περιορισμού των γεννήσεων.

Οι γονείς που έχουν ένα παραπάνω παιδί από τον επιτρεπόμενο αριθμό που προβλέπει ο νόμος, θα πρέπει να πληρώσουν βαρύ πρόστιμο προκειμένου να νομιμοποιήσουν το νεογέννητο ώστε να μπορέσει να αποκτήσει νομιμοποιητικά έγγραφα.

Όμως, η μη καταβολή του προστίμου από φτωχές οικογένειες είχε ως αποτέλεσμα πολλά παιδιά να βρεθούν χωρίς ταυτότητα, χωρίς πρόσβαση στο σχολείο ή δυνατότητα για εργασία και αντιμετώπιζαν δυσκολίες εμπόδια στις μετακινήσεις.

Το Πεκίνο ανακοίνωσε στα τέλη Οκτωβρίου πως όλα τα ζευγάρια θα μπορούν στο εξής να αποκτούν δύο παιδιά, όποια κι αν είναι η οικονομική τους κατάστασή και η κυβέρνηση υποσχέθηκε να «επιλύσει πλήρως το πρόβλημα εγγραφής "hukou" για τα μη καταγεγραμμένα πρόσωπα» στη διάρκεια συνάντησης, παρουσία του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Σχετικές ειδήσεις